Najveće pomorske katastrofe

0

Nazivati nesreću Concordie „modernim Titanicom“ je smijesno u usporedbi sa ovim pravim katastrofama


„Sve se događalo takvom brzinom da je Dona Paz potonula za manje od pet minuta i uopće nije bilo vremena za spašavanje“

 

Estonia ferry

MS ESTONIA

28. rujna 1994.

Poginulih: 852

Valovi visoki 6 metara su valjali estonski trajekt dok je Baltičkim morem iz Tallinna putovao prema Stockholmu. Oko 1 ujutro putnici su začuli jako škripanje metala ali nitko nije mogao vidjeti nikakvo oštećenje pa je put nastavljen. Samo 15 minuta kasnije pramčana vrata za utovar automobila je otpao i more je nezadrživo počelo nadirati u brod. Zbog pritiska vode putnicima je bilo nemoguće probiti se do palube pa su ostali zarobljeni u svojim kabinama. Nestalo je struje, otkazali su svi sustavi, a posada se nije držala međunarodne procedure za poziv u pomoć pa su brodovi pohitali u pomoć prekasno. Brod je potonuo munjevitom brzinom a od  a brod je potonuo jako brzo. Od 989 putnika i članova posade spasilo se njih samo 137.


empress

RMS EMPRESS OF IRELAND

28. svibnja 1914

Poginulih: 1,012

Veliki parobrod se probijao kroz gustu maglu u blizini grada Rimouskog kada se u njegov bok zabio norveški ledolomac Storstad. Iako Storstad nije potonuo, napravio je ogromnu štetu na boku parobroda u koji je nezadrživo počela utjecati voda. Brod se brzo počeo naginjati na stranu i nakon samo 14 minuta nestao je ispod površine. Sramotan je podatak da je od 465 spašenih samo četvero djece i 42 žene! Čak se i u to gentlemansko doba nije puno držalo do reda pri spašavanju. Zanimljivost je i da se među spašenim naao i čovjek imena Tower koji je preživio i potonuća Titanica i Lusitanie!!!

 

titanic

RMS TITANIC

14. travnja 1912

Poginulih: 1,517

Na svom prvom putovanju, u kojem su vlasnik i posada Titanica htjeli oboriti rekord u prelasku Atlantica, brod je udario u veliku santu leda. Dva sata i 40 minuta kasnije brod je potonuo povukavši sa sobom 1,517 putnika. Bord se prije potonuća smatrao nepotpoljivim i bio je vrhunac tadašnje tehnologije. Broj poginulih je mogao biti dosta manji da prvi porinuti čamci za spašavanje nisu zjapili prazni. Također, većina poginulih su siromašni putnici koji su ostali zaključani u donjim palubama kako ne bi stvarali gužvu u čamcima za spašavanje koji su bili namjenjeni samo za bogatu klijentelu. Potonuće Titanica nije najsmrtonosniji slučaj ali je definitivno najpoznatiji.


joola

MV JOOLA

26. rujna 2002.

Poginulih: 1,863

Umjesto 500 putnika, za koliko je seneglaski brod bio registriran, Joola je bila nakracana sa njih 2.000. Putnici su plesali i uživali u putovanju prema Dakaru kada je oko 23 sata brod uletio u veliku oluju. Zastarjeli brod, sa četiri puta više putnika nije imao šanse, prevrnuo se bacivši putnike i teret u olujno more. Prema kasnijim istraživanjima sve se dogodilo za manje od pet minuta i samo se jedan čamac za spašavanje spustio u more. Zbog olujnog vremena i mraka spasioci su krenuli u akciju tek dan kasnije ujutro i uspjeli su spasiti jedva stotinjak ljudi.


donapaz

DONA PAZ

20. prosinca 1987

Poginulih: 4,375

Najsmrtonosnija pomorska nesreća, prema kojoj Titanic izgleda kao mačji kašalj, dogodila se između filipinskih otoka Mindoro i Tablas kada su se sudarili trajket Dona Paz, koji je plovio prema Manili, i tanker Vector koji je prevozio 8.800 barela nafte. Usljed sudara nafta se zapalila i sa Vectora je brzo prešla na Donu Paz. Sve se događalo takvom brzinom da je Dona Paz potonula za manje od pet minuta i uopće nije bilo vremena za spašavanje. Samo 21 putnik se spasio skokom sa plamtećeg broda dok su se sa Vectora spasila samo dva člana posade. Kasnije se pokazalo da je nesreću uzrokovala loše obučena posada tankera te da su na Doni Paz poginula 4,341 putnika iako je brodar službeno priznao da je prevozio 1,565 putnika!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 mitova o vježbanju

Vježbajući u teretani čut ćete mnoge mitove u koje jednostavno ne treba vjerovati   „Kada trenirate vaše mišice prečesto ne dozvoljavajući im da se odmore, ...