Koliko će biti dobar novi iPad3

0

Dugo očekivani iPad3 konačno je predstavljen a prodaja počinje vrlo brzo – nažalost ne i u Hrvatskoj

 

„Novi iPad prikazivat će sadržaje u tolikoj rezoluciji da ćete igrajući, recimo, Angry Birds moći vidjeti svako pero na ptici koju bacate“

 

Zaljubljenici u Apple proizvode dočekali su još jedan svoj dan. Nažalost Stevea  više nema, ail je zato njegov nasljednik Tim Cook u Yerba Buena Centru u San Franciscu održao prezentaciju treće generacije iPada. Svoju prezentaciju otvorio je riječima da bi ‘svaka računalna tvrtka bila oduševljena da posjeduje samo jedan od ‘post-PC’ proizvoda kao iPod, iPad ili iPhone. Apple ima sva tri!’. Appleov CEO rekao je da su s novim iPadom redefinirali kategoriju koju su predstavili s originalnim iPadom te da ovaj model donosi brojna poboljšanja.

O čemu je zapravo riječ? Čemu tolika iščekivanja i špekulacije o jedva dočekanom iPad-u 3? Donosimo vam osam razloga zašto će iPad3 biti prava stvar.

 

RAZLOG 1.

Novi iPad ima Retina ekran s rezolucijom od 2048 x 1536 piksela (3,1 milijuna) i gustoćom od 246 piksela po inču sa 44 posto boljom saturacijom boje. To je jedan milijun piksela više od ‘Full HD’. Aplikacije će se automatski prikazati u većoj rezoluciji. Programeri ne trebaju ništa aktualizirati.

Za one koji ne razumiju stručni jezik: novi iPad prikazivat će sadržaje u tolikoj rezoluciji da ćete igrajući, recimo, Angry Birds moći vidjeti svako pero na ptici koju bacate. A i svaka od 200 000 dostupnih aplikacija za iPad biti će automatski podignuta na novu rezoluciju  da vaše oči mogu uživati u nevjerojatno preciznim konturama i detaljima.

 

RAZLOG 2.

iSight kamera iz iPhonea 4S sada je i u iPadu,  Kamera ima 5 megapiksela  Korisnicima to donosi mogućnost snimanja videa u Full HD rezoluciji uz pristojnu stabilizaciju i čistoću slike. Sad možete slikati i snimati svoje dnevne, noćne i intimne aktivnosti i pregledavat ih u boljoj kvaliteti nego što vaš mozak može podnijeti.

 

RAZLOG 3.

3G/4G LTE podrška: Mobilna podrška proširena je na 4G LTE mreže. Brzine od 21Mbps za HSPA+, 42Mbps za DC-HSDPA i 73Mbps za LTE.

Nismo ni mi sigurni što ovi brojevi točno znače na papiru, alI u praksi uređaj donosi novu tehnologiju spajanja koja osim spajanja na postojeće mreže u najvećoj dostupnoj brzini donosi i mogućnost spajanja na 4G mreže koje su još u razvoju. Ukretko – iPad 3 je malo ispred svog vremena i svi korisnici ne moraju se bojati da će im Internet biti prespor niti da će im na tom polju njihov digitalni ljubimac zastarjeti barem sljedećih nekoliko godina.

 

RAZLOG 4.

Jednako kao i kod iPada 2 Apple obećava trajanje baterije od 10 sati pri standardnoj uporabi odnosno 9 sati na 4G mreži. Održavanje performansi baterije rezultiralo je nešto debljim – 9,4 milimetra i nešto težim – 662 grama uređajem od iPada 2. Kao i kod svih svojih uređaja Apple se opet iskazao u trajanju baterije. Nebitno hoćete li ga koristiti u vožnji, na radnom mjestu, za ubijanje dosadnih predavanja ili kod najoptimističnih slučajeva za ubijanje dosade na WC-u, baterija u novom iPad-u potrajat će vam dovoljno dugo da sve to obavite bez dodatnog dopunjavanja.

 

iPadMar2012-057


RAZLOG 5.

