Rosario Dawson

0

Atraktivna glumica voli povučeniji privatni život te bira isključivo uloge koje nađe saebi zanimljivima

 

7.5

Datum rođenja: 9. svibanj 1979., Mjesto rođenja: New York, SAD, Website: www.rosario-dawson.net

 

Nema toga tko nije čuo za Rosario Dawson, prekrasnu glumicu čijem smo se izgledu toliko puta divili. Međutim, ako se idemo prisjetiti njezinih filmova, prvo ćemo nam na pamet pasti Rodriguezov Sin City, ali ćemo nakon toga početi češkati glavu. Dawson je odigrala toliko puno uloga (prema Imdb-u čak 63), ali nekako je ostala u sjeni, u kojoj i sama želi biti. Kritika je puna hvale za njezine uloge (dobila je i neke nagrade), svi je vole vidjeti na ekranu, ali Dawson voli mirniji život i bira samo uloge koje joj se stvarno i svide. Za djevojku koja je počela s ulogom u kontroverznom filmu o seksualnom ponašanju teenagera, Kids, očekivali bi nešto sasvim drukčije. Međutim, Dawson je u stvarnosti potpuno drukčija od uloga koje igra (poput uloge Ruby u Kids ili Gail u Sin Cityju) – nevinost je izgubila tek u 20. godini, a izuzetno je posvećena humanitarnom radu, te je veliki borac za prava LGBT zajednice, kao i borbu protiv siromaštva i nasilja.

Naravno, kada govorimo o Rosario Dawson ne moguće se ne diviti i njezinom izgledu. Egzotične kombinacije korjena često rezultiraju atraktivnim izgledom, kao u slučajevima Tere Patrick i Arianny Celeste, pa ni Rosario nije iznimka. U njezinom slučaju miks kubanskih, portorikanskih, američkih i irskih korjena je rezultirao prekrasnom djevojkom za čijim tijelom, a pogotovo usnama, zavide mnogi muškarci (a i žene) širom svijeta.

 

BIOGRAFIJA

Spisateljica i pjevačica afro-kubansko-portorikanskih korjena, Isabel Celeste, je imala samo 16 godina kada je na svijet donjela malenu Rosario. Isabel se nikada nije udala za oca njezinog djeteta, Amerikanca irskog porjekla, a kada je Rosario imala godinu dana, njezina majka se udala za građevinskog radnika Grega Dawsona koji ju je odgojio kao svoju kćer. Rosario je sanjala o karijeri biologa, ali joj je život neočekivano krenuo drugim putem kada ju je u neboderu primjetio redatelj Larry Clarke, koji je u njoj vidio idealnu Ruby. Kontroverzni Kids je ostvario veliki uspijeh, a Dawson je odlučila školovanje nastaviti na Lee Strasberg Theatre Institute. Usljedio je niz uloga u većinom indie filmovima, a svijet je za Dawson ponovo čuo nakon uloge basistkinje Valerie u filmu Josie and a Pussycat. Iako film nije dobro prošao na box officeu, reklama koju je dobio, i njezina zapažena uloga, bili su dostatni da Dawson nastavi dobijati ponude. Njezin prvi nastup u blockbusteru bio je uz Will Smitha i Tommy Lee Jonesa u Ljudi u crnom II, nakon niza filmova, zasjala je u Sin Cityju, filmu koji je ostvario veliki uspjeh. Ujedno je postala mezimica Rodrigueza i Tarantina. Dvije godine kasnije, tako je nastupila u Tarantinovom Otporan na smrt, te Rodriguezovoj i Tarantinovoj suradnji na Grindhouseu. Nakon niza uloga u manje poznatim filmovima, Dawson je počela posuđivati svoj glas u crtanim serijama, kao i videoigricama, a ove ćemo je godine ponovo gledati u ulozi Gail u nastavku Sin Cityja.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Sanlorenzova jahta za bogate Amerikance

Namijenjena američkom tržištu ova luksuzna talijanska jahta nudi raj za 12-ero gostiju   Sanlorenzova nova jahta SD126, izgrađena u talijanskom Vareggiu za američko tržište, će ...