Jihadi John: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Najveći monstrum današnjice se od pristojnog mladića iz Londona pretvorio u najtraženijeg terorista

 

1. NJEGOVO PRAVO IME JE MOHAMMED EMWAZI

Jahidi John je rođen, kao najstariji od šestero braće i sestara, prije 26 godina u Kuvajtu kao Mohammed Emwazi. Nakon završetka Zaljevskog rata, 1993. godine zajedno s roditeljima Jasemom i Ghaneyom, preselio je u London koji mu je postao novi dom. Otac Jasem, voditelj taksi službe, i majka kućanica Ghaneya, svojoj su djeci osiguravali lagodan život, a obitelj se često selila, svaki put u bogatiji dio Londona. Svi su ih pamtili kao dragu obitelj koja nije imala previše kontakata sa susjedima, ali i nije stvarala baš nikakve probleme. Mohammed je odrastao okružen brojnim prijateljima, i svi ga se sjećaju kao dragog mladića koji se volio dobro oblačiti (zapadnjačkim stilom) i koji nije pokazivao nikakvu pretjeranu religioznost.

 

2. IME JIHADI JOHN SU MU DALI TAOCI

Mohammed Emwazi je sve do nedavno bio poznat samo kao Jihadi John, ime koji su mu nadjenuli taoci koje je ISIL držao u zarobljeništvu, a medijima prenijeli oni koji su nekim čudom (točnije rečeno, pregovaranjima i plaćanjima otkupnine) uspjeli preživjeti. U zatvoru Idlib u Siriji su čuvani oteti novinari, humanitarci i vojnici porijeklom iz zemalja Zapada, a zajedno sa svojom trojicom čuvara britanskog naglaska prebačeni su u Raqqau, ISIL-ovo uporište u Siriji. Svoj trojici čuvara zarobljenici su dali nadimke prema Beatlesima – John, Paul i George. Jihadi John je, kako su prenijeli oslobođeni, bio nadređeni koji je posebno uživao u mučenju svojih zarobljenika pri čemu mu je omiljena metoda bio zloglasni waterboarding. Kako je Jihadi John veliki obožavatelj Al-Shabaaba, tjerao je zarobljenike da gledaju Al-Shabaabove promotivne videe. Zanimljivo, Ringo Starr, bubnjar The Beatlesa nije bio niti malo oduševljen što su teroristi nazvani po članovima njegove grupe.

 

3. MI5 GA JE U TRI NAVRATA POKUŠAO REGRUTIRATI

Emwazijev put prema radikalizmu je, kako britanski obavještajci smatraju, počeo 2009. godine kada je zajedno s prijateljima studentima Abu Talibom i Omarom, pošao na „Safari izlet“ u Dar ed Salaam, najveći grad u Tanzaniji. MI5 je smatrao da im je cilj bila Somalija gdje su se trebali priključiti zloglasnoj skupini Al-Sahabaab. Emwazi i prijatelji nikada nisu ni stigli na odredište jer su direktno iz zračne luke Dar ed Salaam vraćeni u Amsterdam, a nakon toga i u London. U oba grada su ga u zračnoj luci ispitivali agenti MI5 koji su mu ponudili da bude njihov doušnik, međutim Emwazi je kategorički odbijao bilo kakvu povezanost s radikalizmom. Nedugo nakon toga, Emwazi je otputovao u Kuvajt gdje je osam mjeseci radio i živio s zaručnicom, nakon čega se odlučio vratiti obitelji. Po sljetanju u London, ponovo je zadržan, i ponovo su ga agenti MI5 pokušali slomiti i natjerati na suradnju. Emwazi je ponovo odbio tvrdeći da nema nikakve veze s terorizmom!

 

4. KAKO JE JIHADI JOHN ZAVRŠIO U SOMALIJI JE I DANAS MISTERIJ

Međutim, MI5 mu nije vjerovao te ga je u svojim dokumentima svrstao među London Boys, skupinu za koju su vjerovali da je povezana s terorizmom, a u kojoj su među ostalim bili i Bilal al-Berjawi, koji je postao visokorangirani u Al-Shabaab skupini prije nego je ubijen u napadu bespilotne letjelice u siječnju 2012., Abdel-Majed Abdel Bary, zloglasni reper poznat po objavi slike na Twitteru na kojoj drži odrubljenu glavu, te Muktar Said Ibrahim i Yasin Hassan Omar, dva Somalijca poznata po neuspješnom terorističkom pokušaju u Londonu 2005. Svi su živjeli u krugu od dva kilometra. Zbog, kako je MI5 smatrao, opravdanih sumnji Emwizu je zabranjeno napuštanje Velike Britanije, te mu je odbijen zahtjev za novim odlaskom u Kuvajt. Tri tjedna kasnije, obitelj je prijavila da im je sin nestao, a u ljeto 2013. otkriveno je da je Emwazi u Siriji. MI5, kao i ostalim obavještajnim službama, danas još uvijek nije poznato kako je došao do Sirije unatoč svim upozorenjima koja su stavljena uz njegovo ime, a još manje im je poznato kako se uspio tako brzo uspeti do jednog od najvažnijih ljudi ISIL-a.

 

5. ZA INFORMACIJE O JIHADI JOHNU SAD NUDI 10 MILIJUNA DOLARA

Za Jihadi Johna javnost je prvi put čula 19. kolovoza 2014. godine kada je pred kamerama odrubio glavu američkom novinaru Jamesu Foleyu, otetom u Siriji dvije godine ranije. Video koji je šokirao cijeli svijet je bio samo početak, a nakon njega usljedile su dekapitacije novinara Stevena Sotloffa, britanskih humanitaraca Davida Hainesa i Alana Henninga, američkog humanitarca Petera Kassiga, Japanaca Harune Yukawe i Kenji Gota, te 21-og sirijskog vojnika. U svim videima glavu ulogu je imao Jihadi John koji je ujedno iznosio i optužbe i daljnje prijetnje ukoliko se ne prestane s napadima na ISIL. Jihadi John je tako postao najtraženiji terorist današnjice, a američki senat je odobrio čak 10 milijuna dolara za informacije koje će dovesti do njegova uhićenja. Osim SAD-a, traže ga i Velika Britanija i Japan, a svi su složni da ga se mora živog i zdravog dovesti pred lice pravde. Obitelji ubijenih također smatraju da Jihadi John ne zaslužuje smrt u borbi, već privođenje pred Sud, a nakon toga, kako je izjavila kćer Davida Hainesa – metak između očiju!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Christian Bale

Nitko se ni približno ne može transformirati za pojedine uloge kao Batman iz Velsa     Koliko god se trudili jednostavno se ne možemo sjetiti ...