Novi procesor dolazi s oznakom A5X, ima quad-core grafiku, a prema riječima Phila Shillera duplo je brži od A5 i četiri puta brži od Tegre 3. Tehnički to je lijep napredak, a nama to znači da ce multitasking biti jednostavniji ili ti ga nema više straha da ćemo čekati nepotrebna učitavanja, ili da će uređaj raditi išta sporije bez obzira jesu li upaljenje dvije, tri ili deset aplikacija. Ovaj četverojezgreni grafički procesor u kombinaciji sa Retina ekranom svim ljubiteljima igara možda je jedan od najboljih aduta novog iPad-a jer igranje i najnovijih igrica sa App Store-a u FullHD rezoluciji na ovom je uređaju pravo vizualno zadovoljstvo.

 

RAZLOG 6.

Dictation opcija na iPad-u pruža vam zadovoljstvo lijenosti za sve one koji nemaju volje tipkati po ekranu. Lijepo se zavalite diktirate svoje tekstove i uživate. Ova aplikacija omogućena je i za vanjske programe tako da će te moći postaviti novi status na Facebook ili komentirati na nečiju sliku pričajući svoje misli vašem digitalnom lubimcu.

Novi iPad kreće u prodaju 16. ožujka, a već se sada može naručiti u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Japanu, itd.  Već 23. ožujka moći će se nabaviti u mnogim zemljama EU, a nama će najbliža biti Slovenija. Hrvatske još nema na popisu.

Cijene u Americi su 499 dolara za 16GB model, 599 dolara za 32GB model i 699 dolara za 64GB model. Modeli s 4G su 629, 729 i 829 dolara.

 

RAZLOG 7.

iCloud i AirPlay olakšavaju vam život i pružaju dodatno zadovoljstvo. Prva aplikacija štedi vaše vrijeme i automatski po vašim željama prebacuje sve slike videe i ostali sadržaj s vašeg iPada na ostale Apple-ove uređaje. AirPlay je opcija za ekipu. Da ne budete sebični i s ovom opcijom zavrtite film na iPad-u, a sliku prebacite bežično na vašu HD televiziju da može uživatI cIjela ekipa. Također možete prikazivat i slike koje ste slikali recimo na zabavi večer prije.

 

RAZLOG 8.

Na konferenciji je predstavljeno još nekoliko Apple-ovih noviteta koji pogoduju novom iPad-u.

Dostupan je update iOSa na verziju 5.1 koji rješava i problem baterije na iPhone-u.

Filmovi na iTunes Storeu biti će dostupni s podrškom za 1080p full HD, što znači da stiže i novi Apple TV. Cijena je 99 dolara i biti će dostupan slijedeći tjedan. iTunes update već je dostupan.

Dostupnost full HD filmova najviše pogoduje upravo kupcima iPad-a 3 koji i očekuju mogućnost iskorištavanja novog ekrana i grafičkog procesora.

Predstavljen je i iPhoto za iPad u kojem će se moći uređivati fotografije. Što znači ne samo da će te moći slikati visokokvalitetne slike nego ih i trenutno doraditi i uploadati ih na neku od društvenih mreža ili vlastiti virtualni album.

Osim novog modela iPada, u prodaji će ostati i stari model i to po sto dolara nižoj cijeni tako da će se u SAD-u iPad 2 moći kupiti već od 399 dolara.

 

Zaključimo ovu priču. Novi iPad ne donosi još jednu revoluciju u svijetu „post-PC“ uređaja, ali je trenutno definitivno jedan od ljepših i funkcionalnih tableta na tržištu i prava je poslastica svim ljubiteljima kvalitetne slike i videa. Uz nove Apple-ove software-ske i market dodatke „Trica“ prednjači pred ostalim uređajima barem u pogledu dizajna i vizualnih mogućnosti.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

GWA 300 SLC Mercedes Roadster

GullWing America  je za svog kupca proizveo jedinstveni retro automobil   „GullWing America je na podvozje AMG-ovog SLS-a ručno izradila karoseriju 300 SC-a od aluminija“ ...