Elon Musk

0

Uspješni biznismen, vizionar i izumitelj, koji nam je donio PayPal, želi revolucionarizirati međugradski promet

 

7.3

Datum rođenja: 28. lipanj 1971., Mjesto rođenja: Pretoria, Južna Afrika, Website: elonmusk.com

 

Vjerojatno će se većini vas na ime Elona Muska upaliti veliki upitnik nad glavom, ali riječ je o čovjeku čiji najvažniji izum su gotovo svi barem jednom iskoristili, te čovjeku o kojem će naša djeca jednog dana učiti kao o pioniru mnogih stvari s kojima ćemo se tek u budućnosti služiti. Elon Musk je američki biznismen (južnoafričkih korjena), investitor, izumitelj i genijalac, odnosno čovjek koji stoji iza izuma koji je olakšao život svima koji kupuju preko interneta – PayPala!

Zahvaljujući mladom biznismenu, koji je tada imao tek 29 godina, napravljena je prava revolucija u online shoppingu, ali Musku ćemo moći zahvaliti toliko toga i u budućnosti. Električni automobili nisu neka novost, ali Musk je predvodnik sportskih električnih automobila koje proizvodi pod imenom Tesla. Nije ni prvi pokrenuo ideju turističkih izleta u svemir, ali je krenuo u nadmetanje s Richardom Bransonom. Ovaj genijalac je nedavno ponudio svoje riješenje transporta Hyperloop koje bi vrlo brzo moglo napraviti i pravu revoluciju u prometu, pa bi se u ne tako dalekoj budućnosti između gradova mogli voziti u cijevima kao iz SF filmova. Spomenimo još i da je pokrenuo program kolonizacije Marsa… I sve ovo je napravio u svojih jedva 40 godina života!!!

Čovjek, koji je toliko sposoban, poduzetan i uspiješan, jednostavno mora biti muškarac kojem se možemo samo diviti!

 

BIOGRAFIJA

Da su u Musku krije veliki potencijal pokazao je već s 12 godina kada je prodao kod za računalnu igricu za 500 dolara. S 17 godina je napustio Južnu Afriku, u kojoj je rođen, kako ga ne bi unovačili u vojsku, te se preselio u Kanadu, a nakon četiri godine u Pennsylvaniju. Samo dva dana nakon završetka studija, Musk je osnovao svoju prvu tvrtku Zip2 koja je napravila softwarski program za web izdavače, te su među njegovim klijentima bili New York Times i Chicago Tribune. Tvrtku je 1999. godine prodao AltaVisti za preko 300 milijuna dolara. Musk tu nije stao, već je s 28 godina pokrenuo novu tvrtku X.com te se bacio na izradu sredstva za plaćanje preko interneta. Godinu dana kasnije se rodio PayPal koji je postao nezamjenljivo sredtsvo za plaćanje preko eBaya. Željan novih izazova 2002. godine Musk je prodao PayPal za nevjerojatnih 1,5 milijardi dolara.

Iste godine Musk pokreće svoje najveće projekte – Space Exploration Technologies, ili skraćeno SpaceX, namjenjenu komercijalnim letovima u svemir, te Mars Oasis kojoj je namjera stvoriti floru na površini Marsa, te pokrenuti kolonizaciju planeta. Kako je budućnost ono što Muska izuzetno zanima osnovao je i tvrtku Tesla Motors za proizvodnju električnih automobila, pogotovo sportskih. Upravo si je s Teslom Motors zacrtao važan zadatak – promjeniti auto industriju u idućih 10 godina, više nego je industrija promjenjena u posljednjih 100 godina.

U kolovozu 2013. godine Musk je ponovo došao na naslovnice, ovaj put s projektom Hyperloop, odnosno transportom budućnosti koji bi omogućavao putovanje iz San Francisca do Los Angelesa za samo 30 minuta! Upravo zbog toga, i njegovog vizionarstva, AskMen ga je proglasio najutjecajnijim muškarcem godine.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Arnold Schwarzenegger

Najveća akcijska zvijezda svih vremena se konačno vraća na filmsko platno!     Kada se spomene riječ akcijski film, prva asocijacija je uvijek Arnold Schwarzenegger. ...