Robert Downey Jr.

0

Jedan od razloga zbog kojih jedva čekamo Osvetnike je i taj što ćemo ponovo moći gledati genijalnog Downey Jr.-a

 

9.1

Datum rođenja: 4. travanj 1965., Mjesto rođenja: New York, SAD, Website: twitter.com/robertdowneyjr

 

Prije deset godina ljudi su na ime Roberta Downeya Jr. odmahivali rukom. Bio je još jedan u nizu propalih talenata, glumac koji se nije mogao nositi sa teretom slave i koji je pošao putem alkohola i kokaina – putem kojim su pošli (i ne vratili se) mnogi prije njega. Potrebna je čelična snaga volje za izdići se iznad svega, a Downey mlađi je upravo to napravio, izdigao se poput feniksa iz pepela kao nitko do tada. I nikada nije zaboravio probleme u kojim je bio. Kada je njegov kolega i prijatelj Mel Gibson “prolupao” Downey je bio prvi koji ga je nazvao i ponudio pomoć. “Nitko nije savršen”, rekao mu je, “Dobrodošao u klub, idemo vidjeti što za nas možemo napraviti.” Samo alfa muškarac će priznati svoje probleme, izdići se iznad njih i pružiti ruku prijateljstva i pomoći onima koji su krenuli nizbrdo.

A Robert Downey Jr. je pravi alfa muškarac, čovjek u čijoj bi se koži svi voljeli naći barem na jedan dan, a žene bi svoje muževe i dečke odmah mjenjale na dan sa Downeyem. Badass faca sa dobrim srcem na ekranu, badass faca sa dobrim srcem u životu. Skraćeno rečeno – mamac za žene.

Njegov lik Tonya Starka iz Iron Mana je i dan danas najjači lik koji smo vidjeli na velikom ekranu. Njegova inteligencija, govori zbog kojih ga slijede mase, direktnost i šarm zbog kojih mu se žene bacaju pod noge… Zar nismo upravo nabrojali sve što odlikuje frajera? Ispravka – frajerčinu.

Bilo je i drugih genijalnih likova koje je igrao, poput Sherlock Holmesa ili Kirka Lazarusa iz Tropic Thundera, sve badass frajeri sa manama, ali upravo je Tony Stark lik koji je najsličniji Downeyu. Najveća razlika je što Downey ima lošiji ukus za žene (iako se može pohvaliti Marisom Tomei a ni sadašnja supruga Susan nije za baciti) pa su mu se zalomile iritantna Sarah Jessica Parker ili anoreksična Calista Flockhart. Ali, kako i sam Downey govori – nitko nije savršen.

 

 BIOGRAFIJA

Robert Downey Jr. nije mogao niti biti išta drugo osim glumca. Rođen u New Yorku, već sa pet godina glumio je u komediji svoga oca koji je bio redatelj eksperimentalnih filmova. Sa glumom u očevim filmovima je nastavio i dalje a sa deset godina počeo je pohađati satove baleta. Kao teenager upisao je ekskluzivnu glumačku školu u New Yorku, zbog čega je napustio srednju školu kako bi se posvetio glumi.

Iako se pokazao kao vrstan komičar i imitator, kratka suradnju sa legendarnim Saturday Night Live showom pokazala se neuspješnom ali se Downey filmskoj publici prvi put pokazao ulogom u filmu Tuff Tuff uz Jamesa Spadera. Usljedila je uloga u filmovima Weird Science, Pick-up Artist te Less Than Zero. Istovremeno, Downey je postao dio zloglanog „Čopora Balavaca“, kako su ih tada zvali, a uz Downeya bili su još i Emilio Estevez, Judd Nelson i Tob Lowe. Čopor su činili mladi glumci koji su partijali bez granica.

Nakon odličnih kritika za ulogu u Less Than Zero, Downey je počeo dobijati glavne uloge u većim filmovima poput Chances Are, Air America i Soapdish ali njegov talent globalno je primjećen tek nakon uloge u filmu Chaplin. Za ulogu u filmu o Charlie Chaplinu bio je nominiran za Zlatni Globus i Oskar.

