Najbolje SF serije svih vremena

0

Od Zvjezdanih staza do Fireflyja – ovo je 10 najboljih znanstveno fantastičnih serija koje smo gledali!

 

babylon5

BABYLON 5

O čemu se radi: U 23. stoljeću Zemlja ima zajedničku Vladu a ambasadori su smješteni na Babylon 5 svemirskoj stanici na kojoj se obavlja sva trgovina i diplomacija.

Trajanje: 1994 – 1998 (5 sezona, 110 epizoda)

Zašto smo je gledali: U Hrvata će, nažalost, ova serija većinom biti zapamćena kao „ona serija u kojoj je glumila Mira Furlan“, ali svemirska saga Babylon 5 je puno, puno više od toga. Nastala u vrijeme dominacije Zvjezdanih staza, i kada je svaka SF serija bila na isti način, Babylon 5 je donio nešto novo, svježu priču koja je možda imala mana, ali je donijela puno zabave unoseći u svemir naše svakodnevne probleme poput siromaštva, rasizma, političkih podmetanja, religije…

Zanimljivost: Kako su kostimi Vorlon vanzemaljaca bili ogromni, glumci u njima nisu mogli proći kroz vrata na setu. Zbog toga se u niti jednoj sceni u kojoj se pojavljuju ne prikazuje kako ulaze ili izlaze!

 

galactica2

BATTLESTAR GALACTICA

O čemu se radi: Nakon napada Cylonaca ljudska rasa je izbrisana, a samo 50.000 njih je preživjelo te svemirskim brodovima, predvođenim krstaricom Galactica, luta svemirom u potrazi za Zemljom.

Trajanje: 2004 – 2009 (4 sezone, 75 epizoda)

Zašto smo je gledali: Svi oni koji su odrasli na originalnoj Galactici su djetinjstvo provodili igrajući se Apolla i Starbucka. Ali, nova Galactica je nadišla i najveća očekivanja onih koji njezino uskrsnuće nisu mogli dočekati. Non stop akcija i preokreti u radnji natjerali su mnoge da postanu fanovi ove serije koju slobodno možemo proglasiti jednom od najboljih SF serija svih vremena. Ukoliko je nekim čudom do sada niste pogledali – što čekate?

Zanimljivost: Glavni glumac Edward James Olmos (admiral William Adama) je u ugovor stavio klauzulu po kojoj se u seriji ne smiju pojavljivati nikakvi vanzemaljci ni čudovišta, kako bi naglasak ostao na ljudskoj dramskoj priči.

 

doktorwho

DOKTOR WHO

O čemu se radi: Doktor Who je humanoidni vanzemaljac koji putuje kroz vrijeme kako bi spašavao civilizacije i pomagao onima kojima je pomoć potrebna.

Trajanje: 1963–(35 sezona, 813 epizoda)

Zašto smo je gledali: Nastala u vrijeme najveće SF manije, ova britanska serija je dokaz da za gledljivost nisu potrebni veliki budgeti (tek u njezinom uskrsnuću serija je dobila odgovarajuće budgete). Doctor Who se odlikovao nevjerojatnom atmosferom i svi oni koji su odrastali u vrijeme prvog dijela serije znaju s koliko se pažnje, iščekivanja pa i straha, gledala svaka epizoda.

Zanimljivost: Zvuk TARDIS-a, vremenskog stroja i svemirskog broda kojim putuje Doktor Who, je proizveden trljanjem ključa o bas žicu kvalira, te je danas čak i službeno klasificiran kao glazbeno dijelo!?

 

farscape

FARSCAPE

O čemu se radi: Nakon prolaska kroz crvotočinu, astronaut sa Zemlje završi u dalekom kraju svemira, i to kao dio odmetničke posade vanzemaljskog svemirskog broda.

Trajanje: 1999 – 2003 (4 sezona, 88 epizoda)

Zašto smo je gledali: U vrijeme kada su Zvjezdane staze vladale SF vodama pojavila se i ova neuobičajena i originalna serija koja je imala neku svoju posebnu vibru. Gdje ste još vidjeli živi brod, ili odsjecanje ruke članu posade kako bi je za svoje bogaćenje prodao i zaradio? Naoružana zanimljivim likovima, serija donosi i humor (tko je Yoda?), a članovi posade se čak i seksaju! Neuobičajeno za SF seriju, zar ne?

Zanimljivost: Seriji je u jednom trenutku naziv bio promijenjen u Far Horizon, nakon čega je ponovo vraćen u Farscape.

 

firefly

FIREFLY

O čemu se radi: U dalekoj budućnosti grupa odmetnika putuje svemirom malenim svemirskim brodom Serenity pokušavajući preživjeti na svoj „piratski“ način, istovremeno bježeći od agenata koji ih love.

Trajanje: 2002 (14 epizoda)

Zašto smo je gledali: Firefly je jedna od onih serija koje nisu financijski prošle najbolje (zbog čega je i snimljena samo jedna sezona), ali su ostavile tako velik utisak da ne možemo prežaliti što je naprasno prekinuta. Izdvajati posebno neke dijelove serije Jossa Wedona je grijeh, ali ako bi morali tada bi to definitivno bio zapovjednik broda Malcom Mal Reynolds, jedan od najzanimljivijih antiheroja koje smo ikada vidjeli na ekranu.

Zanimljivost: Prvotno je bilo planirano snimanje sedam sezona, ali je FOX otkazao emitiranje nakon samo 11 epizoda (od 14 snimljenih) prve sezone. Ogorčeni fanovi serije su pokrenuli Firefly Immediate Assistance kampanju u kojoj su zatrpavali FOX zahtjevima da se serija nastavi snimati, ali bez uspjeha.

