Najljepši kabrioleti svih vremena

0

Kabrioleti možda i nisu najpraktičniji, ali zato itekako osvajaju svojim atraktivnim izgledom. Danas vam stoga donosimo osam najljepših modela svih vremena

 

jaguarxk120

JAGUAR XK120

Prvi Jaguarov sportski automobil nakon SS100 je bio prelijepi XK120 kojie se proizvodio do sredine 50-tih. Njegova oznaka je označavala maksimalnu brzinu, 120 milja na sat, a svoje trkačke sposobnosti pokazao je i na različitim utrkama i rallyjima. Ipak, nije samo brzina privlačila tadašnje kupce, već i zanimljiv zaobljeni izgled koji čak i danas jednostavno privlači poglede.

 

mazdamx5

MAZDA MX-5

Od 1989. godine, kada se prvi put pojavila na Chicago Auto Showu, Mazda MX-5 je doživjela četiri generacije – posljednja je predstavljena ove godine. Filozofija iza ovog modela je proizvesti lagan i mehanički jednostavan automobil koji će nuditi sigurnost, pouzdanost i zabavu u vožnji. Jesu li Japanci u tome uspjeli? Apsolutno, jer je MX-5 još uvijek najbolje prodavani kabriolet dvosjed u povijesti!

 

1958chevroletcorvette

1958 CHEVROLET CORVETTE

Chevrolet Corvette je definitivno jedan od najlegendarnijih automobila svih vremena, s tijekom godina dobijala je i brojne kabriolet verzije. Ipak, jedna se kabriolet verzija razlikuje od drugih – ona iz 1958. godine! Ova verzija ne samo da je jedan od najljepših kabrioleta svih vremena, nego je i jedan od najljepših automobila svih vremana! Međutim, ova Crovette se nije isticala samo izgledom – 360 KS je nudilo i prilično dobre perfomanse.

 

alfaromeospider2

ALFA ROMEO SPIDER

Ovdje ne mislimo na prvog Alfa Romeinog Spidera, a pogotovo ne na četvrtu generaciju koja je nastala tijekom 90-tih. Druga generacija, koja se proizvodila tijekom 70-tih je ona prava! Ovaj je automobil, unatoč nekim većim manama, bio izuzetno atraktivan i zabavan za vožnju, a uspio je postati čak i dio američke pop kulture.

 

1957ferrari

1957 FERRARI 250 GT CALIFORNIA SPYDER LWB

Kakva bi to lista bila a da se na njoj ne nalazi „propeti konjić“? Ovaj je Ferrari proizveden u samo 50-primjeraka od čega je danas sačuvana polovica njih, a jedan je nedavno prodan za čak 11 milijuna dolara! Iako su slijedeće verzije ostvarivale i bolju prodaju, ovaj je robusni automobil pravi Ferrarijev klasik!

 

Porsche356speedster2

PORSCHE 356 SPEEDSTER

Prvi Porscheov proizvedeni automobil je bio 356 koji je na samim počecima koristio dijelove VW Bube, a glavni problem mu je bio nedostatak snage. Ali, tijekom 50-tih, i pogotovo 60-tih, Porsche je stalnim razvojem ispravio sve nedostatke, pretvarajući pogotovo kabriolet verziju u jednog od najboljih u svojoj klasi. Stalni razvoj i evolucija ovog modela kasnije će dovesti do legende – Porschea 911!

 

porscheboxster

2013 PORSCHE BOXSTER S

Osim 356 kabriolet verzije, Porsche je tijekom godina pravio još mnoge uspješne „toples“ verzije svojih automobila, ali posljednja – Boxster S je nešto posebno! Ne samo da izgleda izuzetno, nego je i najmoćniji kabriolet na ovoj listi. 3,4 ltireni V6 motor s 315 KS nudi odlične preformanse, među ostalim i ubrzanje do stotke za samo 4,2 sekunde.

 

shelbycobra

1962 SHELBY COBRA

Legenda od Shelby Cobri je rođena nakon što je Carol Shelby stavio Fordov V8 motor u malenu dvosjednu AC Ace šasiju! Novonastali automobil nije ostvarivao očekivane rezultate na utrkama, ali je među ljubiteljima automobila postao pravi hit. Shelby je između 1962. i 1967. godine proizveo samo 1.000 modela ovog prekrasnog automobila pa im je cijena danas izuzetno velika, baš kao i potražnja.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments