Postali ste otac po prvi put?

0

Pet savjeta kojih se trebate držati kako bi bili što uspješniji muškarac za svog potomka i obitelj

 

„To znači da više nećete moći toliko vremena provoditi s prijateljima, da ćete imati manje vremena za sebe, ali će vas sa druge strane itekako ispunjavati svaki sekund proveden sa svojim djetetom“

 

ORGANIZACIJA VREMENA

Prošla su vremena kada je odgajanje djeteta bilo samo posao za majke – uključite se i vi i to što aktivnije! A da bi mogli posvetiti kvalitetno vrijeme djetetu bit će vam potrebna i kvalitetna organizacija vremena. To znači da više nećete moći toliko vremena provoditi s prijateljima, da ćete imati manje vremena za sebe, ali će vas sa druge strane itekako ispunjavati svaki sekund proveden sa svojim djetetom. Morat ćete isplanirati kako u cijeli dan uklopiti posao, dijete, brigu o ostalim članovima obitelji… Ali, uz kvalitetnu organizaciju vremena baš sve se stigne!

 

UČENJE NOVIH STVARI

To što je ženama „u genima da odgajaju djecu“ ne znači da će vaša supruga odmah znati sve o odgoju djece, te da joj ne možete pomoći. Dani nakon poroda su za mlade majke izuzetno teški, uostalom promislite kako bi vama bilo da u bolovima (jer trudovi jesu bolovi) ležite cijeli dan? Ne bi se oporavili mjesecima kasnije. Po prvi put u životu ćete se susresti s mijenjanjem pelena (nadamo se da niste „muškarčina“ kojoj je to ispod časti), spravljanjem bočice, kupanjem djeteta… I koliko god vam se neke stvari, poput držanja malenog djeteta u rukama, činile zastrašujućima sve se brzo i lako nauči.

 

PLANIRANJE FINANCIJA

Čestitamo na djetetu! To je lijepa vijest, ali i velika odgovornost. Sada imate još jedna usta koja potpuno ovise o vama, i o kojima trebate voditi brigu. Čak i ako niste morali kupovati novi krevetić i robicu, koju ste posudili od rodbine, djeca nose stalne troškove pelena i hrane koja i nije baš najjeftinija. Morate biti svjesni da neke stvari koje ste sebi kupovali za zabavu sada postaju luksuz. Ali, ako ste pravi muškarac ne bi vam se trebao biti problem odreći najnovije igrice za Playstation kako biste kupili nešto za svoje dijete. Svaku kunu dobro planirajte kako ćete potrošiti.

 

PAŽNJA PREMA SUPRUZI

Kao što smo spomenuli, porod je iskustvo koje na majku ostavlja i psihičke i fizičke posljedice, stoga je vaša dužnost da joj kao pravi suprug pomognete da se vrati u „normalu“. Pomognite joj, a njoj će i šalica čaja i sendvič, koji joj donesete u krevet jako puno značiti. Zapamtite da je ona ta koja će se buditi cijelu noć kako bi hranila dijete, pa će stoga konstantno biti iscrpljena. Upravo je ovo situacija u kojoj joj trebate pokazati svu svoju ljubav.

 

ZBLIŽAVANJE S OBITELJI

 

Koliko se god osjećali povezani sa svojom djevojkom ili suprugom, prava povezanost slijedi tek kada dođe dijete i kada vidite kako zajedno radite oko svoje prinove. Kada zajedno uzmete dijete u ruke, i kada shvatite kako oboje ulažete napor oko djeteta shvatit ćete da ste – obitelj. Upoznat ćete neke nove osjećaje koju su, vjerujte nam, fantastični. Da, dijete definitivno mijenja život, ali na bolje! Shvatit ćete da je obitelj na kraju krajeva nešto najvažnije u životu! Stoga se potrudite da pazite na svoju obitelj i da vam ona uvijek bude na prvom mjestu.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Hrvatski osuđenici na 40 godina

Nakon presude kojom je osuđen na 40 godina Paravinja se priključio „ekskluzivnom“ klubu hrvatskih osuđenika na maksimalnu kaznu    „Iznio je Filipovića iz automobila, polio ...