Najveći hitovi koji to nisu trebali biti

0

Pjesme koje su zamišljene kao zezancija i nitko nije smatrao da će postati hitovi

 

LOSER

Beck

Loser, pjesma koja je zauzela mjesto na Rolling Stonesovoj top listi 500 najvećih pjesama svih vremena nastala je kao potpuna zezancija. Prije nego je postao popularan Beck je nastupao u klubovima u kojima ljudima uopće nije bilo stalo do njegove muzike. Beck, kakav već jest, bi tada jednostavno pjevao gluposti provjeravajući hoće li itko primjetiti, nažalost nije. Međutim, ta njegova sposobnost je došla do izražaja kada je sa producentom kuće Rap-A-Lot Records Carlom Stephensonom počeo rapati iz zezancije. Beck je počeo pjevati „I’m loser baby, so why don’t you kill me“ nakon čega je počeo nabrajati predmete koje je ugledao u Stephensonovoj kuhinji. Pjesma im se svidjela ali Beck, nakon snimanja, nije bio zadovoljan. Ipak, pod pritiskom kuće je popustio a sve nakon toga je danas poznata priča.

 

(YOU GOTTA) FIGHT FOR YOUR RIGHT (TO PARTY)

Beastie Boys

Fight for your right je bio prvi hit Beastie Boysa koji se pojavio na njihovom albumu prvijencu Licensed to Ill. Zanimljivo, ta ih je pjesma označila kao bend kojemu je važna isključivo zabava što sa Beastie Boysima uopće nije bio slučaj. Pjesma je nastala zbog toga što su Boysi mrzili rock scenu za koju su smatrali da je prepuna tipova sa viškom tetasterona. Toga su se htjeli izrugivati rock bendovima a njihvo producent Rick Rubin je u pjesmu ubacio bubnjeve i gitarske riffove koji su pjesmu pretvorili u rock hit. Kako su Boysi smatrali da je smiješno da je takva pjesma postala hit snimili su i potpuno ludi spot. Punih godinu dana ovu pjesmu nisu htjeli ni svirati više od godine dana jer su smatrali da ih je potpuno pogrešno okarakterizirala.

 

CUM ON FEEL THE NOIZE

Quiet Riot

Deset godina nakon originalne verzije grupe Slade producent grupe je predložio Quiet Riotu da napravi verziju za njih. Momci iz Quiet Riota su bili toliko oduševljeni da su planirali sabotaže u studiju kako pjesmu ne bi snimili. Pjesmu nisu niti vježbali, a kada je došlo vrijeme za snimanje dugme Play je pritisnuto samo iz zezancije. Pjevač Kevin DuBrow je namjerno jevao visoke tonove vrišteći a bubnjar Frankie Banali je svoje dionice smišljao „u pokretu“. Momci su, kako su kasnije rekli, i onako smatrali da je smisao rock glazbe „pucanje k…. za sve“. I izgleda da su i pogodili jer je pjesma, unatoč tome  što su se doslovno trudili da zvuči što lošije, postala pravi hit 1983. godine.

 

SWEET CHILD O’ MINE

Guns N’ Roses

Kao što svaki pijanist prije početka sviranja po klaviru zapucketa prstima ili kao što svaki tonac na mikrofon govori „jedan, dva, test, test“, tako bi Slash prije jedne probe omislio riff koji će mu služiti za zagrijavanje. U zezanciju se uključio i Izzy Stradlin dok je Axl Rose za to vrijeme bio u obi na katu iznad, vjerojatno se družeći sa „bijelim prahom“. Kada je Rose čuo svirku sletio je odmah i rekao bandu da će to biti njihova iduća pjesma. Pjesmu su snimili za doslovno pet minuta ali je producent smatrao da na kraju fali nešto posebno. Axl se zapitao „Where do we go now“ u smislu što ćemo dalje a kako nitko nije znao odgovor jednostavno su to ubacili u pjesmu dok je Slash ubacio još jedan genijalni solo. Pjesma je postala klasik a prema časopisu Total Guitar riff iz pjesme je najbolji riff svih vremena.

 

STUCK IN THE MIDDLE WITH YOU

Stealers Wheel

Ovu pjesmu sigurno znate iz filma Reservoir Dogs i sto posto ste uvjereni da je pjeva Bob Dylan. E pa u krivu ste, izvodi je manje poznata grupa Stealers Wheel a snimljena je prije 40 godina. Ne očajavajte, svi su uvjereni da je ovo hit Boba Dylana. A pjesma je nastala kao ismijavanje Dylana i kao parodija na sve njegove hitove. Stih „Clowns to the left of me, Jokers to the right“ je nastao kao ismijavanje Dylanove podjele ljudi na klaunove i jokere. Čak je i pjevač Gerry Rafferty za ovu pjesmi promjenio glas u prepoznatljiv dylanovski stil.

 

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

Nirvana

Pjesma koja je označila cijelu generaciju s početka 90-tih svoje ime može zahvaliti jeftinom dezodoransu! Kada je Kurt Cobain jednog dana ušao u sobu naišao je na natpis Kurt smells like Teen Spirit što je Cobainu zazvučalo kao fantastičan badass revolucionarni slogan. Cobain tada nije bio svijestan da je Teen Spirit utvari dezodorans koji je koristila njegova tadašnja djevojka Tobi Vail. Istovremeno, Kurt je osmislio riff koji je bio verzija riffa iz pjesme More than a feeling a zajedno sa basistom Kristom Novoselichem je osmislio pjesmu čije riječi su bile zezancija na temu „idemo napraviti revoluciju“. Dok su stvarali pjesmu ni na kraju pameti im nije bilo da stvaraju jedan od najvećih hitova svih vremena i pjesmu koja će ući u Top 10 Rolling Stonesovih 500 najvećih pjesama svih vremena.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments