Najbolje ocijenjeni filmovi na IMDB-u

0

Najbolja filmska stranica, i nepresušni izbor infromacija o filmu, nudi mogućnost gledateljima i kritičarima da filmove i ocjenjuju, a ovih deset filmova trenutno ima najbolje ocjene.

 

10klubboraca

10. KLUB BORACA

8,8

Ne samo da je na IMDB-ovoj listi, nego ovo genijalno ostvarenje Davida Finchera gotovo svi stavljaju i na liste najboljih filmova svih vremena. Čudna priča o insomničaru koji pokušava promijeniti svoj život, proizvođaču sapuna koji ima đavolski plan za rješavanje stresa i ženi kakva se rijetko viđa na ekranima vrti se oko tajnog kluba u kojem muškarci međusobnim tučnjavama izbacuju stres, a film je možda najviše poznat po neočekivanom twistu na kraju.

 

09povratakkralja

9. GOSPODAR PRSTENOVA: POVRATAK KRALJA

8,9

Trilogija Petera Jacksona o Froddovim avanturama svakim je nastavkom bila sve bolja i bolja, a kulminirala je spektakularnim trećim dijelom u kojem se prati borba protiv Sauronove vojske te Froddov i Samov put na Ukletu planinu kako bi uništili prsten. Cijela trilogija, rađena po Tolkienovim romanima, je ostavila neizbrisiv trag u filmskoj industriji te se s razlogom smatra jednom od najboljih trilogija svih vremena.

 

08dobarloszao

8. DOBAR, LOŠ, ZAO

8,9

Vjerojatno najbolji i najlegendarniji western ikada snimljen dio je trilogije Sergia Leonea, oca spaghetti westerna, priča je o trojici muškaraca koji traže podatke o tome gdje je zakopan novac vojske Konfederacije tijekom američkog građanskog rata. Ljepota ovog filma je u tome što trojica ne rade kao tim, već cijelo vrijeme rade jedan protiv drugog, a sve kulminira klasičnim „Mexican standoutom“. Ovo je ujedno jedna od legendarnih uloga Clinta Eastwooda!

 

07paklenisund

7. PAKLENI ŠUND

8,9

Može li itko od vas prepričati radnju legendarnog filma iz 90-tih – Paklenog šunda? Teško, ali Tarantinovi filmovi nikada nisu osvajali radnjom već genijalnim likovima i još genijalnijim dijalozima! A Pakleni šund je pravi primjer Tarantinova filma – tko još može ostati imun na Vincenta Vegu i Julesa Winnfielda? Ovaj je film bio nominiran za čak sedam Oskara, uključujući onog za najbolji film, te ga se danas s razlogom smatra kultnim filmom.

 

06schinderslist

6. SCHINDLEROVA LISTA

8,9

Schindlerova lista je jedan od onih filmova koji će vas istovremeno i oduševiti i duboko potresti. Potresna priča o Oscaru Schindleru, Njemcu koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio tisuće Židova je Spielbergov doprinos tome da se holokaust nikada ne zaboravi. Sniman u crno-bijeloj tehnici, kako bi se pojačao dokumantaristički doživljaj, ovaj film će natjerati svakoga tko ga pogleda, da se dobro zamisli o ljudskoj prirodi.

 

05ljutihmuskaraca

5. 12 LJUTIH MUŠKARACA

8,9

Za razliku od Schindlerove liste 12 ljutih muškaraca nisu snimljeni u crno-bijeloj tehnici zbog izbora redatelja, već zbog toga što redatelj Sidney Lumet nije imao tehniku snimanja u boji na raspolaganju! Film je naime snimljen daleke 1957. godine, a donosi nam priču o zasjedanju porote u kojoj jedan član pokušava promijeniti mišljenje ostalih 11 o krivnji maloljetnog okrivljenika. Ukoliko mislite da ovakva radnja ne može biti zanimljiva, bolje pogledajte ovaj film!

 

04viteztame

4. VITEZ TAME

8,9

Mnogi ga smatraju jednim od najboljih filmova 21. stoljeća, a ako ništa drugo ovo je definitivno najbolji film o superherojima ikada snimljen! Drugi dio nevjerojatne trilogije o Batmanu je film koji ostavlja bez daha, i film koji je uveo pojam „anti-hero“. O kvaliteti filma govori i to da je bio nominiran za čak osam Oskara, a dobio je dva zlatna kipića. Jedan od njih je posthumno pošao Heathu Ledgeru čija je izvedba Jokera jedna od najboljih glumačkih izvedbi ikada!

 

kum2

3. KUM 2

9,0

Nastavci su rijetko kvalitetom na istom nivou kao i originali, a jedan od onih koji su opravdali očekivanja jest i drugi dio Kuma koji se pojavio dvije godine nakon prethodnika. Ali, kada se uzme u obzir da je redatelj Francis Ford Coppola na raspolaganju imao ekipu koju su činili Marlon Brando, Al Pacino i Robert de Niro, rezultat nije trebao ni čuditi. Ujedno je ovaj film Roberta de Nira predstavio kao zvijezdu u usponu.

 

02kum

2. KUM

9,2

Film o mafijaškom bossu Corleoneu koji svoj imperij prebacuje na sina je definitivno napoznatiji i najbolji mafijaški film ikada snimljen. Kum, koji se u kinima pojavio 1972. godine, je ujedno bio početak po mnogima najbolje trilogije svih vremena, a ostat će zapamćen po Vitu Corleoneu, najimpresivnijem filmskom mafijaškom bossu kojega je tako uvjerljivo odglumio veliki Marlon Brando.

 

01iskupljenje

1. ISKUPLJENE U SHAWSHANKU

9,2

Kritičari su složni da je Iskupljenje u Shawshanku, film rađen po priči Stepehan Kinga, najbolji film 90-tih, a nemali je broj onih i koji će ga nazvati jednim od najboljih svih vremena. Iskupljenje u Shawshanku donosi zanimljivu priču o Andyju Dufresneu, bankaru koji biva osuđen na 20 godina zbog ubojstva supruge i njezinog ljubavnika iako je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin. Film Franka Darabonta je bio nominiran za sedam Oskara.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments