Kako prestati sa drogama?

0

Zadatak za teže ovisnike izgleda težak, ali uz dobru volju sve se može napraviti

 

IMATE PROBLEM

Prvi i najvažniji korak je shvatiti da imate problem. Ako trebate sirup za kašljanje a ne kašljete, ako trebate tablete da bi zaspali, ili ako trebate bilo kakvu kemijsku supstancu da bi bili „normalni“ tada imate veći problem, a to morate i priznati. I nije kraj svijeta, svi u životu griješimo. Ali važno je imati želju ispraviti stvari. Počnite tako da si rečete „Imam problem! Idemo ga riješiti“.

 

POTRAŽITE PROFESIONALNU POMOĆ

Da se, ukoliko ste dublje upali u problem, tek tako može skinuti sa droga, ovisnika vjerojatno ne bi ni bilo. Ukoliko stvarno želite prestati s ovisnošću potražite stručnu pomoć. To nije priznavanje poraza, nego put ka ozdravljenju. Doktor vam, u težim slučajevima, može propisati metadonsku terapiju, a može vam preporučiti i odlazak u komunu.

 

KOMUNA

Mnogi ovisnici se najviše bore protiv odlaska u komunu, međutim upravo je komuna vjerojatno najbolje riješenje. U našoj sredini, na sve koji provedu određeno vrijeme u komuni ,se nažalost još uvijek gleda ispod oka, ali ne dajte da vas to spriječi u ostvarenju vašeg cilja. U komunama su svi s istim problemom, i nitko vas neće osuđivati. Dapače, najveću podršku ćete dobiti upravo na ovom mjestu.

 

PRIČAJTE

Najveći problem ovisnika o drogama je to što ih društvo izbjegava, te se tako još više sbližavaju sa drugim ovisnicima uvlačeći se u u klupko iz kojeg se sve teže izvući. Stoga je jako važno imati osobu s kojom možete provesti određeno vrijeme i podjeliti svoje strahove i misli. U trenucima odvikavanja važno je ne zadržavati misli u sebi, već se „olakšati“ kada osjetite potrebu za tim.

 

FIZIČKA AKTIVNOST

Odlazak u teretanu, joga ili jednostavno trčanje s prijateljima su odličan recept za sve koji su izabrali put ka zdravom životu. Ne samo da ćete živjeti zdravije, te da će vam se imunitet oporavljati, već ćete zaokupiti misli pa ćete imati manje vremena za misli o drogi. Dobar savjet je da se priključite i nekoj dobrotvornoj akciji. Osjećaj da pomažete nekome može vam u potpunosti promjeniti pogled na život.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

13 pitanja: Tihana Nemčić

Prelijepa Tihana nije samo zgodna, nego je i uspješan nogometni trener!   Viktorija Vojakovac je od kada ste imenovani trenerom postao svjetski poznati klub. Dolazi ...