Mućke: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Iako se Mućke na našoj televiziji repriziraju po već stoti put, avanture Trottera nas uvijek iznova oduševe

 

1. MUĆKE SU ZAMALO UKINUTE NAKON DRUGE SEZONE

Danas su Mućke kultna serija pa zvuči nevjerojatno da je zbog loše gledanosti ugašena već nakon druge sezone. Kreator serije John Sullivan je prvotno zamislio da se serija zove Readies ali je, nakon što je napisao prvih par epizoda promjenio ime u Only Fools and Horses. Ime je došlo prema popularnoj izjavi iz 19. stoljeća da „samo budale i konji rade“.

Serija u početku nije dobro primljena, gledanost je bila mala pa ju je BBC planirao ugasiti. Međutim, tada je počela priča o seriji, pa je broj gledatelja rastao. Konačno, nakon sedam sezona i ostvarivanja kultnog statusa Mućke su pošle u mirovinu.

 

2. PRODAJA TROKOLICA PLANULA JE ZAHVALJUJUĆI MUĆKAMA

Popularnost Reliant Robina (iako je tehnički gledano automobil iz serije Reliant Regal, a Robin je manji) je nakon serije drastično porasla. Polovni automobili su postali traženi, pogotovo ukoliko su bili bojani u žuto. Inače, tijekom serije je korišteno ukupno 12 trokolica, a jedna od njih se nalazi u Nacionalnom automobilskom muzeju, u društvu Batmobila i DeLoreana iz Povratka u budućnost.

 

3. AMERIČKA VERZIJA NEĆE BITI PRVI REMAKE MUĆKI

Ljubitelji Mućki su ustali na noge kada je objavljeno da Amerikanci pripremaju svoju verziju legendarne serije, što je za sve fanove svetogrđe. Međutim, američka verzija ne bi bila prva lokalna verzija Mućki.

Nizozemci su bili prvi koji su oskrvnuli Mućke serijom Wat schuift’t?, odnosno u prijevodu Je li vrijedno toga? a u glavnoj ulozi je obitelj Aarsmans. Portugalci su prikazivali obitelj Fintas u seriji O Fura-Vidas što je lokalni naziv za ljude koji žive ilegalno. Treća i posljednja zemlja sa svojom verzijom Mućki je susjedna nam Slovenija u kojoj je Branko Đurić, u suradnji sa Sullivanom, napravio seriju Brat Bratu. Ipak, nakon samo 13 epizoda serija je ugašena zbog slabe gledanosti.

 

4. DEL BOYEVI IZRAZI ZAVRŠILI SU U ENGLESKOM RIJEČNIKU

Poseban šarm Del Boyu daju njegovo pogrešno korištenje francuskih izraza i njegovi nazivi za idiota „Plonker“, te uzvici odobravanja i oduševljenja „Cushty“ i „Lovely jubbly“. Lovely jubbly je izraz korišten u reklami 60-tih godina za tada popularni sok od naranče Jubbly. Izrazi su postali toliko popularni da su završili u svjetski poznatom Oxfordovom engleskom riječniku!

 

5. KREATOR SERIJE PJEVA UVODNU PJESMU

Dobro poznatu uvodnu pjesmu, kojom se objašnjava fraza „Only fools and horses“, osmislio je i otpjevao kreator i pisac John Sullivan. Producenti BBC-a su prvotno zamislili da serija počne saksofon instrumentalom što se nije svidjelo Sullivanu. Većina je bila uvjerena da pjesmu pjeva Nicholas Lyndhurst, odnosno Rodney, a Sullivan pjeva i završnu pjesmu Hooky Street.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Recenzija: Iron Man 3

Treći nastavak popularne franšize donosi dosta novosti koje traže vremena da ih se prihvati   INFO Datum premijere: 25. travanj 2013. Redatelj: Shane Black Uloge: ...