Kavkažani – nadolazeća MMA sila!

0

Poznati MMA blogeri tvrde da se borci s Kavkaza spuštaju da bi osvojili MMA

 

„Dagestan i Čečenija imaju zajedno oko četiri milijuna stanovnika a trenutno u najprestižnijoj organizaciji, UFC-u,  imaju čak sedam boraca!“

 

Ako bilo kojeg zagriženog MMA fana, upitate koji su borci najveće osvježenje svjetskog MMA, u posljednjih godinu – dvije, bez imalo razmišljanja će reći- Kavkažani. Zaista, mnogi strani portali i forumi su momke iz Dagestana i Čečenije proglasili nadolazećom MMA silom! Borci su to koje krasi vrhunsko hrvanje te poznavanje borilačke discipline „samba“, kao i iznimna prirodna snaga i kondicija. Tajna njihovog uspjeha leži u činjenici, da je na Kavkazu mentalitet takav da ih roditelji od malih nogu forsiraju da treniraju borilačke sportove.  Dagestan i Čečenija imaju zajedno oko četiri milijuna stanovnika a trenutno u najprestižnijoj organizaciji, UFC-u,  imaju čak sedam boraca! Također, van UFC-a, u jakim organizacijama poput M1 Global, Bellatror, KSW i mnogim drugima, gotovo da ne može proći turnir da jedan od momaka sa Kavkaza ne bude na cardu. U moru izvrsnih boraca koji krase tu regiju, odlučili smo vam predstaviti najbolje.

 

Nurmagomedov2

KHABIB NURMAGOMEDOV

25 godina

21-0, 14 prekida

Trenutno bez imalo sumnje najbolji i najpopularniji borac sa Kavkaza u UFC-u. Na ljestvici boraca do 70 kg, trenutno je sedmi borac na svijetu. U  najjačoj je organizaciji od pet mečeva ostvario isto toliko impresivnih pobjeda.

Uz to je vlasnik rekorda po broju rušenja u jednom meču; Brazilca Trujjila je u petnaest minuta, rušio u parter čak 21 put! Nakon nedavne pobjede karijere nad iskusnim Healyem, prema svemu sudeći čekaju ga još dva meča prije borbe za pojas u lakoj kategoriji. Uz sve to, van MMA je višestruki prvak svijeta i Rusije u sambu, te lanjski prvak svijeta u grapplingu u jednoj od organizacija. Također je na internetu nedavno izašao video u kojem se tada devetogodišnji Khabib u dvorištu kuće hrva s, vjerovali ili ne, – medvjedom!

 

Khabilov

RUSTAM KHABILOV

27 godina

17-1, 9 prekida

Još jedan odličan borac u kategoriji do 70 kg. Trenutni Ufc score mu je 3-0. Posebno je maestralan bio u prvom meču, kada je protivnika srušio brutalnim hrvačkim bacanjem „suplexom“ te ga dovršio udarcima. Za to je proglašen jednim od deset najimpresivnijih debitanata u UFC povijesti . Kao i Khabib, majstor je „samba“ te dakako višestruki prvak Rusije i svijeta. Također je u zadnjem meču ostvario pobjedu karijere, protiv Masvidala, kada je u tijesnom meču odnio sudačku odluku, ponajviše zahvaljujući odličnom udarcu iz okreta kojim je uzdrmao protivnika u posljednoj rundi.

 

Amagov

ADLAN AMAGOV

27 godina

13-2, 8 prekida

Čečen, koji je u dva UFC meča ostvario dvije pobjede. Za razliku od prethodne dvojice, koji preferiraju borbu u parteru, Adlan je udarač. Tako je u zadnjoj borbi nokautirao protivnika do te mjere da je hitno prebačen u bolnicu. U svojem arsenalu koristi često udarce iz okreta, leteća koljena, te brutalne udarce u koljena pa je prava napast u stojci. Iako je počeo kao poluteškaš, a u „Strikeforceu“ se borio u srednjoj kategoriji; za UFC je skinuo kila do weltera (77 kg). Kao i Khabilov, trenutno je u kampu sa bivšim welter prvakom Conditom, koji je nedavno u jednom razgovoru izjavio da su obojica „Zastrašujući borci i vjerojatno budući prvaci“

 

Baugatinov

ALI BAGAUTINOV

28 godina

12-2, 9 prekida

Borac u muha kategoriji do 56 kg. Pogađate, svjetski prvak u sambu, kao i većina sunarodnjaka. Također i višestruki prvak Rusije i svijeta u mnogim drugim disciplinama, primjerice- grapplingu,hrvanju, brazilskoj jiu-jitsi. U UFC je stigao iz organizacije Fights Nights gdje je bio prvak u svojoj kategoriji. U prva dva meča je ostvario dvije pobjede. Kao i Khabiba, špekulira se da ga od borbe za titulu prvaka, dijele dvije pobjede.

