Kako napraviti savršenu kavu?

0

Ukoliko ste od onih koji ne mogu funkcionirati bez jutarnje kave, sigurno ste primjetili i da vam kvaliteta kave koju ispijete može utjecati na kvalitetu ostatka dana. Ali, bez obzira pravili je kao prvu jutarnju, ili samo kao kavu koju ćete popiti sa društvom, cilj bi vam, kao i u svemu ostalom, trebao biti da budete što bolji – u ovom slučaju da napravite savršenu kavu. Evo na što trebate obratiti pozornost kako bi vaša kava bila savršena.

Pravilan omjer. Izgleda tako jednostavno ali mnogi griješe već na prvom koraku. Stavite dvije pune žlice kave (oko 10g) na 180ml vode. Ukoliko želite savršenstvo, ali i ukoliko imate vremena, nemojte koristiti vodu iz slavine, već flaširanu vodu iz boce.

Svježina. Jeste li primijetili kako je kava najbolja prvi dan kada otvorite novo pakiranje? To je zato što kako vrijeme ide vaša kava postaje oksidirana i gubi svojstva. Stoga je čuvajte dobro zapakiranu, a stručnjaci savjetuju da se koristi maksimalno sedam dana nakon otvaranja.

Mlijeko. Ukoliko ste od onih koji vole mlijeko u kavi isprobajte slijedeći trik. Stavite u staklenku mlijeka koliko i inače stavljate u kavu te ga dobro protresite 30-tak sekundi kako bi postalo pjenušavo. Kratko ga ugrijte u mikrovalnoj (ne previše) te ga stavite u kavu žlicom pridržavajući dobivenu pjenu koju ćete staviti na samom kraju. Ukoliko želite više kreme stavite pola mlijeka pola vrhnja.

Poseban okus. Ukoliko želite nešto posebno dodajte bijelu ili crnu čokoladu, karamelu ili med tako da ih umiješate u vruću kavu sve dok se u potpunosti ne rastope. Ljeti dok kuhate kavu možete ubaciti malo kokosovih mrvica, dok su zimi bolji izbor sjemenke vanilije. Ukoliko želite nešto žešće možete isprobati i s različitim likerima i sirupima.

Spravljanje. Sumnjamo da postoji netko tko ne zna kako se pravi kava, ali ukoliko postoji spomenimo i to. Nalijte vodu u posudu za kuhanje kave i pošećerite po želji. Kad voda zakipi, sklonite je s vatre. Dodajte kavu, promiješajte, vratite posudu na laganu vatru te uz lagano miješanje ostavite 30-tak sekundi. U trenutku kada počne kipjeti, sklonite je s vatre. ostavite nekoliko minuta da bi se slegnuo talog te servirajte.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Što me veseli?

Samo par sitnica koje me vesele, kojima se nadam i općenito mi mame osmijeh na lice   „Obožavam svoje prijatelje i obitelj. A nemam vremena ...