Iako su se počeli pojavljivati problemi s alkoholom i drogom Downey je bio željan uspijeha pa je među ostalim naučio svirati i violinu. Downeyeva zvijezda je počela sjajiti sve jače zahvaljujući ulogama u filmovima Heart and Souls, Samo ti, Rođene ubojice te Kratki rezovi. I kada je trebao doći u sami vrh Hollywooda problemi sa kokainom su ga konačno svladali.

Da Robert Downey Jr. ima problema s alkoholom i drogom nije bila tajna. Kao što danas Lindsay Lohan puni tabloide svojim problemima tako ih je Downey punio 90-tih. Njegove majstorske uloge brzo su zasjenile vijesti o uhićenjima. Između 1996. i 2003. Downey je bio na policiji nebrojeno puta, bilo zbog pojedovanje droge, nošenja napunjenog Magnuma ili upada na tuđe posjede. Prijavljivao se na odvikavanja ali bez uspijeha, provodio vrijeme iza rešetaka, uključujući i godinu dana zatvora okružnom zatvoru u Californiji. Nakon puno ignoriranja od strane hollywoodskih studija dobio je priliku u seriji Ally McBeal gdje je još jednom pokazao nevjerojatan talent za glumu ali i za samouništenje. Zbog ponovnog uhićenja Downey je izbačen iz serije.

Sreća se konačno osmjehnula kada mu je 2003. godine prijatelj Mel Gibson ponudio ulogu u Rapjevanom detektivu. Konačno trijezan i čist Downey je krenuo na put povratka. Na snimanju Gotike upoznao je svoju buduće ženu koja mu je bila samo još jedan razlog da ustraje. Usljedile u uloge u Kiss Kiss Bang Bang, Laku noć i sretno i Replikator a tada je Downey konačno zasjao u jednom razvikanom filmu – Fincherovom Zodiaku.

Kada je prvi put objavljeno da će Downey igrati glavnu ulogu u spektakl Iron Man, fanovi stripa nisu bili oduševljeni, međutim producenti filma su bili uvjereni da će sličnost između Downeya i Tony Starka, lika kojeg tumači, biti recept za uspijeh. I bili su u pravu jer je Iron Man bio pravi hit koji je na svjetskom tržištu zaradio više od 600 milijuna dolara. I kritika i gledatelji su bili oduševljeni a Robert Downey je odjednom postao ono što mu je bilo suđeno – zvijezda.

Tu, 2008., godinu završio je još jednom nevjerojatnom ulogom – Kirka Lazarusa u Tropic Thunderu. Uloga Australca koji radi uloge promjeni boju kože i postane crnca je izazvala dosta kontroverzi, iako je film komedija, a za Downeya je malo reći da ju je odigrao briljantno. Za ulogu je nagrađen nominacijama za Zlatni Globus i Oskar a Entertainment Weekly ga je proglasio glumcem godine.

Downey tu nije mislio stati već je nastavio redati uspjehe. Guy Ritchie je htio isključivo Downeya za ulogu u modernoj verziji Sherlocka Holmesa, ponovo je briljirao u drugom dijelu Iron Mana a da ne zaboravi svoje komičarske početke odigrao je ulogu uz Zach Galifianakisa u filmu Termin. Nakon što je nedavno ponovo glumio Sherlocka Holmesa u drugom dijelu, Downeya očekujemo ponovo kao briljantnog izumitelja i heroja Tony Starka. Prvo nam uskoro stiže spektakl Osvetnici a iduće godine i treći natavak filma koji ga je lansirao među zvijezde – Iron Mana.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kontroverzni dokumentarci o drogama

Droge su uvijek zanimljiva tema, a ovi su dokumentarci podigli najviše prašine   10. MAGIC TRIP 2011 Prije 50-tak godina Ken Kesey, autor Leta iznad ...