James Bond: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Slavni tajni agent ove godine slavi 50 godina od pojavljivanja na velikom ekranu u kultnom Dr. No

 

1. JAMES BOND JE DOBIO IME PO AMERIČKOM ZOOLOGU

Oblikujući svog tajnog agenta, Ian Fleming je uzeo karakteristike nekoliko svojih prijatelja i ljudi o kojima je čitao. Samo ime, agent 007 je dobio pa američkom stručnjaku za ptice, a najznanimljivije u cijeloj priči je to da je zoolog James Bond bila – žena! Njezina knjiga o pticama na području Kariba se i danas smatra najkompletnijim djelom. U fiktivnog Bonda su „ugrađeni“ i dijelovi pravih špijuna Sidneya Reillyja i Sir Williama Stephensona, kao i popularnog skladatelja jazz glazbe Hoagy Carmichael.

 

2. BOND JE PISAN ZA VRIJEME LJETNOG ODMORA

Agent 007 vjerojatno nikada ne bi postojao da se Fleming nije izborio za dvomjesečni godšnji svakog ljeta. Naime, kada se pozvan da se pridruži Kemsley Newspapers, novinama koji su bili dio poznatog London Sunday Times, jedan od Flemingovih uvjeta je bio i da dobije dva ljetna mjeseca slobodno. Zahtjev mu je odobren, a svakog ljeta na svom posjedu na Jamajci između 1953. i 1964., kada je preminuo, napisao je po jednu knjigu o avanturama slavnog agenta.

 

3. SVAKE 24.3 MINUTE BOND POPIJE PIĆE

Za svjetski poznatog agenta nije neuobičajeno da posjećuje patrije širom svijeta, a kad je već tu red je i da popije piće. Bond je tako do sada popio 114 pića, odnosno jedno svako 24.3 minute. Iako je najpoznatiji po martiniju, najčešće je u ruci imao šampanjac, a jednom je popio i pivo. Pušenja se ostavio 2002. godine u Umri drugi dan, kada je zapalio svoju posljednju cigaretu.

 

4. POSTOJI SAMO SEDAM 00 AGENATA

MI6 agencija ipak ne vrvi od vrhunskih tajnih agenta i Bond je samo jedan od ukupno sedam njih s dozvolom za ubijanje, ali je najsposobniji. Kako smo naučili tijekom filmova agenti 002, 003, 004 i 009 su poginuli, za 006 se smatralo da je poginuo da bi se pojavio kao negativac u Zlatnom oku prije nego ga Bond pošalje u vječna lovišta. Jedini dostojan Bonda je 008 koji se često u filmovima spominje kao njegova zamjena ukoliko se agentu 007 nešto dogodi. Nije jasno zašto se 001 i 005 nikada ne spominju.

 

5. BOND JE POSTAO 00 U 38. GODINI

U svakom filmu naučimo nešto novo o Bondu i njegovom životu. Tako znamo da je Bond studirao na sveučilištu u Genevi, služio u Kraljevskoj mornarici nakon čega se prijavio u specijalne snage. Nakon što je bio uspješan u važnim misijama u svojoj 30. godini se priključio agenciji MI6 a osam godina kasnije dobija i 00 status, odnosno dozvolu za ubijanje. Bond tečno govori engleski, francuski, njemački, talijanski, ruski a služi se i grčkim, španjolskim, kineskim i japanskim.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Tissot Powermatic 80 Automatic

Novi sat, nastao u suradnji Tissota i ETA-e, ima rezervu snage od čak 80 sati   „Mehanizam je ujedno i natprosječno precizan i otporan, a ...