Hrvatska Vyocam kamera osvaja Las Vegas

0

Vedran Vukman iz tima Streaming Solutions na ovogodišnjem je natjecanju tehnoloških ideja predstavio kameru Vyoocam za ‘point-of-view streaming’ videa, osvojio žiri i zaradio izlagački štand na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES-u koji se održava u Las Vegasu.

Radi se o kameri koja iz prvog lica prenosi, i to u realnom vremenu sve ono što vidi onaj tko je nosi. Ideju su zapravo, kaže Vedran Vukman, osmislili on i njegov školski kolegaMirza Muftić. Osnovali su za početak tvrtku Yoolod i s jednim svojim projektom u koji su polagali nade slavno propali. Bila je to igranje pokera iz prvog lica i s pomalo nezgrapnom kamerom.

– Da, podcijenili smo troškove. Radilo se o tome da je na internetu svatko mogao izabrati djevojku koja će umjesto njega igrati poker dok korisnik može igru pratiti poput nje, no ne mora biti na licu mjesta. Znači, fizičko mjesto igranja je postojalo, kao i aplikacija za korisnike. I da, bilo je uspješno, postojao je interes, no nije odgovarao stvarnim troškovima. Sada smo mudriji, uostalom uspjeli smo usmjeriti proizvod, nadam se u pravom smjeru – govori Vedran, a da nova i osvježena priča i proizvod imaju potencijala i stvarnih temelja, govori i to da su bili uspješni u akceleratoru Tech Wildcattersu u Dallasu u Teksasu gdje su dobili i svoju prvu investiciju od 25.000 dolara. Usmjerili su sve svoje snage u biznis to biznis modele i tada su ih prepoznale velike kompanije kojima to može biti alat i za smanjenje troškova.

– Primjerice, osiguravatelji mogu za većih katastrofa unajmiti studente i istovremeno pratiti što oni vide, dakle ne moraju sami ići na teren, već pratiti istovremeno nekoliko njih, i to u stvarnom vremenu – kaže Vedran Vukman dodajući da primjena ima više, no bitno je da ih biznisi prepoznaju. Upravo zbog Dallasa i tamošnjih tvrtki zainteresiranih za izradu hardvera te potencijalnih korisnika Mirza Muftić iz Yooloda ostao je tamo, dok je Vedran u Zagrebu osnovao tvrtku Streaming Solutions te okupio domaći razvojni tim za izradu hardvera – Vyocama. Dio posla na razvoju kamere i pripadajućih naočala povjeren je partnerima iz Donje Stubice, odnosno tvrtki Evolve koja surađuje s tvrtkom Precision Technologies iz Dallasa koja je odgovorna za sklapanje i proizvodnju. Od 2014. tim Yoolod prisutan je na najvećim IT sajmovima poput SXSW-a u Austinu i Collisiona u Las Vegasu,

– Svjesni smo da je ovo tek početak, no vjerujem da naš proizvod ima budućnost. Ne radi se o proširenoj stvarnosti ni onoj virtualnoj, ovo je drugačiji proizvod koji streama ono što ljudi vide. Da, GoPro je uzor, ali i Google Glass. Donedavno takvo što i nismo mogli napraviti jer tehnologija nije bila na tom stupnju razvoja, no sada dolazi vrijeme za sve vrste videa i proširenih ili streamanih stvarnosti – kaže Vedran Vukman, svestrani ljubitelj gadgeta i tehnologije, ali i razgovora o budućnosti koju zamišlja kao vrlo izazovnu visokotehnološku stvarnost u kojoj će internet biti doslovno svugdje, a sve ćemo doživljavati u interakciji s avatarima koje naziva humatar, što je i zaštitio patentom.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments

Najpopularniji WWE borci u 2013.

Ljubitelji wrestlinga su mogli uživati u zanimljivoj godini, a ovih 10 boraca je obilježilo 2013.   „Apsolutno ne postoji niti jedan WWE fan koji ne ...