Jeremy Renner

0

Bourne Legacy ne samo da hara box officeom nego je od Rennera stvorio jednu od najvećih akcijskih zvijezda današnjice

 

7.4

Datum rođenja: 7. siječanj 1971., Mjesto rođenja: Modesto, SAD, Website: twitter.com/renner4real

 

Biti glumac u Hollywoodu je prilično slično kao i biti sportaš, ako ne ostvarite rezultat do određenih godina možete se pozdraviti s vrhunskom karijerom. U Hollyoodu su te godine malo veće nego u sportu, ali još uvijek govorimo o ranim 30-tim. Rijetko se događa da se netko počne probijati u kasnim 30-tim godinama i da, u trenucima kada prelazi 40-tu, postane jedan od najtraženijih akcijskih glumaca današnjice.

A upravo se to dogodilo Jeremyju Renneru, koji je uspon počeo Oscarom nagrađenim Narednikom Jamesom, a nakon uloge u Osvetnicima, i pogotovo novom Bourneu, uletio je na Hollywoodsku A listu.

Jeremy Renner je bio jedan od onih glumaca čiji ste svaki film pogledali a da ga niste ni primjetili. Od samih početaka glumio je epizodne uloge vojnika i adrenalinskih ovisnika, a koliko mu takve uloge dobro stoje prva je primjetila Kathryn Bigelow koja ga je angažirala za ulogu suludog vojnika koji razminira bombe u izvrsnom Naredniku Jamesu.

Renner je trenutno jedan od najtraženijih akcijskih glumaca današnjice, iako ga na prvi pogled sigurno ne bi doživjeli kao glumca za akcijske filmove. Ne baš obdaren visinom, velike okrugle glave i još većih očiju… više izgleda kao dobroćudni susjed koji je uvijek spreman pomoći. Međutim, obucite ga u uniformu i dajte mu strojnicu u ruku i dobijate pravog badass vojnika koji će uvijek pronaći put iz nevolje!

Međutim, Renner je više od akcijske zvijezde, nominacija za Oscara u kategoriji najbolje muške sporedne uloge u Gradu lopova, najbolje govori o njegovim sposobnostima kao glumca.

 

BIOGRAFIJA

Kao najstariji u obitelji njemčko – irksih korjena Renner je odrastao u Californiji ne znjući što bi htio biti. Nakon što su mu se roditelji razveli, da bi izbacio negativne emocije iz sebe upisao je glumački tečaj u školi koju je pogađao. Nakon završetka srednje škole upisao je dva studija – informatiku i kriminologiju, ali, iako je bio uspješan na oba studija, zaljubio se u glumu kojoj se na kraju odlučio posvetiti. Njegove prve uloge su bila manja pojavljivanja u teen komedijama ili serijama, pa se pojavio čak i u CSI-u.

Njegova prva glavna uloga bila je i izuzetno teška. Film Dahmer u kojem tumači poznatog serijskog ubojicu Jeffreya Dahmera možda nije vidjelo puno gledatelja ali ga je itekako primjetila kritika pa je Renner nominiran za Spirit Award nomination. Sam Renner je priznao da mu je ova uloga psihički itekako teško sjela te da dugo vremena poslje toga nije mogao stupiti u bilo kakvu ljubavnu vezu.

Nakon Dahmera pojavio se uz Colina Farrela u akcijskom S.W.A.T., Brada Pitta u Ubojstvu Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda te 28 tjedana kasnije u kojem je glumio jednu od glavnijih uloga. Njegove uloge, a posebno ona Jeffreya Dahmera, su privukle pažnju Kathryn Bigelow.

U to vrijeme Renner je već bio spominjan kao jedan od najpodcjenjenijih glumaca Hollyooda koji zaslužuje pravu priliku. A pravu priliku je dobio u akcijskom trileru o stvarnosti rata u Iraku. Uloga Williama Jamesa je bila namjenjena nekome drugome ali je Bigelow shvatila da bi Renner bio idealan za ulogu. Nekako je uspjela nagovoriti studio i rezultat svega je bio Oscar za najbolji film te konačno pojavljivanje Rennerovog imena na radaru producenata i redatelja.

Ono što je Rennerove uloge činilo posebnim jest to što nikad niste znali što je sljedeće. Dok većina heroja preživi sve moguće situacije i dočeka kraj filma živ i zdrav, Rennerovi junaci su ginuli, bili ludi… A njegove uvjerljive uloge takvih likova su oduševljavale kritičare. Dugo očekivani Affleckov Grad lopova još jednom je pokazao Rennerov talent. Glumeći uz Jona Hamma, poznatijeg kao Don Drapera iz Momci s Madisona, i Blake Lively, Renner je dobio priznanje kritike u vidu nominacije za Oscara, a zbog svog stila i pristupa prozvan je novim Russellom Croweom.

Nakon što je kritici pokazao da zna glumiti Renner se okrenuo prihvaćanju akcijskih uloga koje donose i rezultate na box officeu. Nakon uloge agenta Brandta u Nemogućoj Misiji 4, i superjunaka Hawkeyea u Osvetnicima, Renner se prihvatio oživljavanja Bourneove franšize. Film u kojem više nema Mata Damona sada donosi pravog cool lika, a da je Renner sposoban nositi i blockbustere pokazuju prvi rezultati na box officeu.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Symmetry – Luksuzna superjahta

Nizozemski Sinot Exclusive Yacht Design studio je upravo predstavio svoju najnoviju jahtu nazvanu Symmetry. Zanimljivost ove čak 180 metara duge jahte jest da je dizajnirana ...