Najsmrtonosnije oluje u povijesti

0

Ako ste mislili da je oluja Sandy nešto najgore što nas može pogoditi, što tek reći za ovih pet kataklizma

 

„Na 13 otočića u delti nije preživio niti jedan jedini stanovnik a Bhola je ukupno odnjela pola milijuna života!“

 

1. GANGES DELTA, BANGLADEŠ

13. studenog 1970.

Četiri dana prije katastrofe uragan se počeo stvarati iznad Bengalskog zaljeva nakon čega je počeo putovati sjeverno istovremeno dobijajući na snazi. U noći s 12. na 13. studenog pogodio je Ganges Deltu vjetrovima brzine 185 km/h. Vjetar je čupao drveće i kućice siromašnog stanovništva a one koji su preživjeli nemilosrdnu snagu vjetra dokrajčila je bujica. Na 13 otočića u delti nije preživio niti jedan jedini stanovnik a Bhola je ukupno odnjela pola milijuna života!

 

2. CALCUTTA, INDIJA

I7. rujna 1737.

Malo se toga sa sigurnošću može reći o velikom tornadu koi je pogodio područje Bengala a pogotovo se ne može potrvditi brojka poginulih koja se navodi. Dugo se vremena smatralo da je uzrok katastrofi bio potres, međutim kasnija istraživanja su potvrdila da je uzrok bio veliki tornado koji je, među ostalim, doslovno sravnio sa zemljom cijeli grad Calcuttu. Prema zapisima tornado je potopio čak 20.000 brodica različitih veličina te usmrtio oko 300.000 ljudi.

 

3. HAIPHONG, VIJETNAM

8. rujna 1881.

Gradić Haiphong u zaljevu Tonkin leži na području na kojem često haraju pacifički tajfuni a izuzetno snažan tajfun pogodio je to područje 1881. godine. Osim što je tajfun bio razoran, gradić je bio nepripremljen te nije postojala doslovno nikakva zaštita za siromašno stanovništvo koje je živjelo u kućicama od palmi i blata. Stoga ne treba čuditi što je na kraju život izgubilo gotovo 300.000 nesretnih stanovnika.

 

4. BENGAL, INDIJA

31. rujna 1876.

Još jedan tajfun koji se stvorio iznad Bengalskog zaljeva krenuo je na svoj smrtonosni put, ovaj na područje tadašnje britanske provincije Bengal, odnosno na područje oko rijeke Meghna. Strahoviti vjetrovi su harali sve pred sobom nakon čega je usljedila poplava koja je dosegla visinu od čak 12 metara! Ukupno je poginulo 200.000 ljudi a polovica od tog broja su žrtve epidemije i gladi koja je usljedila nakon tajfuna.

Bengal, India

 

5. BOMBAY, INDIJA

6. lipnja 1882

Ciklon koji se stvorio iznad Arapskog mora stvorio je nevjerojatne valove koji su imali snagu tsunamija te su pogodili luku Bombaya. Valovi su ne samo potapali brodice već se krenuli i dalje ravnajući sve ispred sebe. Kao posljedica utapanja i razorne snage samog ciklona poginulo je 100.000 stanovnika Bombaya i okolnih mjesta.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Megan Fox

Nakon dva nastavka Transformera Megan je više punila stupce trač rubrika nego kino dvorane pa je Diktator prava prilika za povratak     Onog trenutka ...