Iran: Sve što niste znali

0

Kako je navodno rat s Iranom sve bliži vrijeme je da saznamo neke zanimljivosti koje će vas sigurno iznenaditi

 

Kako u iranskim kinima hollywoodski blockbusteri nisu dobrodošli iranska se kinematografija prilično razvila. Redatelji art filmova poput Abbasa Kiara i Mohsena Makhmalbafa su svijetski poznati ali iranski filmaši godišnje izbace i stotine filmova za domaće tržište. Prošlogodišnji najveći hitovi su bili Gušter, u kojem svećenik mora odlučiti hoće li odati ispovijed osuđenika koji je iz zatvora pobjegao prerušen u mulu (!?), i Ženski dom u kojem poremećeni psihopat ubija studentice.

 

Iako su kazne za drogu u Iranu prilično rigorozne Iran se nalazi na jednom od glavnih puteva za krijumčarenje heroina na zapad. U posljednjih 25 godina više od 3.600 ljudi je poginulo u borbi sa krijumčarima droge a sam Iran ima više od dva milijuna ovisnika.

 

Transeksulacima su u Iranu dozvoljene operacije promjene spola dekretrom Ajatole Ruhollaha Khomeinia. Sve je počelo kada je osnivač islamske republike jednoj ženi dozvolio operaciju promjene spola kako bi mogla izvršavati svoje vjerske obveze na ispravan način. Danas u Iranu živi desetak transkeksualaca koji su promjenili spol.

 

Prema UNHCR-u u Iranu živi više od milijun stranih izbjeglica, što je više od bilo koje države na svijetu. Najviše je Afganistanaca i iračkih Kurda koji su u Iran prebjegli za vrijeme Iransko-iračkog rata i Pustinjske oluje. Iran je potrošio milijune na njihovo socijalno zbrinjavanje ali je zauzvrat dobio veliku radnu snagu spremnu na rad za iznimno male plaće.

 

Iako je službeni „dress code“ vrlo striktan mnoge mlade Iranke su spremne na probijanje granica. Trenutno su u modi prozirne marame i ciganski stil. Također, kozmetičke operacije su dozvoljene pa sve više mladih Iranki ponosno pokazuje svoje nove noseve.

 

Skijanje je vrlo popularno u Iranu a skijališta u planinskim dijelovima ove države su pojećena koliko i skijališta u Alpama. Iran također ima i reprezentaciju u kriketu, baseballu pa čak i ženski ragbi tim. Ipak, nogomet je sport broj jedan.

 

U Iranu se nalazi jedina tvornica kondoma na Srednjem Istoku a iranska vlast puno ulaže u seksulanu edukaciju i potiče korištenje zaštite. Seksualna edukacija i medijske kampanje su pomogli Iranu da uspori rast broja stanovništva.

 

Satelitska televizija je u Iranu zabranjena ali unatoč tome veliki broj satelitskih antena se može vidjeti na zgradama. Najpopularniji kanali, i jedini na koje će vlast progledati kroz prste, su oni koju su u vlasništvu Iranaca u Los Angelesu a koji edmitiraju iransku pop glazbu.

 

Prema Islamu koji se prakticira u Iranu, muškarci i žene mogu ući u privremene brakove koji često traju i po samo nekoliko sati. Kritičari smatraju da se na ovaj način legalizira prostitucija, međutim ovo se pravilo često primjenjuje kako ne bi bilo vanbračne djece. Brak se zaključi pred porod i raskine nakon njega. Ipak, žene nakon ovakog braka često budu „obilježene“.

 

Iran je jedan od najvećih svjetskih proizvođača luksuzne hrane a iranski kavijar se smatra najkvalitetnijim na svijetu. Također, Iran je najveći svjetski proizvođač pistacija i šafrana.

 

Do prije 50 godina u Iranu su živjeli tigrovi koji su, nažalost, lovom potpuno istrebljeni. Na području Irana prebivaju krokodili te čimpanze.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments