Irski viskiji koje morate poznavati

0

O razlikama između irskog i škotskog viskija smo već pisali, a danas vam donosimo pet brendova irskog viskija koje bi svaki pravi muškarac trebao poznavati.

 

01jamesonirski2

JAMESON

Uvjerljivo najpoznatiji i najprodavaniji irski viski na svijetu je Jameson. Njegova bogata povijest datira još od 1780. godine, kada je John Jameson osnovao destileriju u povijesnom Bow Streetu u Dublinu. Danas se Jameson destilira u Corku, a tvrtka koja je u vlasništvu francuskog Pernord Ricarda godišnje proizvodi 56,4 milijuna boca! Jamesonovi viski, koji u svojoj ponudi imaju sedam etiketa različitih viskija, najpoznatiji su po hvaljenim i nagrađivanim 18 Year Old Limited Reserve i Rarest Vintage Reserve.

 

POWERS

POWERS

Jedan od najprodavanijih viskija na domaćem, irskom, tržištu je i Powers, viski koji dolazi iz jedne od prvih destilerija u svijetu koja je botelirala svoj viski (jer su se do tada viskiji prodavali u bačvama). James Power je 179. godine osnovao u Dublinu John’s Lane Distillery, da bi proces boteliranja počeo 1866. godine kada je svijetu predstavljen Powers Gold Label. Danas je uvlasništvu Pernord Ricarda a njihova perjanica 12 Year Old Reserve, malt viski koji u hrastovim bačvama leži 12 – 14 godina.

 

03kilbegganirski

KILBEGGAN

Destilerija smještena na obali rijeke Brosna, dozvolu za rad dobila je 1757. godine, a originalna licenca nalazi se u muzeju ove destilerije koja je danas u vlasništvu Beam Suntoryja. Zanimljiva je povijest ovog viskija čija proizvodnja je više puta prekidana, zadnji put 2007. godine, a njezini vlasnici su tijekom povijesti bili umješani u različite incidente, poput sina osnivača Matthiasa McManusa koji je pogubljen zobg sudjelovanja u irskom ustanku 1798. godine. Njihov najbolji viski je Reserve Irish Malt Whiskey koji se proizvodi od 100% ječma.

 

04bushmillsirski

BUSHMILLS

Sa svojom povješću koja seže još do 1608. godine, Bushmills destilerija je jedna od najstarijih destilerija na svijetu, a kao proizvođač se u prvim zapisima spominje 1743. godine, iako tada navodno u rukama krijumčara viskija. Smještena u Sjevernoj I rskoj ova je destilerija ujedno i velika turistička atrakcija koja godišnje privuče 120.000 turista. Bushmills je danas u vlasništvu Casa Cuerva, te u proizvodnji ima sedam linija od kojih je po mnogima najkvalitetniji 12 year single malt koji se može kupiti samo u destileriji.

 

05greenspotirski

GREEN SPOT

Ovaj je viski poseban po tome što se proizvodi isključivo za Mitchell & Son, irskog najstarijeg trgovačkog lanca vina i alkoholnih pića. Proizvodi se u Middleton destileriji u Corku, i to u manjoj količini od samo 6.000 boca godišnje. Manja količina mu omogućuje veću koncentracju na kvalitetu pa ga neki smatraju i jednim od najboljih viskija na svijetu! Green Spot viski leži 8 do 9 godina od čega 25% vremena u šerijevim drvenim bačvama, što je tradicija koja seže još u početak 20. stoljeća.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

7 pravila za čarape

Čarape – na prvi pogled tako nevažna stvar. Na kraju krajeva, čarape su tu samo da vam se noge ne smrznu. Ali, taj mali nevažni ...