Hamburger: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Najpoznatije jelo fast foodova širom svijeta se može pronaći doslovno u svakom kutku svijeta

 

1. MONGOLI SU PRVI JELI HAMBURGERE

Vjerovali ili ne trupe Džingis Kana su prve jele hamburgere. Kada su trupe Mongola jahale u bitku komadiće janjetine bi stavljali ispod sedla kako bi sačuvali meso. Nakon što bi se zaustavili kako bi prenoćili, na otvorenoj vatri bi pekli komadiće janjetine te bi ih jeli napola sirove. Nakon što se jelo proširilo u Rusiju nazvano je tartarski odrezak.

 

2. NIJEMCI SU HAMBURGER DOVELI U AMERIKU

Iz Rusije je hamburger došao u Njemačku, a Njemci su janjetinu zamjenili govedinom. Kako su imigranti linijom Hamburg – Amerika stalno selili u novi kontinent jelo je dospjelo i u zemlju koju mnogi, pogrešno, smatraju domovinom hamburgera. Zanimljivo, na brodovima su Njemci u hamburger počeli ubacivati i luk pa je tako hamburger počeo dobivati konačan oblik.

 

3. FARMER IZ OKLAHOME JE UBACIO ZEMIČKU

Do konačnog proizvoda, kakvog znamo danas, trebala je još samo zemička, a nju je ubacio Oscar Weber Bilby, farmer iz Tulse. Njegova žena Fanny ih je ispekla za Dan nezavisnosti 1891. godine i postali su takav hit da su s tom tradicijom nastavili idućih godina. Njegov sin Leo je otvorio štand 1933. godine, a vjerovali ili ne štand još uvijek radi. I da stvar bude još nevjerojatnija, i dan danas se hamburgeri prave na istom roštilju!

 

4. PROSJEČAN AMERIKANAC POJEDE PREKO 100 HAMBURGERA GODIŠNJE

SAD nije domovina hamburgera ali definitivno jest država u kojoj je hamburger svetinja. Prosječan Amerikanac pojede nešto malo više od 100 hamburgera godišnje, a sama industrija i lanci poput McDonaldsa i Burger Kinga na oglašavanje troše kao i duhanski proizvođači u njihova sretna vremena.

 

5. I DRUGE KULTURE IMAJU SVOJU VERZIJU HAMBURGERA

U malo koju zemlju na svijetu se hamburger nije probio ali ima zemalja koje još uvijek konkuriraju svojim verzijama. Jedna od njih je i Kina koja nudi svoj specijlitet – Rou Jia Mo koji je izuzetno popularan. Njihov specijalitet se pravi od janjetine ili govedine i stavlja se u pecivo koje je prije pečenja umočeno u ljuti začin.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najbolji britanski superautomobili

Britanska predanost brzini i utrkivanju je dobro poznata, stoga i ne treba čuditi što su Britanci tijekom godina bili i aktivni na tržištu superautomobila, poznatom ...