Recenzija: Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio

0

Igre gladi su napravile veliki koncepcijski zaokret u odnosu na prva dva dijela, a pitanje je – jeste li spremni na to?

 

sojkarugalica

 

Nastavci su rijetko bolji od originala, isto kao što su rijetko i na razini. Međutim, drugi dio franšize Igre gladi, pod nazivom Plamen, je bio svijetli primjer, film koji je sličnu, da ne rečemo gotovo istu priču, napravio jednako zanimljivom. Međutim, odličan nastavak je ujedno podigao ljestvicu na još i viši nivo, pa smo s velikim očekivanjima dočekivali prvu polovicu trećeg dijela, očekujući još jednu zabavu na sličan princip kao što smo ga gledali posljednje dvije godine. Ipak, Igre gladi nikada nisu zamišljene da se vrte oko Igara gladi, a treći dio nam je to i demonstrirao. Trebamo li stoga biti razočarani?

Plamen nam je na samom svom kraju pokazao da je s Igrama u kojima se protivnici bore do smrti gotovo, i najavio nam da će se dalje sve razvijati u potpuno drugom smjeru. Igre gladi više nisu borbe predstavnika Okruga, već su borbe cijelog stanovništa za život i smrt. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) je skrivena od Kaptola u Okrugu 13 za kojeg se vjerovalo da je sravljen sa zemljom, ali je duboko ispod sebe sakrio pravu malu republiku vojnika i ljudi koji čekaju na ustanak. Okrugom predsjeda predsjednica Alma Coin (Julianne Moore) koja uz pomoć Plutarcha Heavensbeea (Philip Seymour Hoffman) pokušava motivirati i ostale Okruge da ustanu protiv Kaptola, ali im treba lice koje će svi pratiti u borbi. Naravno, pronalaze ga u Katniss koja željna osvete protiv Kaptola koji je uništio njezin okrug, i koji u zatočeništvu drži Peetu (Josh Hutcherson), te stoga pristaje biti Šojka rugalica, tj. ona koja će ujediniti sve i pokrenuti masovni ustanak. Igre gladi su gotove, igre za život i smrt i oslobađanje od ropstva mogu početi!

Kako ćete doživjeti film najviše ovisi o tome možete li prihvatiti da je koncept franšize na kakav ste navikli stvar prošlosti, i da sada franšiza ide u drugom pravcu – još ozbiljnijem. Iako prilično mračna, prva dva dijela su uvijek mogla proći kao ležerna zabava, dok se novi nastavak prikazuje u potpuno drugom svijetlu – kao pravi akcijski SF film.

Drugi problem je i taj što, osim što nas baca u sasvim novi žanr, Šojka rugalica ne donosi u konačnici puno toga, već djeluje kao svojevrsno zagrijavanje i uvod u veliko finale koje nas čeka iduće godine. Usporedba sa drugim nastavkom Matrixa nam prvo pada na pamet, ali Šojka rugalica ipak djeluje zanimljivije.

Međutim, jednom kada se osvjestite od „šoka“ usred bacanja u nepoznate vode, Šojka rugalica je jako dobar film koji donosi i dramsku priču o ljubavi i snovima o boljem sutra, akciju, a ponajviše se ističe odličnim glumačkim ulogama Jennifer Lawrence i Philipa Seymoura Hoffmana. Lawrence sigurno za ovaj film neće dobiti Oskara, iako bi po prikazanom slobodno mogla. U ovom filmu će nam kroz mnoštvo emocija koje prolazi Katniss, koja se od djevojke koja se borila za preživljavanje pretvara u pravu heroinu koja će povesti ustanak, najbolje pokazati svoju svoju raskoš talenta. Katniss nije tipična heroina, baš kao što ni Jennifer Lawrence nije tipičan celebrity, pa vjerojatno stoga djeluje još uvjerljivije. Sa druge strane Hoffman je još jednom odličan, a ovaj put za razliku od Plamena dobija i više vremena na ekranu. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati s njegovim likom u drugom dijelu „trice“ s obzirom da nas je Hoffman naprasno napustio.

I dok je Hoffman dobio više prostora, Peeteovo vrijeme na ekranu gotovo da je svedeno na kameo ulogu, ali je svejedno njegov lik itekako važan za radnju koja se gotovo pa i vrti oko njega. Još manje vremena je dobio Finnick Odair (Sam Claflin), a nisu se naradili niti Effie (Elizabeth Banks) te Haymitch (Woody Harrelson).

Manje vremena za stare likove, znači upoznavanje s novim likovima. Najviše s predsjednicom koju unatoč provedenom vremenu u kadru još nismo uspjeli „dokučiti“. Upoznat ćemo se i s zapovjednikom Boggsom (Mahershala Ali), a za oko će vam zapasti neobična frizura dobro vam poznate Natalie Dormer.

Zaključak? Definitivno ćete biti zbunjeni (iako ste po zadnjoj sceni prošlog nastavka znali da će film ići u ovom pravcu)  i osjećati ćete kao da je film nedovršen. Ali, Šojka rugalica i jest nedovršena pošto nas čekaju još dva sata. Treći dio Igara gladi bi stoga trebali gledati kao zaseban film, ili kao početak nečeg novog. A ako ga pogledate tako bit ćete puno više zadovoljni.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Predstavljen novi Ariel Atom

Nova verzija moćnog Ariel Atoma je konačno ugledala svijetlo dana   „Razlika u odnosu na stariji model, Atom 3, su uglavnom vizualne dok su perfomanse ...