Recenzija: Hobit: Neočekivano putovanje

0

Deset godina nakon prvog dijela Gospodara prstenova konačno je stigao početak nove trilogije – one o Hobitu

 

 

INFO

Premijera: 13. prosinac 2012.

Redatelj: Peter Jackson

Uloge: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt

 

KULT FAKTOR: 7,9

Najveći problem nastavaka je što teško budu na nivou prvjenca. Aliens, Imperija uzvraća udarac i Terminator 2 su rijetki od filmova koji su uspjeli biti čak i bolji od prethodnika, dok većina podbaci – sjetite se samo Matrixa. Problem ne bude u tome što ti filmovi budu loši već što su očekivanja velika, u nekim slučajevima čak i prevelika.

Hobit nije nastavak, ali je nova trilogija koja dolazi, iako je prequel, nakon trilogije Gospodara prstenova. Iščekivana dugo vremena, u kina je prvi dio došao točno deset godina nakon Prstenove družine, posebno među Tolkienovim fanovima nova Hobit trilogija ima težak zadatak ispuniti sve ono što se od nje očekuje.

Prvi, od planirana tri dijela, dio nazvan Neočekivano putovanje, prati Bilba Bagginsa (Martin Freeman) kako se pridružuje Gandalfu (Ian McKellen) i grupi od 13 patuljaka u njihovom pohodu na osvajanje otetog im doma i ubijanje zmaja s čudnom ljubavi prema zlatu. Kako je ovo tek prvi dio trilogije zadatak ovog filma je da uvede gledatelja u cijelu priču pa će zbog toga Neočekivano putovanje mnoge možda i raozčarati. 

 

GLEDLJIVOST: 7,9

Uzimajući u obzir ogromnu zaradu trilogije Gospodara prstenova, u svijetu je zarađeno preko tri miljarde dolara, ne treba se čuditi da je miris novca bio razlog da se i Hobit rastegne na tri djela. Uzimajući u obzir da knjiga ima oko 300-tinjak stranica teško da možemo naći iti jedan drugi razlog za „rastezanje“. Sama činjenica da ćemo gledati tri filma jedne knjige i nije toliki problem, danas je to i onako postao trend, ali začuđuje da je Neočekivano putovanje rastegnuto na gotovo tri sata, od čega čak 16 minuta otpada na odjavnu špicu! Dužina filma, a pretpostavljamo i ostatka trilogije, će oduševiti sve fanove Tolkiena ali bi ostatku mogla već stvarati probleme.

Hobit je kao veliki kamion koji uleti na cesti ispred vas i treba mu cijela vječnost dok uhvati zalet. Prvi dio filma je nepotrebno rastegnut i proći će gotovo sat vremena prije nego družina napusti Shire. Međutim, kada se radnja počne zahuktavati napetosti neće biti kraja. I taman kada budete na rubu svog sjedala film će završiti i ostaviti vas u novom iščekivanju dugom godinu dana.

 

MUŠKOST: 7,9

Zanemarimo li dugi uvod i općenito radnju, mora se reći da prvi Hobit izgleda spektakularno! Međutim, ništa drugo nismo ni očekivali. Puno se pričalo i o tehnici od 48 sličica i tome kako bi ljudima pozlilo, i gledajući film vidimo zašto se to događalo, pogotovo u dinamičnim akcijskim scenama. Slika je toliko jasna i dinamična da će vam se zavrtiti u glavi, ali nije to razlog zbog kojeg mislimo da je ova tehnika ipak preuranjena. CGI likovi, kojima film obiluje, u ovoj tehnici jednostavno previše odskaču u odnosu na ostatak scene.

Kao što smo i očekivali, navikli već na prvu trilogiju, film obiluje krvi i scenama masakra pa će možda nekim boljim polovicama djelovi filma i prisjesti. Sve će to nadoknaditi povratak nekih dragih nam likova iz trilogije Gospodara prstenova, Golluma prije svega u najzabavnijoj sceni filma.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najgore od kineske auto industrije

Kineska industrija konstantno napreduje, ali u svom rastu znaju napraviti i pogreške poput ovih   „Još nevjerojatniji je raspored točkova – naime, Rhombus ih ima ...