 

Khalidov

MAMED KHALIDOV

33 godine

27-4-2, 26 prekida

Pregled Kavkažana, izvan UFC-a počinjemo s, po mnogima, bez imalo sumnje najboljeg svjetskog borca do 84 kg. Čečen se već dugo bori pod zastavom Poljske, i u toj zemlji je najveća borilačka zvijezda. O njegovoj popularnosti dovoljno govori činjenica da toliko zarađuje da je par puta odbio ugovor koji mu je UFC nudio! Nastupa za možda najjaču europsku organizaciju KSW gdje je dugo vremena bio prvak do 93 kg. Nakon što se odlučio za prelazak u srednju kategoriju, dolazi do vrhunca njegove karijere. U pet mečeva, pobjeđuje pet bivših UFC boraca, od toga četvoricu za manje od dvije minute! U posljednjem meču je za nešto manje od tri minute giljotinom prisilio na predaju legendarnog udarača Melvina Manhoefa. Njegov arsenal je uistinu raznovrsan, od 26 pobjeda prekidom – 11 je nokautom, a 15 prisiljavanjem na predaju. S obzirom na lakoću kojom melje protivnike, MMA fanovima ne preostaje ništa drugo, nego da se nadaju da će UFC povećati ponudu i dovesti ga u svoje redove.

 

Abdurahimov

SHAMIL ABDURAHIMOV

32 godine

14-2, 11 prekida

Teškaš koji je dugo vremena bio broj jedan na ljestvici europskih borac izvan UFC-a. Iako na 190cm u borbe ulazi sa tek oko 105 kg, riječ je o borcu izrazite snage. Protivnike najčešće ruši u parteru gdje ima  odličnu kontrolu, odakle mu je lako plasirati ground and pound. Najveći uspjeh karijere mu je osvajanje turnira osmorice pod organizacijom „Abu Dhabi Fighting Championshipa“. Za osvajanje bogate novčane nagrade pobjedio je legendarnog parteraša Monsona, bivšeg Pride i UFC borca Sokodjoua te Oliveiru iz Brazila. Nakon pobjede sudačkom odlukom nad Monsonom, Sokodejoua i Oliveiru je nokautirao. Nedavno se nakon pauze od godinu i pol vratio i pobjedio na bodove bivšeg UFC i Bellator borca, Grovea, nakon čega je najavio pohod na UFC. Pretpostavljamo da bi nakon jedne do dvije pobjede nad borcima svoje klase, uistinu poziv mogao i doći.

 

Shamhalaev

SHAHBULAT SHAMHALAEV

30 godina

12-2-1, 9 nokauta

Shahbulat je borac koji nastupa u Bellatoru, drugoj najjacoj MMA organizaciji u svijetu. Bori se u kategoriji do 66 kg i udarač je sa crnim pojasom u karateu, te također nosi titulu majstora muay-thaia. Uspjeh karijere mu je osvajanje Bellator turnira u toj kategoriji, kada je u tri nastupa ubilježio tri pobjede nokautima. Time je dobio priliku boriti se za pojas gdje je poražen gušenjem u prvoj rundi od aktualnog prvaka. Nema sumnje da će se za ovog borca čuti i u budućnosti, pogotovo ako s kolegama iz Dagestana poradi na borbi u parteru.

 

Od boraca s Kavkaza, također treba spomenuti dva teškaša, koji su također vrlo blizu UFC-a. Riječ je o Magomedu Malikovu (7-2) i Ruslanu Magomedovu (11-1). Malikov je dvije najznačajnije pobjede ostvario brutalno nokautiravši Aleksandra Emelianenka te svladavši Monsona nakon što je doktor zaustavio borbu,dok je Ruslan pobjedio na bodove dva bivša UFC prvaka, Sylviu i Rodrigueza.

Tu su još i UFC borci Omari Akhmedov (21-1,1-0 u UFC-u), te dvije nove akvizicije Taisumov (20-4) i Tuhugov (15-3). Odlične Kavkažane koji povremeno nastupaju po Bellatoru ili redovito po M1 GLOBAL priredbama, kao i po lokalnim,ruskim, sve kvalitetnijim organizacijama, je gotovo nemoguće sve spomenuti.

Sve u svemu, riječi jednog poznatog blogera, koji je rekao „S Kavkaza se spuštaju osvojiti MMA svijet“ bi se uskoro mogle i ostvariti! Već sada su ovi uspjesi nevjerovatni, za momke s tih siromašnih i izoliranih prostora, koji su prve treninge počeli raditi   „jogirajući“ po padinama Kavkaza i dižući kamenja umjesto utega!

About author

Jasmin Ahmić

Vanjski suradnik Kulta, veliki obožavatelj horror filmova, nogometa i borilački sportova,te ljubitelj tematika vezanih za kriminal

No comments