Najveće pljačke svih vremena

0

Deset najvećih pljački svih vremena u kojima je otuđeno nevjerojatno bogatstvo

 

PLJAČKA LUFTHANSE U ZRAČNOJ LUCI KENNEDY

5.875.000 $

Mafijaška obitelj Lucchese izvela ja 1978. pljačku u cargo dijelu zračne luke Kennedy. Zahvaljujući činjenici da je zaposlenik u Kennedyjevoj zračnoj luci dugovao jednom članu obitelji 20.000$ potrošenih u kockanju, Jimmy Burke, poslovni partner mafijaške obitelji je saznao da se jednom mjesečno u Lufthansinom pretincu u cargo odjelu nalazi velika vrijednost novca te je isplanirao pljačku u kojoj je u 64 minute nestalo pet milijuna dolara u kešu te 875 tisuća dolara u draguljima. Šestorica maskiranih pljačkaša upala su sa crnim kombijem u cargo dio zračne luke, prisilili čuvara da deaktivira tihi alarm, uzeli za taoce ostale zaštitare i zaposlenike te pokrali Lufthansino bogatstvo. Kako zbog straha od osvete njihovim obiteljima nitko od zaštitara nije htio svjedočiti, iako je jedan pljačkaš skinuo masku za vrijeme pljačke, krivnja nikada nije dokazana te plijen nikada nije pronađen.

 

ORUŽANA PLJAČKA DUNBAROVOG POSTROJENJA

18.900.000 $

Oružana pljačka Dunbarovog postrojenja u Los Angelesu je pljačka u kojoj je odnesen najveći iznos keša na području SAD-a. Pljačku je isplanirao Allen Pace koji je bio zaposlen u Dunbaru kao inspektor sigurnosti. Radeći svoj posao imao je vremena sve isfotografirati i isplanirati pohod do zadnjeg detalja. Okupio je tim od još petorice prijatelja i u noći 13. rujna 1997. koristeći ključ ušao je u postrojenje. Precizno tajmirajući sigurnosne kamere, Pace i društvo su ih vješto izbjegavali, istovremeno onesposobljavajući zaštitare. U kombi su ukrcali bogatstvo i pobjegli. Sumnja je prvo pala na Pacea ali policija nije uspjela ništa otkriti. Pljačkaši bi se vjerojatno izvukli da jedan član bande nije platio račun prijatelju novčanicama još uvijek omotanim tvrtkinom vrpcom. Počinitelj je uhvaćen te je vrlo brzo propjevao. Allen Pace je osuđen na 24 godine zatvora a oko 10 milijuna dolara do dana današnjeg nije pronađeno!

 

POHARANO BRINKS MAT SKLADIŠTE

45.000.000 $

Šestorica pljačkaša je u noći 26. studenog 1983. iz skladišta Brinks Mata u zračnoj luci Heathrow u Londonu otela veliko bogatstvo u zlatnim polugama. Vođa „projekta“ bio je Brian Robinson čiji je zet Anthony Black bio zaštitar u skladištu. Black je Robinsona opskrbio ključem i uputama gdje se što nalazi. Pljačkaši su upali u skladište gdje su očekivali naći tri milijuna dolara ali su umjesto toga našli deset tona zlatnih poluga. Ukradene poluge su rastopljene i prodane. Scotland Yard je ipak brzo pronašao poveznicu između Robinsona i Blacka te su počinitelji brzo uhvaćeni. Robinson je osuđen na 25 godina zatvora a Black na šest. Tri tone zlatnih poluga nikada nisu pronađene i prema urbanoj legendi, svaka zlatna ogrlica u Velikoj Britaniji se sastoji od zlata iz te pljačke.

 

UCIJENJENI DIREKTORI NORTHERN BANKE

50.000.000 $

Jedna od najvećih pljački u povijesti Velike Britanije odigrala se 20. prosinca 2004. u Belfastu, pri čemu je ukradeno 50 milijuna dolara. Policija te britanska i irska vlada su uvjereni da su pljačku izveli pripadnici IRA-e, što je zaprijetilo okončanju primirja. Ira i njihov politički ogranak Sinn Fein su odbacili sumnje.

Maskirani u policajce, pljačkaši su noć prije pljačke ušli u stanove dvojice direktora te im oteli žene. Direktorima je zaprijećeno da će im, ukoliko im onemoguće neometani ulazak u trezore, ubiti žene. Oba direktora su pristala i u toku noći pljačkaši su ušli u trezore te odnijeli ogromno bogatstvo. Po bijegu, direktorima su puštene žene dok su pljačkaši nestali bez traga. Identitet pljačkaša nikada nije otkriven niti je bogatstvo ikada pronađeno.

 

TUNELOM U BRAZILSKU CENTRALNU BANKU

69.800.000 $

Između šest i deset provalnika prokopalo je 70-metarski tunel do trezora Nacionalne banke te odnijelo pedeset kontejnera u kojima se nalazilo gotovo 70 milijuna dolara u neoznačenim novčanicama. Tri mjeseca prije same pljačke koja se dogodila 7. kolovoza 2005., pripadnici „bande tetoviranih“ kupili su kuću 70-tak metara udaljenu od banke. Tijekom tri mjeseca kopali su tunel promjera 70-tak centimetara koji je bio na dubini od četiri metra. Ukupna težina plijena je iznosila tri i pol tone a dva mjeseca kasnije, tijelo glavnog planera Luis Fernanda Ribeira je pronađeno na otočiću ispred Ria sa sedam prostreljnih rana u glavi! Do danas je uhvaćeno samo par Brazilaca koju su pomagali u kopanju tunela. Za svoj udio u pljački nagrađeni su sa ukupno nešto manje od sedam milijuna, dok su ostala 63 milijuna još uvijek izvan dosega.