 

BKDHMW

IZGUBLJENI U SVEMIRU

O čemu se radi: Nakon što prvu obitelj koja treba kolonizirati svemir slijepi putnik slučajno skrene s puta, obitelj Robinson se nađe u dubini nepoznatog dijela svemira tražeći put natrag na Zemlju.

Trajanje: 1965 – 1968 (3 sezone, 83 epizode)

Zašto smo je gledali: Producenti serije, zaluđeni svemirom i vanzemaljcima, su odlučili priču o brodolomcima, Obitelji Robinson, preseliti u svemir. Serija se pokazala punim pogotkom, te je tijekom iduće tri godine uveseljavala fanove SF tematike. Ova serija se ujedno smatra jednim od prvih SF klasika, kao i još jednim primjerkom serija koje postanu kultne nakon što završe s emitiranjem.

Zanimljivost: Izgubljeni u svemiru su trebali imati podršku NASA-e, što je bila velika želja kreatora Irwina Allena, ali je NASA, koja je vidjela priliku za reklamu svojih postignuća, na kraju odustala jer je shvatila da realnost prikaza svemira i putovanja kroz svemir Allena baš i ne zanima.

 

sarahconnor

SARAH CONNOR KRONIKE

O čemu se radi: Nakon događanja u Terminator 2: Sudnji dan, Sarah i John Connor se trude ostati pritajeni ujedno smišljajući kako uništiti Skynet kako bi spriječili katastrofu.

Trajanje: 2008 – 2009 (2 sezone, 31 epizoda)

Zašto smo je gledali: Nakon što je treći nastavak Terminatora mnogima pokvario dojam o cijeloj franšizi, s veliko se zebnjom očekivalo kakva će ispasti serija u čiji nastanak nije bio uključen James Cameron. Zebnje su se, srećom, pokazale nepotrebnima jer je serija bila pun pogodak, te se vrlo brzo uvukla pod kožu svim fanovima Terminatora. Najvažnije, serija nam je pokazala da Terminator može i bez Camerona, Arnolda Schwarzeneggera i Linde Hamilton.

Zanimljivost: Nakon što su vidjeli koliko moćno izgleda u seriji Serenity, tvorci serije su lik Cameron napisali imajući Summer Glau u vidu. Ime Cameron je odabrano u čast redatelja prva dva filma, Jamesa Camerona.

 

stargate

STARGATE SG-1

O čemu se radi: Godinu dana nakon događanja iz filma Stargate, američka vojska oformi specijalni tim SG-1 kojemu je cilj istražiti sva zvjezdana vrata, te obraniti Zemlju od upada vanzemaljskih vrsta.

Trajanje: 1997 – 2007 (10 sezona, 214 epizoda)

Zašto smo je gledali: Originalni film Stargate nas je ostavio bez daha, ali ova serija je ta koja je podigla cijelu franšizu na veći nivo. Već činjenica da je trajala punih 10 godina, te da je imala dva spinoffa najbolje govori koliko je uspješna. Ujedno nam je Stargate donio već istrošene priče na potpuno novi, originalni način (tražeći inspiraciju među ostalim i u egipatskoj i nordijskoj mitologiji) svaki put iznova nas ostavljajući bez daha.

Zanimljivost: Kako Michael Shanks, koji igra ulogu dr. Daniela Jackosna, ima arahnofobiju, odnosno strah od pauka, u nas snimanju jedne scene koja je uključivala velike pauke, morao je nositi povez preko očiju.

 

zvjezdanestaze

ZVJEZDANE STAZE

O čemu se radi: Svemirski brod Enterprise nalazi se na petogodišnjoj misiji istraživanja nepoznatih dijelova svemira.

Trajanje: 1966 – 1970 (tri sezone, 79 epizoda)

Zašto smo je gledali: Zvjezdane staze su zaslužne za cijele serije generacija koje su nakon gledanja avantura kapetana Kirka i njegova zamjenika Spocka, zavoljele SF. Iako inicijalno nije ostvarila veliki uspjeh, ova je serija postala sinonim za SF, te nam je donijela neke od najboljih likova koje smo ikada gledali na TV-u (čitaj Spock). Ukoliko danas pitate bilo koga za prvu asocijaciju na SF, ogromna većina će prvo reći – Zvjezdane staze.

Zanimljivost: Na prvim promo slikama Zvjezdanih staza Spockove šiljate uši i obrve su bile photoshopirane da izgledju normalno jer su se producenti bojali da nitko neće htjeti gledati seriju u kojoj jedan od glavnih likova izgleda „sotonski“.

 

zstazenovageneracija

ZVJEZDANE STAZE: NOVA GENERACIJA

O čemu se radi: 100 godina nakon misije originalnog Enterprisea, novi svemirski brod Enterprise kreće u misiju istraživanja rubova svemira.

Trajanje: 1987 – 1994 (7 sezona, 178 epizoda)

Zašto smo je gledali: Nastavci rijetko uspjevaju, ali Nova generacija je bila toliko dobra da se i danas lome koplja koja je posada bolja. Kapetan Kirk i Spock su dobili izvrsne nasljednike u vidu Kapetana Picarda i Date koji su nas, u kombinaciji s ostalim članovima posade, zabavljali tijekom sedam godina prikazivanja. Nova generacija su definitivno bili modernizirana verzija, neki će čak reći i poboljšana, koja je u potpunosti ispunila velike cipele originalne serije!

Zanimljivost: Na nagovor producenata Patrick Stewart (kapetan Picard) je na sastanak s Paramountovim glavešinama nosio na glavi periku, jer su se producenti bojali da se Paramountu neće svidjeti ideja o ćelavom kapetanu.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments