Je li oralni seks siguran?

0

Uvjereni smo da smo korištenjem kondoma pri penetraciji zaštićeni od bolesti, ali zaboravljamo da smo pri oralnom većinom nezaštićeni

 

Većina muškaraca je sigurna da će se od spolnih bolesti zaštititi korištenjem kondoma, te su uvjereni da se oralnim seksom ne mogu zaraziti. I iako je korištenje kondoma i dalje obavezno, nažalost još uvijek postoji mogućnost i da se samo prakticiranjem oralnog seksa s partnericom zarazite nekom od spolno prenosivih bolesti.

 

HIV

Bez obzira na to što se virus HIV-a brže prenosi nezaštićenim vaginalnim ili analnim negoli oralnim seksom, svejedno se i kod njega trebate zaštititi, pogotovo ukoliko je riječ o partnerici s kojom niste dovoljno dugo. Iako je muškarcima to omraženo, ipak bi se i kod oralnog seksa trebali zaštititi kondomom. Naime, u slučaju nezaštićenog izvođenja oralnog seksa izvrgnuti ste povećanoj opasnosti od zaraze virusom HIV-a. Presudna može čak i najmanja ranica u ustima. Pri tome se većoj opasnosti izvrgava osoba koja izvodi felatio ili kunilungus, dok je za onoga koji prima oralni seks ta opasnost dosta manja, ali još uvijek prisutna. Stoga promislite, ukoliko ste sa djevojkom koju ste tek upoznali – isplati li se riskirati pa koliko god šanse bile male?

 

HERPES

Iako genitalni herpes i herpes usta uzrokuju različite vrste virusa (HSV1 prouzrokuje genitalni, a HSV2 onaj u ustima), oni se međusobno mogu miješati i prenositi, pa se tako herpes može dobiti i prakticiranjem oralnog seksa. Problem kod herpesa i i taj što je prenosiv i kada se simptomi ne vide. Nažalos,t u ovom slučaju čak niti kondomi ne pružaju sto postotnu zaštitu jer se virus može prenjeti s kože na kožu.

 

GONOREJA

Posljednjih se godina po medijima diljem svijeta, često pojavljivala vijest o tinejdžerima s upalom grla kao posljedicom zaraženosti gonorejom. Broj upala grla, kao posljedica oralnog seksa, veći je kod djevojaka nego kod muškaraca zbog toga što je (u slučaju muškaraca) teže doprijeti jezikom do inficiranog mjesta – najčešće duboko u unutrašnjosti vagine na vratu maternice. Problem u ovom slučaju je što je liječenje takve upale grla iznimno teško i naporno.

 

HEPATITIS

Nema pouzdanih podataka o mogućem prenošenju hepatitisa B oralnim seksom, ali se zato hepatitis A definitivno prenosi takozvanim anilingusom, odnosno oralnim nadraživanjem anusa. Oba ova hepatitisa izlječiva su primjenom cjepiva.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments