Kako biti dobar otac?

0

Izgleda tako jednostavno, a zaboravljamo neke najosnovnije stvari kada su djeca u pitanju!

 

„Djetetu je jako važno da osjeti da ga ne osuđujete, pogotovo ne da ga omalovažavate za neke stvari na koje uopće ne može utjecati (poput npr. izgleda)“

 

VRIJEME JE VAŽNO

Iako postoji razlika između odgajanja sina i kćeri, jedna stvar je važna u oba slučaja – količina vremena provedenog sa djecom. Iako možda tome ne pridajete toliko pozornosti ovo je izuzetno važno, bilo da vrijeme provodite igrajući se s njima, slušajući kako pričaju o tome što su radili danas, ili im jednostavno pričajući o svojim stvarima. Djeca vrlo brzo shvate tko je zainteresiran za njihove živote, a tko ne. Ukoliko od malih nogu ne sudjelujete u njihovom životu, nemojte očekivati da će vam se u budućnosti povjeravati i slično. Također, u ranijoj dobi djeca gledaju na svoje roditelje kao zaštitu, ali i kao najbolje prijatelje, stoga se potrudite da im upravo krenuvši od količine provedenog vremena s njima, to i budete.

 

SLUŠAJTE DJECU

Još od najranijih doba, i vaša djeca imaju svoje probleme, snove i planove, koliko god vam se možda njihovi problemi činili smiješni. Ali njima nisu, njima su to problemi i situacije s kojima se svakodnevno sreću i koje ih možda muče. Nastavimo li se na ono da u roditeljima vide (ili bi trebali vidjeti) zaštitu i prijatelja, napravite isto ono što bi napravili i za prijatelja – saslušajte ih. Ne morate im davati svoje mišljenje, ne morate im davati savjete ako to ne žele, pogotovo ih nemojte osuđivati – nekad je dovoljno samo da ih saslušate.

 

POŠTIVAJTE IH

Najvažnija stvar u cijeloj priči jest da prihvatite vaše dijete sa svim svojim vrlinama, ali i manama. Nešto najgore što možete učiniti jest da svome djetetu govorite da se ugleda na neko drugo dijete, da je taj bolji u ovome ili onome. Ni mi nismo savršeni, zapamtite to. Djetetu je jako važno da osjeti da ga ne osuđujete, pogotovo ne da ga omalovažavate za neke stvari na koje uopće ne može utjecati (poput npr. izgleda). Ukoliko se djetetu u glavi ukorijeni misao da nije dovoljno dobar, posljedice mogu ostati za cijeli život. Poštovanje prema svom djetetu pokazat ćete već ako provodite vrijeme s njim, pogotovo „jedan na jedan“ ukoliko imate više djece, i ako vam uvijek može reći što ga muči bez da vi njegove muke dočekate s podsmjehom.

 

POVEŽITE SE

Djeca, kao i svi mi, ne vole da im se govori s visoka – stoga se spustite na njihovu razinu. Nije dovoljno samo provoditi vrijeme da prođe određena minutaža koju ste zacrtali da ćete danas provesti u društvu djece. Provedite vrijeme aktivno, poigrajte se s njima. Provjerite u čemu najviše uživaju – je li to igranje autićima ili Barbikom? Gledanje neke serije ili reality showa (čak i ako je riječ o Glee ili Kardashiankama trebali bi stisnuti zube i otrpjeti). Slušajte njihovu omiljenu glazbu, igrajte igrice ili pročitajte priču prije spavanja. Upravo u ovakvim trenucima razbibrige se djeca najiše otvaraju i otkrivaju što ih muči.

 

ODGAJAJTE DJECU

Vaš posao oca ne prestaje onda kada dijete napravite, tada tek počinje. Vaš najvažniji „posao“ je da odgajate dijete. Igra se uvijek može pretvoriti u svojevrsnu školu, jer djeca kroz igru najviše nauče, Kada kupujete igračku nemojte svaki put gledati samo cijenu, kupite im (ponekad) i poučnu igračku, ili crtani film. Kada dijete krene u školu učite ga važnosti novca i kako raspolagati budgetom koji mu odredite. Napravite mu učenje za školu zabavnim. Kada dođe vrijeme popričajte s njime i o seksu, i odgovorite mu na sva pitanja koja ga zanimaju. Cijeli život ćete imati čemu učiti dijete, stoga budite spremni!

 

banerfacebooklike

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

David Brown Speedback GT

Automobil koji kao da je izašao iz klasičnih filmova o Jamesu Bondu   „Luksuzno okruženje u interijeru donosi velike količine kože, ručno obrađenog drva i ...