Koja je hrana najbolja za rast mišića?

0

Kao što smo već više puta pisali, treninzi su samo polovica vašeg puta ka postizanju fitness ciljeva, a prehrana bi trebala biti druga polovica. O ispravnoj prehrani bi se mogle pisati stranice i stranice, stoga će ovaj tekst dati odgovor samo na jedno od osnovnih pitanja – koje su namirnice idealne ukoliko vam je najvažniji fitness cilj rast mišića!

Piletina. Ovo vjerojatno već svi znaju – piletina je najbolja namirnica za sve one s fitness ciljevima. Bijelo meso piletine u svojih 100 grama može sadržati i malo preko 30 grama proteina, a uz to sadrži jako malo masnoće. Ako svemu tome dodamo još i relativno nisku cijenu, piletina je savršen izbor.

Riba. Vjerojatno najkvalitetniji izbor za povećanje mišića, kao i očuvanje zdravlja. Proteinskim sastavom je slična piletini, ali je kvalitetnija jer je bogata omega 3 nezasićenim masnim kiselinama. Jedini razlozi zašto nije toliko popularna kao piletina jesu cijena i malo kompliciranija priprema nego kod piletine.

Jaja. Većina jela bez njih jednostavno ne bi bila kompletna, a jaja i inače spadaju u jedne od najomiljenijih namirnica. Jedno jaje sadrži od 5 do 6 grama proteina, istovremeno ne nosi više od 60 kalorija, pa je i sa nutricionističke strane obrok baziran na jajima odličan izbor.

Mladi sir. Velika većina fitness stručnjaka smatra mladi sir odličnim saveznikom u borbi za veće mišiće jer 100 grama mladog sira sadrži do 15 grama proteina, a da pri tom sadrži jako malo masnoće!

Soja. Namirnica obožavana među vegetarijancima baš zato što je hranjiva i što u sebi sadrži veliku količinu proteina. Međutim, među body builderima i nije toliko omiljena jer povećava razinu ženskog hormona estrogena! Dakle, ne bi trebali pretjerivat s njom.

Bademi. Jedna od najboljih namirnica jer je ne samo bogata proteinima, nego i nezasićenim masnim kiselinama. Sadrže i magnezij te sve druge potrebne minerale, a već četvrtina čaše napunjene bademima donosi osam grama proteina.

Školjke. Iako nisu baš poznate kao namirnica za izgradnju mišića školjke su upravo to! 100 grama mesa školjaka sadrži 20 grama proteina, a odličan su izvor magnezija i cinka koji utječu na poboljšanje sinteze proteina.

Čokoladno mlijeko. Nema veze što ste odrasli muškarac, čokoladno mlijeko je itekako dobro piti jer se samo jednom čašom kvalitetnog čokoladnog mlijeka unosi 10-20 grama proteina.

Crveno mljeveno meso. Jedna od izuzetno proteinima bogatih namirnica je i mljeveno meso koje na svojih 100 grama donosi 27 grama proteina. Međutim, s ovom namirnicom ne treba pretjerivati jer je bogata mastima i kalorijama.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Lambroghini Urus – konceptni SUV

Lamborghini želi svoj dio kolača na SUV tržištu   „Posebna zanimljivost Urusa jest da nema klasične vanjske retrovizore već dvije kamere koje će davati i ...