Kako izbjeći jet lag?

0

Putujete na udaljeni dio svijeta? Evo kako izbjeći efekte dobro nam poznatog jet laga

 

48 sati prije – Psiholozi prepoznaju „efekt prve noći“ kao jednu od stavki koja vam poremeti san prve noći u novom okruženju. Stoga preporučuju da sa sobom ponesete nešto iz vašeg doma što vam je dobro poznato, poput jastuka ili šalice za kavu.

36 sati prije – Jet lag je povezan i s pravcem u kojem letite. Oni koji lete prema zapadu će osjetiti manje posljedice nego oni koji lete prema istoku s obzirom da će „istočnjaci“ izgubiti vrijeme. Prilagodite stoga vremena hranjenja i spavanja vremenu vaše destinacije. Preporučuje se izlaganje izoru svjetlosti pri početku noći u slučaju da letite prema zapadu, odnosno prije svitanja ukoliko letite prema istoku.

24 sata prije – izbjegavajte tešku hranu i jela koja vam mogu opteretiti stomak. Let vam može biti puno teži ukoliko imate problema s probavom.

12 sati prije – Izbjegavajte dehidraciju, i nastavite ispijati dovoljne količine vode do kraja leta. Stručnjaci preporučuju čašu vode od 2 dl svako sat vremena.

2 sata prije – Prebacite sat na vrijeme odredišta kako bi smanjili vremenski šok koji će uslijediti po slijetanju.

Za vrijeme leta – Ukoliko letite preko noći bilo bi dobro da pokušate odspavati. Izbjegavajte gledanje filmova, i po potrebi stavite masku. Tablete za spavanje koristite samo ako let traje dulje od sedam sati.

1 sat nakon – Ukoliko ste stigli na destinaciju po danu što više vremena provodite na suncu jer će vam ono omogućiti regeneriranje tijela i pomoći vam da se održite budnima. Izbjegavajte spavanja duža od 30 minuta jer nećete moći zaspati kada dođe vrijeme za spavanje.

3 sata nakon – Pojedite neko jelo koje neće previše opteretiti vaš stomak.

6 sati nakon – Kako bi smanjili posljedice stresa od samog leta, provjerite u sobi u kojoj ćete spavati sve što bi vam moglo ometati san, poput izvora svjetlosti (umjetne i prirodne). Sat prije spavanja dobro je (po mogućnosti) napraviti toplu kupku.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najskuplji razvodi svih vremena

Neke su se supruge morale zadovoljiti sa samo četvrtinom milijarde, dok su neke dobile i debelo preko milijarde dolara!   „Na kraju je guverner Californie ...