ISIL: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Svojom brutalnošću ISIL utjeruje strah u kosti, a ovo je pet stvari koje bi trebali znati o njima

 

1. ISIL JE NASTAVAK IRAČKE AL-KAIDE

Iza kratice ISIL krije se najveća teroristička organizacija današnjice – Islamska država Iraka i Levanta (engleski ISIS – – Islamic State of Iraq and Syria). Iako se njezino ime službeno pojavilo tek 8. travnja 2013. godine, ISIL svoje korijene vuče iz različitih terorističkih organizacija aktivnih u ovom stoljeću – iračkog odjeljka Al-Kaide, Mudžahedinskog Vijeća Šura, Islamske države Irak (ISI), Jeish al-Taiifa al-Mansoura, Jaysh al-Fatiheen i Jund al-Sahabai Katbiyan Ansar Al-Tawhidw al Sunnah. Tog travnja 2013. godine na internetu se pojavila snimka Iračanina Abu Bakr al-Baghdadija koji objavljuje da je Jabaht al-Nusra, organizacija koja je do „slave“ došla borbama u Siriji, ustvari samo podružnica Islamske države Irak, te da se zajedno spajaju u jednu organizaciju – Islamsku državu Iraka i Levanta.

ISIL je poznat po ekstremnim tumačenjima  šerijatskih zakona, brutalnom nasilju i mržnji prema svima koji nisu kao oni, prije svega šija muslimanima, asirijcima i armenskim kršćanima.

 

2. I HRVATSKA BI MOGLA BITI POD VLADAVINOM ISIL-A

Prvotni cilj ISIL-a je bilo stvaranje kalifata u sunitski većinski dijelovima Iraka. Međutim, nakon što se grupa Jabaht al-Nusra počela boriti u Siriji, zamišljene granice kalifata su proširene i na sunitska područja Sirije. Kalifat je forma vladavine, odnosno društveno uređenje s apsolutnim vladarom na čelu – Kalifom. A 29. lipnja za Kalifa je imenovan upravo Abu Bakr al-Baghdadi, sada poznatiji kao Amir al-Mu’minin Caliph Ibrahim. Novi Kalif, koji je izjavio da je upravo on jedan od potomaka Muhameda, je zaključio da se njegov kalifat ne bi trebao prostirati samo na područjima sunitskih dijelova Iraka i Sirije, nego da bi trebao biti puno veći. Tako pod njegov zamišljeni Kalifat spadaju i Iran, cijeli Arapski poluotok, Cijela gornja polovica Afrike, Turska, sve države Balkana, Slovenija, Austrija, Španjolska i Portugal. Ako ISIS nastavi sa napredovanjem, i Hrvati bi se tako jednog dana trebali klanjati kalifu Amiru al-Mu’mininu.

 

3. DJECA SE U OBUCI UČE UBIJANJU I MUČENJU

ISIL posebnu pažnju posvećuje djeci koju „socijalizira“ na svoj način. Sve poruke koje ISIL pokušava prenijeti na druge muslimane – besmrtnost, osjećaj moći i služenje većem cilju, najbolje je početi usađivati od malih nogu. A kako svakodnevni život člana ISIL-a uključuje nasilje, ubijanje i mučenje, najbolje je svoje članove na takav život pripremiti što ranije. Svoje mlade članove ISIL prvo uči pripadnosti grupi i disciplini. „Vojna“ obuka počinje od jednostavnijih stvari poput npr. marširanja, nakon čega slijedi rad na snazi i obuka s oružjem. Nakon nekog vremena djecu se tjera da prisustvuju mučenjima i egzekucijama, a kada njihov „nadređeni“ odluči – mučenja i ubijanja vrše i djeca. Tek tada su novaci spremni za borbu.

 

4. ISIL U SVOM POSJEDU IMA I NUKLEARNE MATERIJALE

Prema procjenama snaga ISIL-a se popela na čak 80.000 „vojnika“ koji siju strah na području Iraka i Sirije, najviše zbog svoje brutalnosti. Pripadnici ISIL-a su poznati po masovnim egzekucijama i do sada su ubili nekoliko desetaka tisuća neistomišljenika, a veliki dio ubojstava su zabilježili i kamerama. Pripadnici ISIL-a su i jako dobro organizirani kao i naoružani, većinom oružjem iz skladišta oružja Saddama Husseina. ISIL se tako domogao velikih količina kalašnjikova, SA-7 protuzrakoplovnih raketa, Osa protuoklopnih bacača jugoslavenske proizvodnje, ali i krupnijeg oružja poput T-54 i T-72  tenkova, VBR-ova, a posjeduju čak i nekoliko Scud raketa! Raspolažu i s nekoliko M198 haubica, Humvee vozila i jednim Blackhawk helikopterom koje su zarobili od Amerikanaca u Iraku. Međutim, ono što svijet najviše treba zabrinjavati jest to što su pripadnici ISIL-a iz sveučilišta u Mosulu ukrali nuklearne materije. Glasnogovornik IAEA (International Atomic Energy Agency) Gill Tudor je izjavio da je količina premalena da bi se od toga moglo stvarati oružje za masovno uništenje, ali činjenica da ISIL u svom posjedu ima nešto nuklearno sigurno nije nešto što želite čuti.

 

5. ISIL JE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA AKTIVNIJI OD VAS

Unatoč tome što mrze sve Zapadnu, i u Zapadnim „nevjernicima“ vide najveće zlo i neprijatelje, članovi ISIS-a su prilično aktivni na tipičnom Zapadnom proizvodu – Twitteru. Iako im se Twitter profili redovno gase, članovi ISIS-a otvaranju nove profile i konstantno su prisutni na Twitteru i ostalim mrežama, gdje pozivaju sve Muslimane da im se pridruže i odrade svoju „dužnost“. Već krajem 2006. godine, tadašnji ISI je osnovao al-Furqan Institute for Media Production koji je bio zadužen za izradu propagandnih materijala na CD-ovima i DVD-ovima, a nedavno je ISIL osnovao Al Hayat Media Center koji cilja zapadno područje, pa proizvodi materijale na engleskom, njemačkom, francuskom i ruskom. Nedavno objavljena snimka odrubljivanja glave nesretnom fotoreporteru Jamesu Foleyu je upravo njihovo djelo.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

20 najvećih zabluda o seksu

Pogledajte video i otkrijte u kojim stvarima ste živjeli u zabludi   Svi smo mi uvjereni da sve znamo u seksu. Pa i kada otkrijemo ...