Inkvizicija: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Zloglasna inkvizicija, koja je svoje dane slave imala u Srednjem vijeku, postoji i danas ali pod drugim imenom

 

1. ŠPANJOLSKA INKVIZICIJA NIJE PRVA INKVIZICIJA

Kada se spomene riječ inkvizicija, svi ćemo prvo pomisliti na španjolsku inkviziciju. Ustvari, svi mislimo da i ne postoji nego španjolska inkvizicija. Međutim, španjolska inkvizicija je počela odredbom tadašnjeg Pape 1478. godine, gotovo 250 godina nakon što su počele prve inkvizicije! Prva inkvizicija se spominje 1233. godine u južnoj Francuskoj, da bi se raširila širom Europe, ali i dijelovima Novog svijeta, tijekom idućih 600 godina. Posebno je bila aktivna u Njemačkoj i Francuskoj tijekom Srednjeg vijeka, te Italiji za vrijeme reformi, a proširila se i sve do Goe, Meksika i Perua.

 

2. INKVIZICIJA NIJE DIRALA ŽIDOVE I MUSLIMANE

Suprotno vjerovanju, inkvizicija nije lovila „nevjernike“ tj. ljude druge vjere poput Muslimana i Židova. Inkvizicija je trebala detektirati i kazniti sve one kršćane koji su se odmetnuli, ili koji se nisu pridržavali vjerovanja rimske katoličke crkve. Npr. prve žrtve inkvizicije bili su odmetnuti kršćani, Katari, koji su sebe nazivali „pravim kršćanima“ i koji su se smatrali većim kršćanima od onih koji su ih mučili i spaljivali. Židovi i Muslimani su bili žrtvama inkvizicije jedino ako su se preobratili na kršćanstvo, ali se nakon toga nisu pridržavali pravila.

 

3. INKVIZICIJA JE IMALA PET STUPNJEVA „PROSVJETLJENJA“

Svi ljubitelji serij poput 24 upoznati su s pojmom „treći stupanj“, odnosno ispitivanju osumnjičenika u maloj tamnoj sobi negdje u podrumu policijske postaje, daleko od očiju i kamera. Iako to službeno postoji samo na filmu, svi znamo da postoji i u stvarnosti, a nasljedstvo je to inkvizicije koja je imala pet stupnjeva prosvjetljenja. Prvi stupanj je skidanje osobe do gola i pokazivanje sprava za mučenje. Drugi stupanj je kratkotrajno mučenje, koje bi završilo i prije nego bi uhićenik izrecitirao Oče naš. Treći stupanj je dozvoljavao srednje mučenje bez vremenskog limita, odnosno sve dok žrtva ne bi bila „prosvjećena“. Peti stupanj je uključivao slomljene kosti, veliki gubitak krvi, otkinute udove i najčešće smrt.

 

4. WATERBOARDING JE IZUM INKVIZICIJE

Amerikancima omiljena metoda mučenja u Guantanamu, ali i bilo gdje gdje su uhvatili vremena i mogućnosti, je waterboarding, metoda u kojoj se žrtvi stavlja vreća ili krpa preko glave te se na nju izljeva voda, simulirajući tako utapanje. Međutim, malo je poznato da je tu metodu izumila inkvizicija i nazvala je „iskušenje vode“. Među inkvizitorima je bila omiljena zbog toga što nije ostavljala tragove, niti je ostavljala nered koji je kasnije trebalo čistiti. Sve što je trebalo da žrtva prizna sve što su inkvizitori od njega tražili jest ručnik i voda. Uobičajeno iskušenje je zahtjevalo pet litara, a ono teže deset litara vode. Zanimljivo, iskušenje, odnosno waterboarding, inkvizitori su ne baš pretjerano žestokom metodom mučenja!

 

5. INKVIZICIJA POSTOJI I DANAS

Posljednja osoba koju je inkvizicija osudila zbog hereze je bio učitelj koji je 1826. godine zadavljen, te pokopan u drvenoj bačvi oslikanoj u plamen kako bi simulirali auto de fe (čin vjerovanja). Sama inkvizicija je formalno ukinuta 1834. godine, ali pod drugim imenom (koji se konstantno mjenjao tijekom godina) postoji i danas te se zove Kongregacija za nauk vjere. Sve do dana kada je postao Papa Benedikt XVI, na njezinom čelu 24 godine bio je Joseph Ratzinger. Njegov zadatak bila je prvenstveno istraga pedofilije, ili kako će se kasnije otkriti skrivanje tragova o pedofiliji u Katoličkoj crkvi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najbolji europski košarkaši svih vremena

Abecednim redom predstavljamo deset najboljih europski košarkaša, a vi ih posložite redosljedom kojim želite   DEJAN BODIROGA Iako je igrao na poziciji krila, svestrani Bodiroga ...