Recenzija: Looper

0

Iako ne opravdava usporedbe s Matrixom novi SF triler Riana Johnsona će vas držati prikovane za sjedala

 

 

  

INFO

Premijera: 27. rujan 2012.

Redatelj: Rian Johnson

Uloge: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Paul Dano, Noah Segan, Piper Perabo, Jeff Daniels

 

KULT FAKTOR: 7,3

Oko samog Loopera se i prije početka prikazivanja trošilo prilično tinte, a mnogi su ga unaprijed počeli uspoređivati s klasikom iz 1999. godine – Matrixom. Dodirna točka pronađena je u originalnoj i kompleksnoj priči s neočekivanim završetkom.

Godina je 2044. i putovanje kroz vrijeme još nije izumljeno, ali trideset godina kasnije će biti i koristit će se u ilegalne svrhe. Mafija budućnosti svoje žrtve neće ubijati već će ih slati 30 godina u prošlost gdje će ih dočekati Looperi – egzekutori koji će ubijati žrtve. Looperi provode savršen zločin jer tijela kojih se rješavaju, čak i ako budu pronađena faktički ne postoje u spisima, a u budućnosti će žrtva jednostavno nestati.

Joe je jedan od najboljih Loopera koji uživa u životu i bogatstvu koje mu njegov „posao“ donosi sve dok mu ne dođe nova žrtva iz budućnosti – 30 godina stariji on!

 

GLEDLJIVOST: 7,8

Putovanje kroz vrijeme je samo po sebi kompleksna tema koja jednostavno u radnji mora donjeti prilično nelogičnosti. Tako je i u Looperu, međutim, kako je putovanje kroz vrijeme ovdje sporedna priča, iako se na prvu čini drukčije, te se greškice mogu oprostiti.

Usporedba s Matrixom, moguća je jedino kada se priča o originalnosti priče, međutim čak i tada je Matrix daleko ispred. To naravno ne znači da je Looper loš film s ne baš posebnom pričom, dapače, posebnost priče u Looperu je upravo u tome što se ne odvija onako kako bi očekivali vodeći do potpuno neočekivanog, a istovremeno tako logičnog kraja.

Redatelj Ryn Johnson je dodatnu draž filmu dao stvarajući retro ugođaj budućnosti. Osjećaj 50-tih godina prošlog stoljeća je pun pogodak pa film čak podsjeća na krimiće iz tog razdoblja. U tu cijelu retro priču se svojim izgledom savršeno uklapa glavni glumac Joseph Gordon Levitt, dok Bruce Willis svojim opakim izgledom donosi dašak mračne budućnosti.

 

MUŠKOST: 6,8

Iako Looper nije klasični SF film, opet je SF a putovanja u budućnost su uvijek bila nešto što nas je privlačilo i impresioniralo.

Dok glavni glumac ne izgleda kao akcijska zvijezda u ulozi plaćenog ubojice isto se, naravno, ne može reći za badass Brucea Willisa koji ovaj put igra svojevrsnog antiheroja. Voljeli ga ili ne, redneck Willis je definitivno jedna od najvećih akcijskih zvijezda današnjice čija je već sama pojava dovoljna da film dobije predznak „muško“.

Međutim, Looper je dosta više od muškog filma i iako nudi akciju, ubojstva i pucnjavu, njegova zapetljana priča čiji će vas razvoj dodatno zbunjivati idealna je za da nešto manje od dva sata provedete zajedno s vašom boljom polovicom. 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Zašto je svakodnevni seks dobar?

Donosimo pet znanstveno dokazanih pozitivnih učinaka seksa na svakodnevni život   „Istraživanja su pokazala da već seks dva do tri puta tjedno značajno smanjuje rizik ...