Kineski fenomen ili doping skandal?

0

Glavna priča plivačkih natjecanja je kineska teenagerica koja pliva brže čak i od muškaraca

 

Smjena generacija – tako bi najbolje opisali plivačka natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu. Michael Phelps će postati najtrofejniji sportaš na Olimpijskim igrama svih vremena, međutim, za razliku od Pekinga prije četiri godine, ovaj put će proći bez zlatnih medalja. Medalju je očekivala i Federica Pellegrini, ali sa samo 23 godine polagano ulazi u svoje završne godine karijere. Još gore su prošle legende plivanja Stephanie Rice, Leisel Jones i pogotovo Kirsty Coventry koja se osjećala među natjecateljicama kao teta u vrtiću dok je nepobjedivi Park Tae-Hwan otkrio da više nije nepobjediv.

Glavne priče plivačkih natjecanja su dvije teenagerke, 15-godišnja Litvanka Ruta Meilutyte i godinu dana starija Ye Shiwen, koje su demolirale konkurenciju. Meilutyte je iznenađujuće pobjedila na 100 metara prsno, dok je još veću senzaciju napravila Kineskinja koja je pobjedila na 200 i 400 metara mješovito, pri čemu je na dužoj dionici lakoćom oborila svjetski rekord.

Koja je razlika između ove dvije plivačice? Dok se 15-godišnjoj Litvanki cijeli svijet divi, na rezultate Ye Shiwen se gleda s velikom sumnjom. Mnogi će reći da je sve to pokušaj podvale Američkog tabora ljubomornog na uspijeh Kineza, te da ne bi bilo sumnje da Ye Shiwen dolazi iz neke druge države. I točno, da je takav rezultat postavila recimo Francuskinja nitko ne bi niti pisnuo.

Međutim, uz Kinu će se, zbog njihove povijesti, uvijek biti sumnje. Kinesko plivanje se odjednom pojavilo na svjetskoj sceni na Olimpijadi i Svjetskom prvenstvu 1992. godine kada su osvojene po četiri zlatne medalje. Prava eksplozija je udljedila dvije godine kasnije u Rimu na svjetskom prvenstvu kada je osvojeno čak 12 zlatnih medalja uz pet svjetskih rekorda. Sumnje u doping su se pokazale opravdanim i do 1998. godine čak 28 kineskih plivačica i plivača je diskvalificirano zbog dopinga, što je bilo više od polovice ukupnog broja dopingiranih sportaša u svim sportovima! Treba li isticati da je Kina nakon toga nestala sa svjetske scene.

I tada, na OI u Londonu, do tada nepoznata, iako obećavajuća, Ye Shiwen odjednom eksplodira i poboljša svoje najbolje vrijeme za punih pet sekundi, nešto što se događa možda jednom u sto godina. Da stvar za neke bude impresivnija, a za druge sumnjivija, posljednjih 50 metara slobodnim stilom isplivala za 28.93, što je 0.17 brže nego je plivao Ryan Lochte. Po prvi put u povijesti jedna je plivačica brže plivala od muškarca!

Iako su svi počeli šaputati, samo se američki tabor usudio iznjeti sumnje o dopingu što je, naravno, razljutilo Kineze koji rezultate pripisuju napornom treningu i talentu. Treba istaknuti da je Ye Shiwen prošla doping kontrolu ali je očekuju još detljnije pretrage kako bi se ustanovilo je li dominacija rezultat dopinga ili nevjerojatne sposobnosti.

Prema jednoj teoriji zavjere Kinezi su pokupovali sve žive stručnjake iz bivše Istočne Njemačke koji su toliko razvili svoje metode da su punih deset godina ispred doping kontrola. Spominju se i genetske modifikacije, a samo da podsjetimo, Istočni Njemci su bili pioniri dopinga koji su plivačice i plivače iz bivšeg DDR-a „pojačavali“ krvlju kornjača, a najviše su bili razvili upravo krvni doping.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments