Kako održati vezu na daljinu?

0

 

Daleko od očiju, daleko od srca – opće je prihvaćena izreka koja već u strtu pokopava veze na daljinu. Vjerojatno nema toga koji se barem jednom u životu nije susreo s odlaskom djevojke na fakultet ili odlaskom u drugi grad na neko duže vrijeme. I činjenica jest da velika većina takvih veza ne uspjeva, ali zbog toga ne treba dizati ruke već na startu. Uz trud, s jedne i druge strane, veza na daljinu može uspjeti.

 

PLANIRANJE JE VAŽNO

Već na samom startu suočit ćete se s najtežom odlukom uopće, odlukom koja će tražiti od vas da budete objektivni. Kada dobijete priliku za odlazak na faklutet ili na posao u neki drugi grad morat ćete odlučiti što je važnije – veza ili posao. Najveći problem je taj što ćete morati biti objektivni, a to je, pogotovo u početku veze, najteže. Na samom početku sve je divno, krasno i bajno jer svoju partnericu tek upoznajete. Ako je vaša veza prošla već neki put lakše ćete moći ocjeniti potencijal svoje veze, tj. odlučiti koji su vaši ciljevi. Najgore moguće je odbiti priliku života radi veze koja će na kraju propasti. Dakle, odbijte odlazak u drugi grad samo ako ste sigurni da je vaša veza ona prava za koju se isplati boriti, i ako vjerujete da bi je daljina uništila.

Međutim, razdvojenost ne mora značiti i kraj veze, jer uz trud i upornost veza može opstati i ako ste razdvojeni. Prva stvar koju morate naučiti jest planiranje. Planirajte vrijeme koje ćete provoditi zajedno, potrudite se da to bude što je češće moguće. Odlazak, npr. iz Dubrovnika za Zagreb, jednom u dva mjeseca i nije tako skupa opcija. Uhvatite jeftinu zrakoplovnu kartu, otrpite malo i vozite se autobusom ili jednostavno putujte s nekim do Zagreba, jer uvijek netko ide za Metropolu u bilo kojem da ste dijelu Hrvatske. I trudite se da to bude barem za važnije Blagdane poput Božića, rođendana, godišnjice veze ili Valentinova.

 

KOMUNIKACIJA PRIJE SVEGA

Dobrodošli u digitalno doba koje vam olakšava komunikaciju s djevojkom koja je daleko od vas. Više nema potrebe za pisanjem pisama, trošenjem kuna na skupe telefonske pozive na mobilnu mrežu… Sjećamo se kada je jedan naš kolega potrošio u jedan mjesec 3.000 kn telefona na svom radnom mjestu zovući djevojku u susjednom gradu.

Facebook, chat, Skype, mailovi… sve vam to stoji na raspolaganju da vam olakša usamljenost. Uostalom, koliko ste puta chatirali na facebooku sa djevojkom koja je u istom gradu kao i vi, samo zato što vam se nije dalo izaći.

Ovdje je važna jedna stvar koja će vam se na prvu možda učiniti nebitnom. Komunikacija je važna ali je isto tako važno da ne pretjerujete. Recimo, ako ste se dogovorili da ćete se naći na facebooku svaki dan u osam, i dogodi se da vaše partnerice nema (jer je npr. ostala duže na fakultetu) počet ćete se birnuti gdje je, a kod ljubomornih osoba ovo itekako može biti okidač.

 

PSIHIČKA STABILNOST

Budite spremni na preispitivanja vaše i njene odluke. Kad tad će vam se dogoditi da se zapitate „što je meni ovo trebalo“. Draga će vam osoba definitivno faliti, pogotovo u samom početku, vaši prijatelji će vam igrati ovdje važnu ulogu. Najgore što možete učiniti jest zabiti se unutar četiri zida sami sa svojim mislima. Izađite, u durštvu će sve biti lakše.

Kako bi isto trebala raditi i ona, ovdje ponovo može doći do ljubomore. U njenom životu će se početi pojavljivati nove osobe, kako žene tako i muškarci. Povjerenje će biti izuzetno važno jer vas ljubomora može toliko izgristi da će sve propasti, a šteta bi bila da dobra veza propadne zato što niste imali povjerenja.

 

NEKA VRIJEME RADI ZA VAS

Izuzetno je važno da se pripremite na vrijeme koje ćete provesti razdvojeni. Ako vaša djevojka ide na faklutet budite spremni da je to pet godina, nemojte se zavaravati nadanjima „možda bude kraće, možda joj dosadi“. Mentalno morate biti spremni za vrijeme koje vas čeka. Sekunde bez nje će se u početku trajati kao sati, to je sasvim normalno, ali s vremenom će se vrijeme početi ubrzavati. Što prije prihvatite da je određeno vrijeme neće biti, prije ćete se stabilizirati i lakše podnjeti razdvojenost.

Ukoliko smog sebe zavaravate, na pola puta bi vam se moglo dogoditi da shvatite da nje neće biti još neko vrijeme, i tada sve može propasti. A krivac ćete biti vi jer ste imali nerealna očekivanja.

Zapamtite, koliko god vam se činilo razdoblje udaljenosti dugo, sve se može proći. Stara kineska poslovica kaže „I put od milijun koraka se može proći, samo treba napraviti prvi korak“…

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Recenzija: Gravitacija

Film koji je najbolje do sada dočarao bestežinsko stanje i opasnost svemirskih putovanja   Vjerojatno nema muškarca bilo gdje u svijetu koji u svom djetinjstvu ...