Heroin: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Pojavio se kao lijek protiv kašlja i ovisnosti o morfiju, a danas je o njemu ovisno gotovo 10 milijuna ljudi

 

1. HEROIN SE PRODAVAO KAO LIJEK ZA BORBU PROTIV OVISNOST O MORFIJU

Pradavne 1874. godine engleski kemičar C. R. Alder Wright, koji je radio u bolnici u Londonu, je kombiniranjem morfija s različitim sastojcima, sintetizirao diacetilmorfin, dosta moćniju verziju morfija. Više od 20 godina kasnije, Nijemac Felix Hoffman, zaposlenik giganta Bayer, ga je dodatno sintetizirao stvorivši još jaču verziju morfija, iako su tada smatrali da su stvorili dosta blažu verziju morfija. Zbog toga je Bayer prodavao novi sastojak, kao lijek za ovisnike o morfiju. Lijek je dobio ime Heroin, po njemačkoj riječi heroisch, jer su se oni koji su ga koristili osjećali puni snage – herojski. Međutim, vrlo brzo se otkrilo da heroin stvara i jači u opasniju ovisnost, te je već 1914. godine zabranjen.

 

2. ZA MIKSANJE HEROINA SE KORISTI ČAK I ŠEĆER

Potpuno čisti heroin je bijele boje, gorkog je okusa i topljiv je u vodi. Heroin s ulice, poznat i kao „hors“ je najčešće smeđe boje, a sadrži samo oko 7-10% diacetilmorfina tepreko 50% paracetamola kojeg dileri miješaju s heroinom zbog njegovih analgetičkih i antipiretičkih osobina (ublažava bol i umiruje). Osim paracetamola, heroin dileri često miješaju i sa šećerom zbog neutralnog okusa, te zbog štoga je manje štetan od strihinia i kinina koji se također koriste za miksanje. Kako ovakav miješani heroin nije topljiv u vodi, za otapanje se najčešće koristi limunska kiselina. Unatoč glasinama da pojedini dileri za miksanje heroina koriste zemlju, pa čak i puding, ispostavilo se da su takve glasine ipak samo plod nečje mašte. Međutim, najčešći problem s miksanjem (kojemu je jedini cilj povećanje zarade) je u postocima, pa je nečisti heroin najčešći razlog smrti od predoziranja.

 

3. INJEKCIJOM SE EFEKT POSTIŽE VEĆ ZA DESETAK SEKUNDI

Tri su načina konzumacije heroina – ušmrkavanjem, pušenjem ili injekcijom. Najbrži efekt se postiže injekcijom pri čemu se euforični efekt postiže već za desetak sekundi. S druge strane, pušenjem se pravi efekt postiže za pet do sedam minuta. O načinju uzimanja također ovisi i doza te trajanje efekta. Inicijalni efekt je euforičan val kojeg prate osjećaji opuštenosti i topline, sigurnosti, nestajanja boli, tjeskobe i napetosti. Nakon prolaska početne euforije javlja se ugodan, opušten osjećaj zadovoljstva i smirenosti. Kako je heroin depresant centralnog živčanog sustava, usporit će srce, disanje, smanjiti krvni tlak, odnosno smiriti korisnika. Ovaj efekt traje oko tri do pet sati. Kod korisnika koji se prvi put susreću s heroinom moguća je pojava mučnine i povraćanja.

 

4. OVISNIK O HEROINU SE POSTAJE VEĆ NAKON TRI KONZUMACIJE

Istraživanja su pokazala da su dovoljna samo tri dana redovnog uzimanja da se prijeđe točka, odnosno da korisnik postane ovisan. U prijevodu to znali da će prestanak korištenja stvoriti psihičke i fizičke probleme. Dan do dva nakon zadnjeg uzimanja heroina pojavljuje se bol u mišićima i kostima, mučnina, nesanica, znojenje, proljev… Ovako stanje traje oko sedam dana, ali i puno duže ukoliko je riječ o ovisniku sa dužim stažem. Psihički problem prestanka uzimanja heroina su još veći i u slučaju težih ovisnika gotovo ih je nemoguće kontrolirati. Ovisnik negira probleme, ima iskrivljeno viđenje stvarnosti, izuzetno je nervozan, napet i razdražljiv. Kako heroin stvara jaku ovisnost, u ovom trenutku je u svijetu gotovo 10 milijuna ovisnika o ovoj drogi!

 

5. AFGANISTAN PROIZVODI 87% SVJETSKOG HEROINA

Najveći proizvođač heroina je Afganistan koji, unatoč ratu, proizvodi čak 87% svjetske proizvodnje ove droge! Prema istraživanju koje je sponzorirao UN, opijum iz Afganistana ubije 100.000 ljudi godišnje! Proizvodnja heroina je svoj zenit imala 1999. godine, a nakon što su Talibani godinu kasnije zabranili proizvodnju heroina, proizvodnja je bila pala za čak 94%. Međutim, ovisnike o heroinu u svijetu su spasili Amerikanci svojom invazijom i otjerivanjem Talibana, nakon čega je proizvodnja droge ponovo procvjetala. Danas su tako 3.3 milijuna Afganistanaca uključena u proizvodnju i transport heroina!

Nakon Afganistana slijede Burma, Tajland, Vijetnam i Laos, te Meksiko i Kolumbija koji su glavni opskrbljivači SAD-a.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najkarizmatičniji rock frontmani

Frontmani rock grupa su ti koji bi trebali nositi bend na svojim ramenima, a ovoj desetorici je to uspjelo najviše zahvaljujući svojoj karizmi   „A ...