 

NAJVEĆA PLJAČKA VLAKA

74.000.000 $

Zvuči gotovo nevjerojatno da se ovoliki iznos može ukrasti bez upotrebe pištolja, ali upravo se to dogodilo 8. kolovoza 1963. u najvećoj pljački vlaka svih vremena. Vlak Kraljevske pošte na relaciji Glasgow – London su opljačkala 15-orica pljačkaša koja su sa sobom odnijela 2.300.000 funti, što u današnjoj vrijednosti iznosi 74 milijuna dolara, sve u novčanicama od po 1, 5 i 10 funti. Trinaestorica pljačkaša su otkrivena zahvaljujući pronalasku njihovih otisaka u skrovištu, dok dvojica nikada nisu otkrivena. Od trinaestorice osuđenih, dvojica su uspjela pobjeći iz zatvora te su se neko vrijeme skrivala po Brazilu i Australiji prije nego što su otkriveni i uhvaćeni.

 

OTETI MENADŽER PRISILJEN NA POMOĆ PLJAČKAŠIMA

92.500.00 $

Pljačka skladišta Kent Securitas odigrala se u ranim satima 22. veljače 2006. pri čemu je ukradena najveća količina keša na području Velike Britanije. Najmanje šest provalnika otelo je menadžera i prijetilo njegovoj obitelji, zavezalo 14 zaposlenika te otelo 92.5 milijuna dolara.

Menadžera koji se vraćao sa posla dan prije pljačke oteli su pljačkaši koji su ga, prerušeni u policajce zaustavili, stavili mu lisice te odveli na napuštenu farmu. Istovremeno, na isti način su oteti njegova žena i kćer. Menadžer je bio prisiljen da oda kodove te su pljačkaši upali u skladište, zavezali zaposlenike i pobjegli sa plijenom. Nakon što se jedan zaposlenik uspio osloboditi, podignut je alarm, zaposlenici su oslobođeni, pronađeni su menadžer i obitelj ali pljačkaši nikada nisu pronađeni.

 

UPAD U KNIGHTSBRIDGE DEPOZIT

111.000.000

Dvojica provalnika ušla su 12. srpnja 1987. u Knightsbridge banku sa željom da pohrane svoje stvari u sigurni depozit. Nakon što ih je manager odveo u sigurnosni depozit, pljačkaši su izvukli oružje, zavezali menadžera i zaštitara. Na vratima su stavili oznaku da je depozit trenutno izvan funkcije te počeli pretraživati depozit. Iz depozita su pobjegli sa 40 milijuna funti tadašnje vrijednosti. Sat kasnije zaštitar se uspio osloboditi i Scotland Yard je pronašao otiske koji su doveli do talijanskog emigranta Valeria Vicceia. Viccei i par njegovih pomagača su osuđeni ali je postao toliko slavan da je napisao i knjigu o samoj pljački!

 

 

KRAĐA UMJETNINA IZ BOSTONSKOG MUZEJA

300.000.000

Par sati nakon slavlja Svetog Patricka 1990. godine, dvojica provalnika prerušenih u policajce uspjela je ući u muzej i odnijeti slike u vrijednosti nevjerojatnih 300 milijuna dolara! Iako je politika muzeja da se usred noći vrata ne otvaraju ni samom Bogu, noćni čuvar je otvorio vrata „policajcima“ koji su ga onesvijestili i privezali, baš kao i dvojicu njegovih kolega. U 90 minuta  provalnici su upali u Nizozemsku sobu i ukrali tri Rembrandta, pet Degasovih skica te po jednog Mantea, Vermeera i Flincka. Pokušali su ukrasti i četvrtog Rembrandta ali nisu uspjeli. Slike su iskidane iz okvira te su samim time oštećene a pljačkaši su prije bijega pokrali trake na koje su sigurnosne kamere ostavljale zapise. Do dan danas djela nisu pronađena a muzej nije uspio naplatiti osiguranje pošto za pravo čudo djela nisu bila osigurana!

 

KRAĐA IZ CENTRALNE IRAČKE BANKE

1.000.000.000 $

U ožujku 2003. u više navrata pred sami početak napada SAD-a na Irak, iz Centralne iračke banke u Bagdadu je ukradeno oko milijardu dolara, što je najveća krađa iz banke u povijesti svijeta. Oko 650 milijuna dolara je kasnije pronađeno u zidovima Saddamove palače ali ostatak nikada nije pronađen. Svjedoci tvrde da se 920 milijuna dolara u novčanicama od po 100 dolara iskrcavalo u Saddamovoj palači punih pet sati.

Diyaa Habib al-Khayoun, direktor banke je također potvrdio da su nepoznati počinitelji, koji se ne povezuju sa Saddamom, ukrali još 250 milijuna dolara.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako lako impresionirati djevojke?

Donosimo vam sedam sitnica kojima itekako možete impresionirati djevojku s kojom ste na spoju   „Otvaranje vrata, pridržavanje kaputa, stolice i pomaganje u nošenja stvari ...