Najelitnije specijalne jedinice

0

Donosimo vam devet specijalnih jednica koje su elita nad elitom

 

sas

SAS

Special Air Service svoje korjene vuče iz Drugog svjetskog rata, točnije 1941. godine, te je poslužio kao uzor drugim specijalnim jedinicama širom svijeta. Slavu su stekli 1980. godine kada su uspješno svladali teroriste koji su zauzeli iransku ambasadu u Londonu. Osim protuterorističkog djelovanja, među njihove zadatke spada i djelovanje u dubini neprijateljske pozadine, pa su tako npr. u Zaljevskom ratu po Iraku tražili Scudove, u Bosni su sudjelovali u lovu na ratne zločince, a navodno su djelovali i u Libiji. Obuka za pripadnike SAS-a je izuzetno rigorozna i samo oni najspremniji uspjevaju, pa mnogi upravo SAS smatraju najboljom specijalnom jedinicom na svijetu.

 

navyseal

NAVY SEALS

Sea, Air and Land Team je specijalna jedinica američke mornarice, osnovana nedugo nakon napada na Pearl Harbor. Obučeni su za djelovanje na moru, zraku i kopnu, te su vrsni padobranci i ronioci. Djelovali su u svim sukobima, a i danas su aktivni u Iraku i Afganistanu. Njihov najelitniji dio je SEAL Team 6, protuteoristička jedinica osnovana nakon neuspješnog spašavanja američkih taoca iz Teherana. Ova jedinica, koja je mornarički pandan Delat Forceu, je slavu stekla nakon što su eliminirali najopasnijeg teroristu Osamu bin Ladena.

 

deltaforce

DELTA FORCE

Jedinica punog imena 1st Special Forces Operational Detachment-Delta, osnovana krajem 70-tih, jedina je američka jedinica specijalizirana samo za protuterorističku borbu. Usko surađuje sa CIA-om i 160th Special Operations Aviation regimentom, a posebni su i po tome što pripadnici ove jedinice imaju više slobode nego drugi vojnici. Kako bi djelovali što tajnije rijetko nose uniforme (a kada ih nose, nose ih bez obilježja), dok su civilne frizure i brada dozvoljeni kako bi se što bolje uklopili među civilima. Sudjelovali su u mnogobrojnim sukobima i akcijama, od invazija na Granadu i Panamu, do uhićenja pripadnika Al-Quaide u Afganistanu i Libiji.

 

spetsnaz

SPETSNAZ

Iako se pojam „spetsnaz“ odnosi na sve specijalne jedinice u Rusiji, najčešće se misli na Spetsnaz GRU, specijalce koji djeluju pri vojnoj obavještanoj službi GRU. Iako je koncept specijalnih jedinica u Rusiji spomenut 1937. godine, plan je aktiviran tek 1947. godine kada je osnovana prva specijalna bojna. Spetsnaz je specijaliziran za izviđanje i blisku borbu, a posebno su se dokazali u invaziji na Afganistan 1982. godine. Spetsnaz je poseban po obuci koja uključuje nanošenje fizičke boli i ekstremno kažnjavanje na svakodnevnoj bazi. Kandidati mogu odustati u svakom trenutku, a samo rijetki opstaju.

 

shayetet

SHAYETET 13

Mnogi će reći da Izraelci imaju najbolje specijalne jedinice na svijetu, i neće biti daleko od istine. Borbeno dokazane jedinice su gotovo svakodnevno u akciji, a među brojnim izraelskim specijalnim jediniciama ipak treba istaknuti Shayetet 13, jedinicu sepcijaliziranu za protuterorističku borbu i spašavanje taoca. Njihov moto je „Nikad više“, a poznati su po operaciji Spring of Youth koja je bila odgovor na krvavi događaj na Olimpijadi u Muchenu. Pripadnici Shayeteta 13 su se tako infiltrirali u Bejrut te eliminirali sve članove organizacije Crni rujan povezane s terorističkim činom. Važan dio obuke ove izraelske jedinice zauzima i Krav Maga.

 

marcos

MARCOS

Iako nisu toliko poznati u svijetu, te postoje “samo“ 20 godina, indijski mornarički specijalci spadaju među najelitinije jedinice u svijetu. Jedni su od rijetkih jedinica čiji su pripadnici kvalificirani za skokove u vodu s punom ratnom opremom, kao i za HALO i HAHO skokove. Slični su SEAL i Delta Forceu, a toliko su učinkoviti da ih se teroristi posebno boje, te ih nazivaju „bradata armija“, jer pripadnici MARCOS-a, kao i Delta Forcea, nose civilne firzure i brade kako bi se bolje stopili s okolinom. Obuka je izuzetno rigorozna i prođe je samo 2% kandidata!

 

gsg9

GSG9

Nakon što su pripadnici njemačke policije neuspješno pokušali osloboditi izraelske sportaše u Muchenu 1972. godine, donesena je odluka o osnivanju specijalne jedinice zadužene za protuterorističko djelovanje – GSG9. Vatreno krštenje imali su već 1977. godine kada su palestinski teroristi oteli Lufthansin zrakoplov kojim su sletjeli u Mogadishu. Pripadnici GSG-9 su blic akcijom oslobodili svih 86 putnika, ubivši tri teorista i zarobivši jednog. Ovom akcijom su zadivili čak i Izraelce koji ih i danas smatraju najboljom protuterorističkom jedinicom na svijetu. Do danas su sudjelovali u preko 1.500 misija, većinom uhićenja po Njemačkoj.

 

gign

GIGN

Još jedna jedinica osnovana nakon masakra u Muchenu jest GIGN, odnosno National Gendarmerie Intervention Group, koji je zaživio 1973. godine. Zadaci su joj od početka bili protuteroristička borba i spašavanje taoca, a nakon što joj je 2007. godine pridužen i odred padobranaca, GIGN je dobio i zadatak potrage i skupljana informacija iza neprijeteljske pozadine. Pripadnici GIGN-a su sudjelovali u zarobljavanju somalijskih pirata, portazi za zločincima u Bosni, a njihov medijski najpoznatiji zadatak je bilo oslobođenje putnika iz otetog zrakoplova Air Francea u Marseilleu.

 

grom

GROM

Iako osnovani 1980. godine, kao jedinica za protuterorističku borbu, postojanje GROM-a je priznato tek 1994. godine. U samo pet godina, jedinica je izvršila preuređenje po NATO standardima, te je postala jedna od najboljih jedinica unutar NATO-a.  Danas su sposobni i za duboka izviđanja, kao i zaštitu baza, pa su tako borbeno iskustvo skupjali i u Iraku i Afganistanu, iako su podaci o njihovim djelovanjima na tim bojištima nepoznati.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments