Papa: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Približava se trenutak kad će biti proglašen novi Papa pa vam donosimo pet zanimljivosti o Svetom ocu

 

1. DIM, KOJI JE ZNAK DA JE NOVI PAPA IZABRAN, DOLAZI OD GLASAČKIH LISTIĆA

Izbor novog Pape provodi devet specijalno izabranih kardinala. Tri skupljaju glasove svi onih koji ne mogu prisustvovati (npr. zbog bolesti), trojica broje glasove, a trojica kontroliraju brojenje. Svaki od prisutnih piše ime onoga za kojeg glasa te glasno izgovara „Za onoga kojeg Bog želi da bude izglasan“ te stavlja listić na pladanj. Kada se skupe svi listići prvo se prebroji odgovara li broj listića broju kardinala. Ukoliko broj odgovara počne se prebrojavanje glasova, ukoliko ne ponovo se pristupa glasanju a nevažeći listići se pale. Svi neuspješni listići se pale zajedno s posebnom kemikalijom koja stvara fumata nera, odnosno crni dim. Kada se provede uspiješno glasanje, listići se pale sami stvarajući bijeli dim što je znak za cijeli svijet da je novi Papa izabran.

 

2. PAPA MOŽE BITI I TEENAGER

Pravilima nije predviđen minimalan broj godina budućeg Pape. Najmlađi Papa u povijesti je bio Ivan XII koji je 955. godine imao samo 18 godina kada je izabran za prvog čovjeka katolika. Najstariji izabrani papa je bio Klement X koji je 1679. godine imao 80 godina a kao poglavar je služio šest godina.

Puno važnije, od godina, je da budući Papa tečno govori više jezika. Latinski je jezik katoličke crkve pa budući Papa mora znati čitati, pisati i govoriti latinski, a kako je Papa ujedno i rimski biskup obavezno mora znati i talijanski. S obzirom da je katolička crkva rasprostranjena širom svijeta, obavezan je i engleski jezik.

 

3. I PAPA SE MORA ISPOVIJEDATI

Papa možda jest Sveti otac ali čak se i on mora ispovijedati, dapače to mora raditi dosta češće nego vjernici. Poznato je da su Papa Ivan Pavao II i Papa Benedikt XVI na ispovijed išli dva puta tjedno.

 

4. POSTOJI PROCEDURA ZA SIGURNO UTVRĐIVANJE DA JE PAPA PREMINUO

Iako svaki Papa na raspolaganju ima medicinski tim, njegovu smrt ne utvrđuju prvo doktori već kardinali. Sve do Pape Ivana Pavla II postupak je bio da jedan od kardianala uzme srebrni čekić i njime tri puta po dlanu lagano udari Papu. Nakon toga bi ga se tri puta pozvalo njegovim imenom, a ako Papa ne bi reagirao proglasila bi se njegova smrt. Ipak, Ivan Pavao II je proglasio da se umjesto toga preko lica stavi ručnik kao „test“ smrti.

 

5. PAPE SU PRODAVALE SVOJE POZICIJE

Vjerovali ili ne, i to se događalo, naravno prije puno vremena, točnije u srednjem vijeku. Papa Benedikt IX (1032-1048) je prodao svoje papinstvo svom kumu!!! Ništa bolji nije bio niti Papa Aleksandar VI (1492-1503), kojeg mnogi smatraju najgorim Papom u povijesti, a koji je obične ljude, za određenu svotu novca, proglašavao kardinalma! Njegovi postpupci su dijelom „zaslužni“ za procvat protestanata.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako spariti pivo i hranu?

Premda se Hrvati na ljestvici najvećih pivopija nalaze na visokom 10. mjestu među svim narodima svijeta, guštamo u jako malom broju različitih piva. I kada ...