Najbolji debitantski rock albumi

0

Devet albuma koji su već na startu stvorili zvijezde

 

„Kritičari nisu bili oduševljeni glazbenim talentom braće Gallagher, ali luda braća su nadahnula cijelu jednu generaciju pjesmama poput Supersonic, Shakermaker i Live Forever“

 

ARCTIC MONKEYS

Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not

Engleski indie rock band svojim je debitantskim albumom postavio britanski  rekord kao najbrže prodavani album nekog banda, rasprodavši 360.000 primjeraka u samo sedam dana. Zahvaljujući stihovima Alexa Turnera, svijet je poludio za singlovima poput I Bet You Look Good on the Dancefloor i When the Sun Goes Down pretvarajući Monkeyse u najzanimljiviji indie rock band.

 

BLACK SABBATH

Black Sabbath

Nastavši u smogom zatrovanom industrijskom dijelu Birminghama Black Sabbath je stvorio metal. Njihov prvi album je prepun pjesama koje su napravljene kao soundtrack za imaginarne horror filmove, pa album ostavlja dojam straha i paranoje. Album je, zanimljivo, snimljen u samo jedan dan a donio je pjesme poput Black Sabbath, N.I.B., Warning i Evil Woman.

 

THE CLASH

The Clash

Mnogi smatraju da se The Clash nikako ne može nazvati „jedini band koji je važan“ kako su ga fanovi prozvali, što vjerojatno i jest istina s obzirom na Clashova kasnija djela, međutim prvjenac je posebna priča. Socijalna pitanja, nasilje i nepravda su odlično uklopljeni u pjesme poput Janie Jones, White Riot, What’s My Name, London’s Burning i Garageland koje su osvojile publiku!

 

THE DOORS

The Doors

Jim Morrison je u samo pet godina ostvario i postigao više, kod publike, nego mnogi glazbenici u cijeloj svojoj karijeri, a sve to je velikim dijelom napravio već prvim albumom. Morrison i grupa, koje je ime uzela po noveli Aldousa Huxleya iz 1954. godine, na prvjencu su predstavili klasike poput Light My Fire, Break On Through (To the Other Side) i The End.

 

GUNS N’ ROSES

Appetite For Destruction

Gunsi danas nisu ni sjena nekadašnjih Gunsa koji su smatrani velikanima, a svoj status su zacementirali već svojim prvim albumom pretvarajući Slasha i Axla Rosea u božanstva. Welcome To The Jungle i Sweet Child O’ Mine mnogi msatraju i perjanicama ovog izvrsnog albuma, ali kako ne istaknuti hitove poput Paradise City, Nightrain ili My Michelle?

 

OASIS

Definitely Maybe

Braća Gallagher su svojim ponašanjem i svađama uništili izvrsnu grupu koja je svoju blistavu karijeru počela izvrsnim debitantskim albumom Definitely Maybe. Kritičari nisu bili oduševljeni glazbenim talentom braće Gallagher, ali luda braća su nadahnula cijelu jednu generaciju pjesmama poput Supersonic, Shakermaker i Live Forever. Album je u konačnici postao sedmerostruko platinast!

 

RAMONES

Ramones

Samo 28 minuta materijala se našlo na prvjencu američkih punkera, ali i to je bilo dovoljno da steknu kultni status već na samom početku. Ramonesi su se već na prvom albumu usudili govoriti o nacizmu, muškoj prostituciji, drogi i nasilju (ne zaboravite da je to bilo 1976. godine), a fanove su stekli pjesmama poput Blitzkrieg Bop, Judy is a Punk, I Wanna Be Your Boyfriend, Let’s Dance

 

THE SEX PISTOLS

Never Mind The Bollocks…Here’s The Sex Pistols!

Kontroverze su pratile ovaj album od samog početka, a kako su Pistolsi bili „nabrijani“ protiv Kraljice, gledalo ih se spriječiti pod svaku cijenu, uključujući i pokušaj zabrane riječi „bollocks“. Ipak, sve je to pomoglo prodaji prvjenca Sex Pistolsa koji su oduševljavali pjesmama God Save The Queen, E.M.I., Pretty Vacant i Holidays in the Sun.

 

THE VELVET UNDERGROUND

The Velvet Underground & Nico

Denitnatski album Lou Reeda i kompanije kao da je koncipiran kao dan u životu ovisnika o drogi. Kako je sredina 60-tih bila vrijeme eksperimentiranja i uživanja u svakakvim porocima ne treba čuditi i prihvaćenost ovakve glazbe u to vrijeme. Album počinje s Sunday Morning da bi se nastavio I’m Waiting For The Man u kojoj Reed pjeva o dosadi iščekivanja njegovog dilera. Zapažene su bile i All Tomorrow’s Parties te Femme Fatale.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

100 čučnjeva – program za noge

Ukoliko želite osnažiti i povećati mišiće na nogama fitnes instruktor Joseph Arangio je osmislio poseban program   „Arangio je na ideju za ovakav program došao ...