Najgore reprezentacije iz povijesti SP-a

0

Maleni El Salvador je od prosječne Mađarske primio 10 pogodaka, a igrači Zaira nisu znali ni kako treba stajati živi zid

 

„Kapetan Koreje je čak igrao s naočalama, što dovoljno govori o tome s kakvom su reprezentacijom došli u Švicarsku“

 

ISTOČNA INDIJA 1938

Današnja Indonezija je na SP-u 1938. godine odigrala samo jednu utakmicu te nije imala prilike za ispravak gorkog okusa koji je ostavio poraz 0:6 od Mađarske. Poraz i nije toliko katastrofalan, s obzirom da je Mađarska bila velika reprezentacija, ali na sliti se nalaze jer su došli s igračima koji su nogomet počeli igrati netom pred prvenstvo. Također, na prvenstvo su upali tek nakon što je Japan odustao od natjecanja.

 

JUŽNA KOREJA 1954

Danas solidna reprezentacije sigurno želi izbrisati sjećanja na prvenstvo od prije 60 godina kada su doživjeli dva teška poraza. I dok se još 0:9 s legendarnom mađarskom konjicom može shvatiti, nikako se ne može shvatiti 0:7 protiv Turske koju je susret prije s 7:2 deklasirala Zapadnja Njemačka! Kapetan Koreje je čak igrao s naočalama, što dovoljno govori o tome s kakvom su reprezentacijom došli u Švicarsku.

 

ZAIR 1974

Je li Zair zalutao na SP u Njemačku daleke 1974. godine? Kao odgovor zamislite ovu scenu – Brazil se priprema za izvođenje slobodnog udarca, a ZairacMwepuIllunga izlijeće iz živog zida kako bi izbio loptu i prije nego je sudac dao znak!? Afrikanci su još dobro prošli protiv Brazila – 0:3, ali ih je Jugoslavija potopila „deveticom“. Konačna bilanca – tri poraza uz gol razliku 0:14!

 

MEKSIKO 1978

Nisu uvijek afričke reprezentacije bile respektabilan protivnik kao danas, prije 40-tak godina služile su za popravljanje gol razlike, stoga je poraz Meksika 1:3 od Tunisa u Argentini označen kao – sramota. Nakon toga su uslijedili i težak poraz 0:6 od Zapadne Njemačke, te još jedna sramota protiv Poljske – poraz 1:4. Meksikancima nije pomogao niti mladi Hugo Sanchez koji će kasnije postati velika zvijezda.

 

EL SALVADOR 1982

El Salvador ima tu čast da je rekorder, ali ne pamte se baš po rekordu kojeg su htjeli ostvariti. Pobjeda Mađarske od 10:1 je i danas nedodirljiva, ali ta mađarska reprezentacija nije bila ni sjena one koja je pregazila Koreju. Iznenađujuće, El Salvador je u druga dva nastupa minimalno poražen, 0:1 od Belgije i 0:2 od Argentine, ali gol razlika 1:13 je definitivno nešto čime se ne hvali.

 

UAE 1990

Prije početka natjecanja bogati šeik je obećao zlata koliko su teški svakom igraču ukoliko upišu pobjedu! Naravno da se to nije dogodilo, jer su nakon solidne utakmice protiv Kolumbije, koju su izgubili 0:2, Emiraćani izgubili 1:5 od Njemačke i 1:4 od Jugoslavije. Jedini koji su iz Italije pošli podignute glave su bili Ismail i Thani, strijelci pogodaka, koji su kao ponos nacije nagrađeni s po novim RollsRoyceom.

 

GRČKA 1994

Ubojice današnjeg nogometa nisu uvijek imali obranu kakvu imaju danas pa su 1994. godine imali „čast“ da budu prva europska reprezentacija koja je izgubila sva tri susreta u grupi bez da je postigla pogodak. Grci su bili katastrofalni od prve minute nastupa, upisavši 0:4 protiv Argentine i Bugarske, te polovicu toga protiv Nigerije. Za one kojima se ne da zbrajati to je – 0:10!

 

SAUDIJSKA ARABIJA 2002

Visoki porazi se uvijek vezuju uz daleku prošlost, ali reprezentacija Saudijske Arabije je u Koreji i Japanu pokazala da se katastrofe događaju i u moderno vrijeme. Iako su Njemci bili izuzetno jako, te su godine došli i do finala, poraz 0:8 ipak nema opravdanja. Saudijci nisu uspjeli zabiti niti u druga dva susreta – 0:1 protiv Kameruna i 0:3 protiv Irske, pa su kući išli s gol razlikom 0:12.

 

KINA 2002          

Kinezi smatraju da u svemu moraju biti vodeća slia, ali u nogometu nikako da uspiju. Kada su se kvalificirali za prvenstvo u susjednoj Koreji i Japanu, angažirali su Bora Milutinovića ne bi li ih odveo barem u drugi krug, što je u skupini s Brazilom, Turskom i Kostarikom bio i ostvariv cilj. Ali, ne samo da nisu prošli nego su upisali sva tri poraza bez da su postigli pogodak – Brazil 0:4, Turska 0:3 i Kostarika 0:2.

 

Ostale tekstove iz specijala Brazil 2014 čitajte OVDJE. 

 

banerfacebooklike

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kult uzima kratku pauzu

Vjerojatno neki od naših čitatelja to ne znaju, ali Kult je pokrenut prije 10 godina kao dubrovački magazin. Kult sam pokrenuo zato što sam se ...