Nuklearne bombe: Sve što niste znali

0

Iako je Hladni rat odavno završio, u svijetu se još uvijek nalazi veliki broj nuklearnog oružja

 

Tsutomu Yamaguchi je jedini Japanac koji je preživio eksplozije obje bombe. Bio je na poslovnom putovanju u Hiroshimi kada je bačena prva bomba, preživio je ali je ostao slijep i gluh. Tri dana kasnije, Yamaguchi se vratio u svoj grad Nagasaki, baš na vrijeme da doživi i eksploziju druge bombe!!!

 

Od 1956. godine pa do danas američka je Vlada platila stanovništvu Maršalskog otočja 579 milijuna $ kako bi mogli testirati svoje oružje.

 

Preko 75 podzemnih bunkera je izgrađeno za Predsjednika SAD-a za korištenje u slučaju nuklearnog rata.

 

Tijekom svog ovog vremena SAD je izgubio 11 nuklearnih bombi i dan danas ne znaju gdje su.

 

Američke federalne rezerve imaju zaključane dvije milijarde dolara za slučaj nuklearnog rata.

 

Kada bi prdili neprestano šest godina i devet mjeseci proizveli bi jednaku energiju kao i nuklearna bomba.

 

Kilogram urana 235, materijala za proizvodnju nuklearne bombe, proizvodi istu energiju kao i 17.000 tona dinamita.

 

Harry S. Truman, američki predsjednik koji je naredio bacanje atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki do početka svog predsjedavanja nije ni znao za postojanje nuklearnog programa.

 

B-29, bombarder koji je izbacio bombu na Hiroshimu, se zvao Enola Gay, a bomba Little Boy. Fat Man, bomba bačena na Nagasaki, je izbačena iz Bock’s Cara.

 

Druga bomba je trebala biti bačena na mali grad Kokura. Kako je nad Kokurom bila magla, posadi Bock’s Car B-29 bombardera je naređeno da pređe na alternativni cilj – Nagasaki.

 

Ljudi koji su preživjeli eksplozije su prozvani Hibakusha, ili eksplozijom pogođeni ljudi. Prije tri godine Japanska Vlada je na popisu još uvijek imala 243.692 Hibakushe.

 

U svijetu još uvijek postoji 23.360 nuklearnih oružja, od čega 13.000 otpada na Rusiju a 9.400 na SAD.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Maserati GranCabrio MC Stradale

Maserati nam je predstavio novu verziju GranCabria koja će izaći iduće godine   „GranCabrio MC je 48 milimetara duži od standardnog GranCabrio modela, a izgledat ...