Najbolji gangsterski filmovi prema istinitom događaju

0

Dok se u našim kinima redaju filmovi snimljeni prema stvarnim gangsterima, poput braće Kray i Whiteya Buglera, mi se prisjećamo najboljih gangsterskih filmova snimljenih prema stvarnim likovima

 

1dobrimomci1990

DOBRI MOMCI

1990

Hvaljeni film Martina Scorsesea prati priču o usponu i padu o Henryju Hillu, bliskom suradniku Lucchess mafijaške obitelji između 1955. i 1980. godine. Fenomenalnu glumačku ekipu predvode Robert De Niro, Ray Liotta i Joe Pesci koji je dobio i Oskara za sporednu mušku ulogu. Dobri momci su bili nominirani za ukupno šest Oskara.

 

2gotti1996

GOTTI

1996

Priča o šefu Gambino mafijaške obitelji, Johnu Gottiju, i njegovom proboju do mjesta šefa jedne od najvećih mafijaških obitelji New Yorka 80-tih, kao i statusa jednog od najpoznatijih mafijaških bosoca u SAD-u. Ulogu Gottija je odigrao Armand Assante koji je za nju nagrađen i nominacijom za Zlatni globus.

 

3nedodirljivi1987

NEDODIRLJIVI

1987

Vjerojatno najbolja filmska ekranizacija o Al Caponeu donosi priču o Elliotu Nessu i njegovom odabranom timu policajaca zaduženom da ulovi Caponea. Nevjerojatnu glumačku ekipu predvode Kevin Costner, Robert De Niro, Sean Connery i Andy Garcia, a film Briana De Palme je nagrađen sa četiri Oskar nominacije.

 

4donniebrasco

DONNIE BRASCO

1997

Radnja filma je smeštena u New York u sedamdesete godina prošlog stoljeća. Kako bi razotkrili mafijašku obitelj FBI ubacuje tajnog agneta Josepha D. Pistonea koji s lažnim imenom Donnie Brasco mora razotkriti veze mafijaške obitelji Bonano. Glavne uloge igraju hvaljeni Al Pacino i Johnny Depp.

 

5americkiganster2007

AMERIČKI GANGSTER

2007

Film o Franku Lucasu, po mnogima najvećem crnačkom kralju droge svih vremena, mafijaškom bosu i dileru droge s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Igra između Lucasa FBI agenta je izuzetno zanimljiva a u ulogama su se našli Denzel Washington i Russell Crowe.

 

6blow2001

BLOW

2001

Film o Georgeu Jungu, čovjeku koji je utemeljio tržište kokaina u Americi tijekom sedamdesetih godina i njegovoj vezi s Medellin narko kartelom iz kojegg je stizalo skoro 90% kokaina s američkih ulica. U filmu, čija se priča vrti i oko Pabla Escobara, glavne uloge tumače Johnny Depp i Penelope Cruz.

 

7publicenemies

GANGSTERI

2009

Radnja priče o najpoznatijem pljačkašu banaka ikada, Johnu Dillingeru smeštena je u tridesete godine prošlog stoljeća. Igra mačke i miša između Johna i policije završena je u Chicagu, a ovaj pljačkaš srednjeg zapada proslavio se nizom pljački i spektakularnim bjegom iz zatvora. U ulozi ganstera je još jednom Johnny Depp!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments