Kriminalne skupine s Kavkaza

0

Kavkaz je pravo leglo kriminala na području bivšeg Sovjetskog Saveza

 

Ruska mafija je već godinama broj jedan u svijetu, ali rijetki znaju da se vrlo često pod pojmom „ruska mafija“ zapravo misli na kriminalne organizacije s područja Kavkaza. Razlog tomu leži u jeziku i činjenici da zapadnjaci imaju ustaljen običaj dan danas žitelje bivšeg SSSR-a nazivati Rusima. Koliko je Kavkaz plodno tlo za kriminal i koliko su opasne kriminalne skupine s tog područja, otkrijete u nastavku teksta!

 

ČEČENSKA MAFIJA

Bez imalo sumnje riječ je o jednoj od najbrutalnijih i nasilnijih mafija na svijetu. Vrlo često se ne libe egzekucije obavljati usred bijela dana na javnim mjestima, pritom ne obraćajući pozornost na kolateralne žrtve. Glavnu zaradu ostvaruju reketarenjem, trgovinom oružjem i ljudima, te pranjem novca. U manjoj mjeri su aktivni i u trgovini narkoticima, otmicama i prostituciji. Čečeni su zapravo do početka prvog  Čečenskog rata bili broj jedan u podzemlju Moskve, ali su nakon prvih sukoba mnogi poslove prebacili u Grozny, te tamo ostali do dan danas. Zvuči nevjerojatno, ali su rijetki koji su za vrijeme sukoba ostali u Moskvi uspjeli čitav rat ostati broj jedan u reketarenju i trgovini oružjem, usprkos silnoj hajci koja se vodila protiv njih. Tijekom godina su se modernizirali, počeli ulagati novce u legalne poslove, te mnogi šefovi čečenske mafije danas nose epitet uglednih poduzetnika. Tako je već godinama popularan klip koji je osvanuo na Youtubeu, gdje se svadbenoj koloni jednog od šefova mafije ne nazire kraj, uz pregršt crnih skupocjenih automobila zatamnjenih stakala, a sve to je popraćeno slavljeničkom rafalnom paljbom iz vatrenog oružja. Osim u Rusiji, aktivno djeluju u SAD-u,Ukrajini, Poljskoj i Austriji, a posebno je brutalno bilo preuzimanje jednog dijela Mađarske, gdje su domaće kriminalne grupe doslovce ugasili! Najveći neprijatelji su im rusko-pravoslavne kriminalne grupe, a jedni od saveznika su im čak pripadnici Al Qaede.

 

GRUZIJSKA MAFIJA

Mafija koja svojom brutalnošću i surovošću gotovo ne zaostaje za Čečenima, te se uvjerljivo nalaze na broju jedan što se tiče broja bjegunaca na području bivšeg SSSR-a za kojima je raspisana tjeralica. Riječ je o jednoj od najorganiziranijih mafija u Europi, a struktura, hijararhija i pravila koja koriste, neodoljivo podsjeća na sicilijansku mafije. Glavnina mafije je podijeljena na dva klana – Tbilisi i Kutaisi klan, koji kontroliraju mnoge manje klanove. Gotovo ne postoji grana kriminala u kojoj nisu aktivni ali najveću zaradu im donose krađe auta, naručena ubojstva, bankovne prijevare, trgovina narkoticima te oružjem. Već dugo vremena novac ubacuju u legalne tokove, tako da su samo 2006. oprali preko sedam milijardi eura! Koliko su moćni dovoljno govori činjenica da su bacili oko na Italiju, te sve više kupuju nekretnine na tom području, vjerojatno pripremajući teren za pokušaj preuzimanja podzemlja. Iako imaju čak 700 većih i manjih šefova raznih grupa, jedan od najpoznatijih je Aslan Usayev koji je prije dvije godine ubijen u dobi od 76 godina. Aslan nadimkom Deda je bio toliko moćan da je smatran jednim od glavnih šefova na području cijelog SSSR-a, a neki mediji su ga čak nazivali Kumom ruske mafije. Nekoliko desetljeća je bio vođa brutalne skupine koja je kontrolirala kocku, prostituciju te trgovinu narkoticima, sve dok nije likvidiran iz snajpera sa šest hitaca.

 

AZERJBEDŽANSKA MAFIJA

Jedna od najstarijih i najdugovječnijih mafija na području Rusije. Počeli su se razvijati u 80-tih,a sredinom 90-tih za vrijeme rusko-čečenskog sukoba su dosegli vrhunac, te preuzeli kontrolu nad trgovinom heroinom u Moskvi. Dan danas im je trgovina heroinom najvažnija izvozna grana, posebice jer su u prijateljskim odnosima s turskom mafijom koja je jedna od važnijih spona trgovine heroinom iz Afganistana. Iako su se na početku držali samo droge, s vremenom su se prebacili i na druge grane kriminala, posebice na krađu autu, prostituciju, ilegalno klađenje te ucjene. Najistaknutiji član Azeri mafije je stanoviti Rovshan Janiev, koji je jedan od osumnječenih za ubojstvo gore spomenutog Dede Aslana! Karijeru je počeo sa 17 godina, kada je upao u policijsku postaju te oteo i maltretirao mafijaše koji su mu ubili oca, inače lokalnog policajca. Za to je osuđen na dvije godine, a u zatvoru je postao okorjeli kriminalac. Par godina kasnije je nasred Bakua ubio lokalnog kriminalnog bossa, nakon čega je pobjegao u Moskvu gdje je organizirao skupinu za reketarenje i trgovinu drogom. Ubrzo se sukobio s Gruzijcima za teritorij, a ostalo je povijest. Kao i kolege im iz Čečenije i Gruzije, Azeri se sve više ubacuju u legalne poslove, posebice sa naftom i plinom.

 

ARMENSKA MAFIJA

Za razliku od dosad spomenutih skupina, glavnina Armenske mafije djeluje u SAD-u. Po Europi i Rusiji nemaju neki veliki utjecaj, te su aktivni većinom  u manjim grupama koje se bave trgovinom marihuane i heroina. Jedni su od glavnih suradnika ruskih pravoslavnih kriminalaca što se tiče narkotika. Ali, u SAD-u aktivno djeluju na ulicama Los Angelesa pod imenom Armenian Power. Izgledom jako podsjećaju na hispano ulične bande jer njeguju isti stil- brojne tetovaže, bijele donje majice, jeans traperice spuštene do kukova, te marame oko glave. Aktivni su u trgovini narkoticima, reketarenju, ilegalnom klađenju te raznim razbojstvima. Iako imaju svega 200-njak članova, što je neusporedivo manje od drugih uličnih bandi, poznati su po brutalnosti te se otvoreno sukobljavaju sa svima koji im stanu na put. Prije pet godina radi unutarnjih sukoba, likvidirali su četiri svoja člana u restoranu usred  sjevernog Hollywooda. Radi spomenute brutalnosti su postali suradnici na polju narkotika s pojedinim ozloglašenim kartelima iz Meksika. Najveći „uspijeh“ su postigli u legendarnoj medicinskoj prevari 2010. godina kada su na ilegalan način stekli 163 milijuna dolara iz fonda namijenjenog za starije i nezbrinute osobe. Ipak, skupina je razbijena a privedeno je preko 50 Armenaca u akciji u kojoj je sudjelovalo čak 400 FBI agenata. Tada je jedan od agenata rekao da iako vizualno izgledaju kao obična ulična banda, da bi se iste „akcije“ posramili mnogi profinjeni kriminalci u odijelima.

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments

Top 5: Manje poznati slasheri 80-tih

Slasheri zauzimaju posebno mjesto u srcima fanova horrora, a mi vam donosimo pet najboljih manje poznatih „koljačina“   „Ubojstva su kao što je rečeno iznimno ...