I to je moguće – transplatacija penisa

0

Južnoafrički lječnici obavili su prvu uspješnu transplataciju penisa u povijesti

 

Dok se priča o tome hoće li se ili ne moći transplatirati ljudska glava, jučer je objavljeno da je po prvi put u povijesti uspješno transplatiran – penis! Lječnici sa Stellenbosch University and Tygerberg Hospital u Južnoj Africi su tako objavili vijest da se operacija obavljena u prosincu 2014. godine može proglasiti uspješnom, te da je organ muškarca kojemu je presađen potpuno funkcionalan!

21-godišnjem muškarcu, kojemu ime naravno nije objavljeno, penis je odstranjen prije tri godine nakon komplikacija pri tradicionalnom obrezivanju. Ovakva „amaterska“ obrezivanja u Južnoj Africi nisu neuobičajena, pa tako ni odstranivanje penisa kao posljedica komplikacija nije nepoznat pojam južnoafričkim doktorima.

Dokazali smo da se može napraviti i transplatacija spolnog organa, te je bila čast raditi na ovoj operaciji, izjavio je jučer Frank Greave, voditelj odjela rekonstrukcijske kirurgije na Stellenbosch University and Tygerberg Hospital.

Inače, ovo nije i prva transplatacija spolnog organa, jer je još 2006. godine u Kini napravljena prva djelomično uspješna transplatacija. Naime, pacijentu je uspješno transplatiran penis, ali mu je morao biti amputiran samo dva tjedna kasnije jer je pacijent patio od teških psihičkih problema nakon operacije.

Devet i pol satna operacija u Južnoj Africi je sa druge strane prošla bez problema te su lječnici, koji su prognozirali da će trebati dvije godine da presađeni organ postane potpuno funkcionalan, iznenađeni brzinom oporavka pacijenta.

Južnoafrički lječnici će obaviti još devet ovakvih transplatacija u sklopu ove studije, a kakva je budućnost ovakve vrste transplatacije. te koliko će koštati još uvijek nije poznato. Jedino je sigurno da će pružiti nadu onima kojima je penis, iz ovog ili onog razloga, odstranjen.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments