Kako održavati nož?

0

Svaki pravi muškarac bi trebao posjedovati dobar nož, bilo za kampiranje, ili za kuhanje. Noževi su oduvijek bili oznaka muževnosti, a njihova primjena u životu je neograničena. Stoga investirajte u kvalitetan nož, ili noževe, a nakon što ste kupili nož koji zadovoljava vaše potrebe, vrijeme je da obratite pozornost i na pravilno održavanje kako bi vam kvalitetno služio dugi niz godina!

1. Oštrenje. Najopasniji nož je tupi nož! Možda će vam ovo zvučati čudno, ali je u biti logično. Tupi noževi zahtjevaju veću silu pritiska, a to može rezultirati pucanjem oštrice, ozljedom, ili ćete izbjeći ozljedu za dlaku. Stoga nož redovno oštrite, pogotovo kada vidite da rezanje nožem više ne ide „kao po špagu“. Najbolje riješenje za oštrenje noževa jest kameni brus, ili ostale specijalizirane sprave za oštrenje. Ukoliko nemate ništa od navedenog možete se poslužiti brusnim papirom, a „nož od nož“ tehniku slobodno možete zaboraviti.

2. Čišćenje. Čišćenje noža je vrlo jednsotavno, ali ujedno i iznimno važno. Nikada ne ostavljajte nož mokrim, pogotovo ako ste radili s nečim slanim. Voda i sol nagrizaju nož i dovode do hrđanja, kao i stvaranja mrlja. Posebno je problematičan spoj oštrice i drške. Stoga nož svaki put dobro očistite i osušite prije nego ga spremite. Dobro je i nož što češće rastaviti i očistiti temeljito svaki dio jer ćete na taj način produžiti vijek trajanja vašeg noža.

3. Podmazivanje. Da, i nož treba podmazivati, pogotovo ukoliko ima sklopive dijelove, kako bi se sklapali i rasklapali bez problema. Na tržištu postoje posebne kreme i lubrikanti za noževe koji će odlično odraditi posao. Vodite samo računa da podmazivate redovno, ali ne i prečesto kako vaš nož ne bi bio previše masan. Ukoliko nož koristite svakodnevno, jednom tjedno podmazivanje je sasvim dovoljno.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments