Kako je nastao Twin Peaks?

0

Više od dvadeset godina nakon kraja kultne serije, autori navodno imaju već gotov scenarij novih epizoda. Ali, kako je uopće došlo do stvaranja Twin Peaksa?

 

 

„Lynch i scenarist Mark Frost, Lynchov prijatelj i suradnik, su sjeli i skicirali malo mjesto kojim je dominira pilana. Odjednom im se pred očima pojavila slika leša djevojke koji ispliva na obalu’

 

Vijest o snimanju novih epizoda Twin Peaksa podigla je ljubitelje kultne serije na noge! Jedna od najboljih serija 90-tih, a po mnogima i jedna od najboljih serija svih vremena nakon 23 godine bi mogla dobiti nove nastavke. David Lynch, autor serije, navodno je već pri kraju pisanja scenarija za treću sezonu pa bi konačno mogli doznati i što će se dogoditi nakon što smo u posljednjoj 30. epizodi otrkili da je duh ušao u agenta Coopera. Međutim, kako to obično i biva, kada se nastavi rad na nečemu što je završilo prije dosta godina fanovi su podjeljeni. Dok su jedni oduševljeni idejom da Twin Peaks ponovo oživi, drugi smatraju da je Twin Peaks svetinja u koju se ne smije dirati.

 

SLIKA LEŠA KOJI JE ISPLIVAO NA OBALU SE SAMO POJAVILA

Twin Peaks je definitivno kultna serija, serija koja je obilježila 90-te. Prije Twin Peaksa nije bilo tako neuobičajene serije u kojoj su se mješali misterij, drama, humor i horror. Upravo zbog toga ABC, kuća koja je sinimla Twin Peaks, je pri snimanju pilota zahtjevala da se snimi i alternativni kraj koji bi prikazali kao film u slučaju propasti serije. Međutim, unatoč crnim predviđanjima, serija je postala hit koji je iz epizode u epizodu privlačila sve veći broj gledatelja, a pitanje „Tko je ubio Lauru Palmer?“ je postalo najčešće postavljano pitanje, ne samo u SAD-u već i u cijelom svijetu.

A put do nastanka Twin Peaksa je, kako to obično biva, bio sasvim slučajan. David Lynch, tada poznat po Čovjeku slonu i Plavom baršunu, angažiran je od strane Warner Brothersa kako bi snimio film o Marilyn Monroe. Lynchu se svidjela ideja o djevojci u problemima, ali do snimanja filma na kraju nije došlo. Tony Krantz, Lynchov agent, je pokušavao nagovoriti Lyncha da snimi TV seriju sličnu Plavom baršunu. Lynchu se osuševio idejom o malom mjestu i životima ljudi koji se isprepleću u jednu priču. Krantz, Lynch i scenarist Mark Frost, Lynchov prijatelj i suradnik, su tako sjeli i skicirali malo mjesto kojim je dominira pilana. Odjednom im se pred očima pojavila slika leša djevojke koji ispliva na obalu i stvoren je ugođaj koji će dominirati cijelom serijom.

 

GLAZBENA TEMA KOJA JE ODREDILA SERIJU

Samo s idejom o lešu djevojke i pitanjem „Tko je ubio Lauru Palmer?“ izašli su pred izvršne direktore ABC. Ideja im se svidjela pa su naručili pilot epizodu koju su Lynch i Frost osmišljali puna tri mjeseca, nakon čega su napisali scenarij za deset dana. Tijekom pisanja scenarija puno se toga promjenilo. Prvotno je bilo zamišljeno da serija bude više dramska u kojoj je istraživanje bilo samo kao pozadinska priča.

Vjerojatno najveću zaslugu za promjenu ima Angelo Badalamenti, kompozitor koji je stvorio, sada već, legendarnu glazbenu temu. Lynch je jednog dana došao u Badalamentijev stan te počeo iznositi emocije koje bi trebale biti u seriji. Kako bi iznio neku emociju Badalamenti je dodavao tonove. Pola sata nakon početka, stvorena je vjerojatno najpoznatija tema iz neke TV serije. Cijela serija je nakon toga dobila mistični prizvuk te je krenula potpuno drugim pravcem.

 

ŠAROLIKA GLUMAČKA EKIPA

Lync, Krantz i Frost su za seriju osmislili ime Northwest Passage, međutim kako se rodilo ime gradića Twin Peaks, tako su i oni bili sve više uvjereni da je ime dovoljno atraktivno da i cijeli seriju nazovu tako. Dogovoreno je da će prva sezona imati samo sedam epizoda jer nitko, pa čak ni autori serije, nisu mislili da bi Twin Peaks mogao postati hit.

Za glavnu ulogu, sada već legendarnog agenta FBI-a Dalea Coopera, Lynch je izabrao tada mladog i talentiranog Kylea MacLachlana s kojim se surađivao na Plavom baršunu. Dio glumačke ekipe je trebala biti i glavna glumica Plavog baršuna, Isabella Rossellini, kojoj je bila namjenjena uloga Giovanne Packard, ali je Rossellini otkazala prije snimanja pilot epizode. Umjesto lika Gicanne osmišljena je Josie Packard, djevojka kineskih korjena, a ulogu je dobila Joan Chen.

Među glumcima okupljenim za Twin Peaks našli su se i Lynchovi omiljeni karakterni glumci, kao što su  Jack Nance (Pete Martell) Grace Zabriskie (Sarah Palmer) i Everett McGill (Veliki Ed Hurley), ali i neke već zaboravljene zvijezde iz 50-tih i 60-tih, poput Richarda Beymera (Benjamin Horne), Piper Laurie (Catherine Martell) i Russa Tamblyna. Zahvaljujući upravo Twin Peaksu slavne su postale Lara Flynn Boyle (Donna Hayward), Sherylin Fenn (Audrey Horne) i Madchen Amick (Shelly Johnson).

 

MISTERIOZNA LAURA PALMER

Tko je bila Laura Palmer? Trebala se pojaviti samo u jednoj jedinoj sceni, a kako je budget bio ograničen Lynch je tražio lokalnu djevojku i izabrana je Sheryl Lee. Slika lijepe plavuše, omotane u plastičnu foliju, je postala jedan od najlegendarnijih kadrova ikada, i slika koja je obilježila seriju. Ni Lynch ni Frost nisu znali da Lee zna glumiti, to im u stvari nije ni bilo važno, sve dok nisu snimili scenu amaterskog filma u kojoj se Laura Palmer pojavljuje s Donnom Hayward. Lee je toliko oduševila autore da se pojavljivala kao flashback gotovo u svakoj epizodi, a kasnije je igrala i nećakinju Maddy Ferguson.

Legendarni slapovi iz špice su snimljeni na  Snoqualmie Falls slapovima, dok su sve scene na otvorenom snimane u gradićima Snoqualmie i North Bend, državi Washington. Zanimljivo, lokacije na kojima je sniman Twin Peaks se nalaze samo sat vožnje od gradića Roslyn koji je „glumio“ Cicely iz dobro nam poznatog Života na sjeveru!

 

USPIJEH KOJI JE SVE IZNENADIO

Unatoč skepticizmu autora i pogotovo producenata, Twin Peaks je postao superhit, pa je nakon prvih sedam epizoda snimljeno još 23, koje su tvorile drugu sezonu. Finale prve sezone je jedna od najgledanijih epizoda u produkciji ABC-a ikada!

Sama serija je nagrađivana mnogobrojnim nagradama. Twin Peaks je nagrađen zlatnim globusom za najbolju seriju, Kylie MacLachlan za najbolju glavnu ulogu u dramskoj seriji, Piper Laurie za najbolju sporednu ulogu, a u konkurenciji za istu nagradu je bila i Sherilyn Fenn. Ukupno 18 nominacija je skupljeno za Primetime Grammy nagrade, ali su pokupljena samo dva kipića.

Time, Empire i TV Guide su Twin Peaks svrstali među najbolje serije svih vremena, baš kao i Entertainment Weekly. Međutim, unatoč svim priznanjima i obožavanju od strane publike Forst i Lynch su 1991. godine zbog zauzetosti drugim projektima odlučili završiti seriju epizodom koja, iako zaključuje priču, puno toga ostavlja otvorenim. Više od dvadeset godina kasnije izgleda da ćemo dobiti odgovore na pitanja koja smo postavljali sve ove godine. Ako nas pitate, povratak Twin Peaksa je odlična vijest!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments