Najubojitiji zrakoplovi današnjice

0

Ubojiti borbeni zrakoplovi su i dan danas najcool oružja bilo kojeg ratišta

 

„Izbor arsenala i količina koju može ponjeti je nevjerojatna pa se Strike Eagle danas, s razlogom, smatra najsavršenijim ubojitim strojem“

 

su35b

Su-35 Flanker E

Najmodernija verzija najboljeg ruskog zrakoplova svih vremena donjela je još veći domet, manji radarski odraz, jače motore, novu, najmoderniju, digitalnu avioniku i pripazite sad ovo – radar koji gleda prema natrag! S obzirom da je cijena primjerka između 45 i 65 milijuna $, što je dosta manje u u sporedbi sa sličnim Zapadnim zrakoplovima, očekuje se uspješna prodaja na inozemnom tržištu. Osim Rusije interes za njega su pokazale Indija, Venezuela, Kina i Indonezija.

Zemlja porjekla: Rusija, Godina ulaska u službu: 2010. Težina sa max. naoružanjem: 25.300 kg, Najveća brzina: 2.25 Mach.

 

f16a

F-16 Figting Falcon

Najpopularniji i namasovniji zrakoplov današnjice je Viper (ime koje su F-16 nadjenuli njegovi piloti), u preko 20 korisnika širom svijeta nalazi se preko 4.500 primjeraka. Prvotno zamišljen kao laki jurišni zrakooplov za napade na zemaljske ciljeve po danu F-16 se zbog svojih karakteristika brzo pretvorio u višenamjenski zrakoplov koji po noći razara svoje ciljeve velikim izborom raspoloživog arsenala. Nema rata u kojem se nije uspješno koristio.

Zemlja porjekla: SAD, Godina ulaska u službu: 1978. Težina sa max. naoružanjem: 19.020 kg, Najveća brzina: 2.05 Mach.

 

f15ea

F-15E Strike Eagle

Jurišna verzija legendarnog lovca pokazala se jednako uspješnom u napadima na zemaljske ciljeve kao i u napadima na druge zrakoplove. Lovio je SCUD-ove u Iraku, bombardirao talibanska uporišta u Afganistanu, napadao zračne luke u Srbiji te uništava tenkove u Libiji. Izbor arsenala i količina koju može ponjeti je nevjerojatna pa se Strike Eagle danas, s razlogom, smatra najsavršenijim ubojitim strojem.

Zemlja porjekla: SAD, Godina ulaska u službu: 1988. Težina sa max. naoružanjem: 36.700 kg, Najveća brzina: 2.50 Mach.

 

f35a

F-35 Ligthning II

Najnoviji projekt američkog zrakoplovstva je Lightning koji bi trebao zamjeniti F-16. Specifičnost zrakoplova je mogućnost uzljetanja i sljetanja poput helikoptera što mu omogućava da sleti i poleti sa bilo kojeg mjesta. Proizvodit će se u tri verzije – standardna inačice, inačica za kratko poljetanje i slijetanje i mornarička inačica za uporabu sa nosača zrakoplova. Planira se proizvesti 2.500 primjeraka po cijeni od preko 125 milijuna $ po primjerku!!!

Zemlja porjekla: SAD, Godina ulaska u službu: 2016. Težina sa max. naoružanjem: 22.470 kg, Najveća brzina: 1.60 Mach.

 

gripena

JAS 39 Gripen

Zajedno sa IKEA-om, Absolut Vodkom, hokejom i plavušama Gripen je najpoznatiji švedski izvozni proizvod. Izuzetno sposoban zrakoplov nije doživio veći izvozni uspijeh jer mu je konkurencija F-16 koji ima dosta jaču logistiku te pritisak svoje Vlade na kupce. Zna to i naša Vlada koja je provela natječaj za zamjenu prastarih Mig-21 a u čijem natječaju su i Gripen i Fighting Falcon. Nalazi se u naoružanju Švedske, Južne Afrike, Češke i Mađarske.

Zemlja porjekla: Švedska, Godina ulaska u službu: 1996. Težina sa max. naoružanjem: 14.000 kg, Najveća brzina: 2 Mach.

 

eurofighter

Eurofighter Typhoon

Zajednički projekt Velike Britanije, Njemačke i Italije se toliko razvlačio tijekom godina da se mislilo da će sve skupa propasti. Ipak, nakon puno kašnjenja prvi zrakoplovi su konačno 2003. počeli ulaziti u naoružanje. U kokpitu Typhoona se nalaze najmoderniji sustavi poput upravljanja glasom ali sve je to rezultiralo cijenom od 120 milijuna $ po primjerku. Osim spomenute tri zemlje nabavile su ga i Austrija, Španjolska i Saudijska Arabija.

Zemlja porjekla: Velika Britanija, Njemačka i Italija, Godina ulaska u službu: 2003. Težina sa max. naoružanjem: 23.500 kg, Najveća brzina: 2.00 Mach.

 

mig-35

MiG-35 Fulcrum F

Najmodernija verzija legendranog MiG-29 pretvara ovog lovca u izuzetno sposobni višenamjenski zrakoplov. Posebno se ističe njegov najmoderniji AESA Radar (Active Electronically scanned array) a dodavanjem jačih motora poboljšao se domet i pokretljivost.

Zemlja porjekla:Rusija, Godina ulaska u službu: 2007. Težina sa max. naoružanjem: 29.700 kg, Najveća brzina: 2.25 Mach.

 

f22a

F-22 Raptor

Definitinvo najmoderniji zrakoplov današnjice namjenjen prije svega lovu na protivničke zrakoplove. Naoružanje nosi u posebnim spremnicima pa je na radaru manje vidljiv od prdca galeba a sva avionika i elektronika ugrađena u ovaj zrakoplov su vrhunac tehnologije. Zbog astronomske cijene od 150 milijuna $ po primjerku planira se nabava samo 187 zrakoplova a unatoč interesu Izraela, izvoz nije dopušten zbog tajnsoti pojedinih djelova zrakoplova!

Zemlja porjekla: SAD, Godina ulaska u službu: 2005. Težina sa max. naoružanjem: 36.228 kg, Najveća brzina: 1.90 Mach.

 

f18

F/A-18E/F Super Hornet

Zadnja inačica Horneta, nazvana Super Hornet, iz upotrebe je izgurala legendarnog Tomcata. Iako, što se učinkovitosti tiče, ne nudi više od Tomcata, Super Hornet je moderniji a upotraba samo jednog tipa na nosačima zrakoplova smanjuje troškove. Ovaj veteran ratova u Afganistanu, Iraku i Libiji se pokazao kao izuzetno uspješan i učinkovit.

Zemlja porjekla: SAD, Godina ulaska u službu: 1999. Težina sa max. naoružanjem: 29.937 kg, Najveća brzina: 1.80 Mach.

 

rafale

Dassault Rafale

Francuzi jednostavno moraju imati svoj proizvod pa su tako izašli u ranoj fazi iz projekta Eurofightera i proizveli Rafalea, delta krilni zrakoplov koji je nasljedio Mirage 2000. Na kraju, proizoveli su ga prije Birtanaca i po manjoj cijeni, a neki će reći da je Rafale i bolji od Eurofightera. Ako ništa, dosta lijepše izgleda.

Zemlja porjekla: Francuska, Godina ulaska u službu: 2000. Težina sa max. naoružanjem: 324.500 kg, Najveća brzina: 2.00 Mach.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 katastrofa koje nam prijete…

… a koje su naših ruku dijelo i za koje ćemo sami biti krivi   „Ukoliko do podzemnih voda dođu zagrijani radioaktivni materijali moglo bi ...