Kako iskoristiti loše vino?

0

Kao što smo već više puta pisali, pravi muškarac bi trebao biti istinski poznavatelj vina. Ukoliko spadate u tu skupinu teško da će vam se dogoditi da kupite loše vino, osim ako ste odlučili eksperimentirati. Međutim, ono što se često dogodi, čak i stručnjacima, jest da vam netko kao poklon donese bocu vina za koje se ispostavi da je jako loše. U tom slučaju imate opciju da taj poklon proslijedite nekome drugome kao svoj poklon, što ne bi trebali napraviti pogotovo ukoliko se smatrate stručnjakom za vina, da ga bacite, ili da ga jednostavno iskoristite za neke drugo namijene kao što je ovih pet.

Priprema mesa. Loše vino možete koristiti i u spravljanju mesnih jela kojima će ne samo dati okus nego će i zamijeniti masnoću u jelima. Osim u slučaju da je vino baš strahovito loše kvalitete, vino će dati poseban štih vašem jelu. Dobar savjet je da se lakša mesa poput piletine dobro sljubljuju s bijelim vinima, dok se teža poput kotleta bolje spajaju sa crnim vinima.

Spravljanje tjestenine. Budite pravi gurman koji će „pasta šutu“ napraviti na originalan način – uz pomoć vina. Pastu skuhajte na standardan način, ali ne do kraja već je izvadite još dok je tvrda. U drugom loncu za to vrijeme kuhajte vino dok se ne reducira na pola količine, te ubacite pastu. Kuhajte još par minuta, izvadite i imate pravi specijalitet!

Spravljanje Sangrije. Uz malo truda vino možete pretvoriti u tradicionalni španjolski napitak – Sangriju. Osim litre vina, bit će vam potrebne i trešnje, crveno grožđe, naranče i sok od višnje. Bobice voća prepolovite i pomiješajte sa sokom od višnje i vinom. Prelijte tekućinu u posudu te ostavite u hladnjaku četiri sata. Uživajte u okusima Španjolske.

Spravljanje umaka od vina. Zašto loše vino ne bi iskoristili za umak? Ako je vaš odgovor „pa zato što je loš“ – varate se jer loše vino ne znači i loš umak! Ulijte vino i zagrijavajte ga dok se ne reducira i postane gušće, a umaku možete dodati i lovorov list ili timijan, pa čak i maslac kako bi bio kremastiji.

Bojanje jaja. Približava nam se Uskrs, a s njim i bojanje jaja – eto još jedne prilike da se iskoristi loše vino. Prije nego ih počnete kuhati ostavite jaja 10-tak minuta u vinu. Nakon kuhanja na jajima će se pojaviti sitni kristali koji će nakon bojanja jaju dati dodatan sjaj!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Pogledajte vilu Sylvestera Stallonea

Vilu koja je 2008. izgrađena u blizini ekskluzivnog Madison Cluba dvije godine kasnije kupio je legendarni Sylvester Stallone. Ovo prekrasno izdanje kombinira španjolske i mediteranske ...