Je li ženama mjesto u Formuli 1?

0

Bizarna nesreća španjolske vozačice pokrenula je lavinu degutantnih komentara na račun nesretne Marie de Villote i ženskih vozača

 

„Ova statistika definitivno ide u prilog onima koji zagovaraju čisto mušku Formulu 1, ali definitivno su objašnjenja o genetici i razlici između muškarca i žena, te izjave da su sve žene loši vozači, i da im nije mjesto ni na cesti a pogotovo ne stazi, zatucana i na granici retardacije“

 

Nakon bizarne nesreće koja se dogodila u utorak na testiranju F1 momčadi Marussia u Duxfordu, i u kojoj je vozačica Maria de Villota ozbiljno ozljeđenja te je još uvijek u životnoj opasnosti, puno se prašine diglo po domaćim forumima te je počela burna rasprava o tome je li ženama mjesto u Formuli 1. Nažalost, sama vijest o nesreći je poraćena priličnim neprofesionalizmom i ismijavanjem nesretne vozačice, a u samim raspravama se moglo pročitati i previše degutantnih komentara.

U zabrani testiranja tijekom sezone momčadima su dozvoljeni aero testovi u kojima vozači voze pravocrtno. Priliku da sjedne za bolid Marussie dobila je njihova testna vozačica Maria de Villota, koja se, iz još ne utvrđenih razloga, uspjela pri povratku u servisnu zonu zabiti u prikolicu koja je bila parkiran uz stazu. Prema očevicima, bolid je pred sam udar odjednom naglo ubrzao. Maria je dobila ozljede glave opasne po život te je, nažalost, izgubila desno oko. U trenucima dok ovo pišemo Maria je ponovo operirana i stanje joj je jako ozbiljno ali ipak stabilno.

Unatoč ozbiljnosti same nesreće počelo se trčati s ismijavanjem same vozačice i ženskog roda kao vozača. Simpatična Španjolka, istina, nikada ne bi dobila priliku voziti da sa sobom nije donjela i vreće sponzorskog novca. Iako je nastupala u većem broju različitih trkaćih kategorija njeni rezultati su, blago rečeno, skromni.

Formula 1 i žene, do sada, nisu išli zajedno. Povijest je do sada vidjela samo pet vozačica koje su ostvarila jako loše rezultate. Posljednja vozačica koja se okušala u elitnom automobilističkom sportu bila je Talijanka Giovanna Amati koja se prije točno 20 godina okušala u Brabhamu. Nastupila je na tri Velike nagrade ali se niti na jednoj nije uspjela kvalificirati. Od pet djevojaka, najveći uspjeh je ostvarila druga Talijanka, Lella Lombardi, koja je tijekom tri sezone nastupila na 13 utrka a na jednoj je čak uspjela osvojiti pola boda.

Ova statistika definitivno ide u prilog onima koji zagovaraju čisto mušku Formulu 1, ali definitivno su objašnjenja o genetici i razlici između muškarca i žena, te izjave da su sve žene loši vozači, i da im nije mjesto ni na cesti a pogotovo ne stazi, zatucana i na granici retardacije.

Da, žene rade često neke greške u vožnji koje mi muškarci nećemo napraviti, i možda bi se u prosjeku moglo reći da su muškarci bolji vozači ali treba li zbog „nekog prosjeka“ zabraniti ženama natjecanje u Formuli 1? Treba li zbog nesretne Marie de Villote, koja apsolutno nije među najboljim vozačicama, odmah ocjeniti da ženama nije mjesto u Formuli 1? Danica Patrick će sigurno s tim neće složiti.

Za one koji nisu upoznati, Danica je američka vozačica, po mnogima trenutno i najbolja svjetska vozačica. Iako dobra za volanom, Danica svoju slavu može prije svega zahvaliti činjenici da je žena. I to jako zgodna žena. A sve je to idealno da se od nje stvori odlična marketinška priča. Međutim, njeni rezultati su prilično dobri. Od kada se 2005. godine pojavila u Indy Car seriji konstantno je napredovala pa je 2009. godine sezonu završila na fenomenalnom 5. mjestu. Samo da podsjetimo, u Formuli 1 trenutno 5. mjesto drži Nico Rosberg a iza njega su bivši prvaci Kimi Raikkonen, Jenson Button i Michael Schumacher. Naravno, Indy Car je lošija serija od Formule 1, međutim nitko ne može osporiti brzinu i kvalitete Danice Patrick. Stavite je u dobar bolid u Formuli 1 i sigurno neće razočarati.

Dakle, ima li mjesta vozačicama u Formuli 1? Naš odgovor je da, ali samo ako to ona svojim kvalitetama zaslužuje a nikako ako su jedini razlog sponzorski novci i marketinška priča. 

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Christian Bale

Nitko se ni približno ne može transformirati za pojedine uloge kao Batman iz Velsa     Koliko god se trudili jednostavno se ne možemo sjetiti ...