Najbolje uvodne scene iz filmova o Bondu

0

10. DAH SMRTI

Nakon šašavih Bondova s Rogerom Mooreom, novi Bond Timothy Dalton, je dobio zadatak da uozbilji serijal, a Dalton je pošao i korak dalje pa ga se smatralo prvim „mračnim“ Bondom – pretečom Daniela Craiga. Prvi ozbiljni Bond nakon dugo vremena počinje scenom na Gibraltaru gdje skupinu agenata 00 nakon trenažnog skoka eliminira nepoznati negativac. Sve dok se ne namjeri na najboljeg od najboljih – Bonda.

 

 

9. UMRI DRUGI DAN

Neki Umri drugi dan smatraju jednim od najgorih Bondova ikada, ali bez obzira složili se s tim ili ne, svi će priznati da film počinje prilično dobrom uvodnom scenom u kojoj Bond čak i surfa po noći – vjerojatno zato što to niti jedan Bond prije nije napravio. Scena se nastavlja krađom dijamanata, pa zarobljavanjem Bonda i na kraju odličnom potjerom lebdjelicama (ponovo nešto što nismo prije vidjeli) i pratećom pucnjavom.

 

 

8. SUTRA NIKAD NE UMIRE

Iako je Brosnan bio prilično dobar Bond, njegovi filmovi nažalost nikada nisu oduševili, ali su se uvodne scene ipak isticale. U drugom Brosnanovom Bondu na jednom mjestu se okupila tolika skupina kriminalaca i terorista da ih je M odlučila spržiti projektilom. Ali, na tom mjestu je i Bond koji mora pobjeći prije nego projektil sve sravni sa zemljom. Ukoliko volite scene utrka s vremenom – ovo je prava za vas.

 

 

7. ZRNO UTJEHE

Nema toga u čemu Bond nije dobar, a na listi je i vožnja automobila. U stvarno spektakularnoj sceni auto potjere na početku Zrna utjehe Bond i njegov Aston Martin jurcaju tunelima, uskim putovima u Alpama i makadanskim cestama a sve je popraćeno nemirnom kamerom kako bi se stvorio još veći dojam ludosti i napetosti situacije. Daniel Craig ovom scenom još jednom pokazuje koliko je cool kao tajni agent 007.

 

 

6. ČOVJEK SA ZLATNIM PIŠTOLJEM

Scena koja počinje tako nevino, a završava dokazom da je glavni protagonist teško poremećena osoba. Sam početak scene nam na plaži predstavlja dva osebujna negativca – patuljka Nick Nacka i čovjeka s tri bradavice, Scaramangu. Scena se s idilične plaže brzo prebacuje u zagonetnu prostoriju prepunu ogledala i optičkih varki u kojoj se odvija perverzna Scaramangina igra – lov na čovjeka!

 

 

5. SVIJET NIJE DOVOLJAN

Apsolutno najbolji dio filma, koji i nije oduševio, jest uvodna scena koji počinje u Bilbaou bijegom kroz prozor, nastavlja se u Londonu gdje se seli na rijeku Thames na kojoj nam predstoji izuzetno uzbudljiva scena potjere gliserima u stilu najboljeg dijela filma Čovjek bez lica. Nastavlja se kratko na balonu, završava skokom/padom s balona a iako izuzetno nerealna i naivna, ova je scena svejedno prilično bombastična!

 

 

4. ZLATNO OKO

Zamijenivši Timothy Daltona kao tajnog agenta 007 Brosnan je trebao pravo predstavljanje a dobio ga je u spektakularnom otvaranju Zlatnog oka! Scena počinje bungee skokom s brane koji ostavlja bez daha, nastavlja se pucnjavom u unutrašnjosti zajedno s agentom 006 koji biva „ubijen“, a završava se jurnjavom za zrakoplovom koji polijeće, i nemogućim skokom za zrakoplovom u padu! Nikada novi Bond nije predstavljen na tako spektakularan način!

 

 

3. OPERACIJA SVEMIR

Mooreovi filmovi su poznati po kvalitetnijim scenama otvaranja nego po ostatku filma, a jedna od spektakularnijih je i ona iz Operacije svemir koja počinje krađom svemirske letjelice, i to dok je prikopčana na zrakoplov! Nastavlja se tipičnom Bondovom ljubavnom akcijom, a završava skokom iz zrakoplova bez padobrana i zračnim vratolomijama! I nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti legendarnog negativca Zuba!

 

 

2. ŠPIJUN KOJI ME VOLIO

Trailer za Spectre nas je svojim dijelovima na snijegu podsjetio na scenu koja je poznata mnogim muškarcima iako dobar dio njih ne zna da je to iz Mooreova Bonda. Scena potjere na snijegu je napeta i definitivno ostavlja bez daha, iako je stara gotovo 40 godina, a ono po čemu je većina pamti jest kraj na kojem Bond otvara padobran oslikan britanskom zastavom! Jedini minus ovoj sceni je Bondovo smiješno žuto skijaško odijelo u kojem ne izgleda niti malo muževno.

 

 

1. SKYFALL

Po mnogima jedan od najboljih Bondova ikada snimljenih počinje spektakularno – uvodnom scenom koja ostavlja bez daha. Nakon neuspješnog spašavanja agenta Bond kreće za krivcima pa nam slijedi jurnjava automobilom uskim ulicama, potjera motociklima, vratolomije na laku uz uporabu bagera, tučnjava na vrhu vlaka a sve završava tako da Bond biva upucan! Samo ova uvodna scena ima više radnje nego neki Mooreovi Bondovi!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments