Halloween: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Iako je za mnoge Noć vještica samo dobra prilika za kostimiranje i zabavu, ovaj ustvari ima vrlo zanimljivu priču o počecima

 

1. SVJETLO KOJE SE STAVLJA U BUNDEVU PREDSTAVLJA SOTONU

Priča o tome kako i zašto se na Noć vještica ukrašavaju bundeve je vrlo zanimljiva. Prema legendi postojao je čovjek zvan Stingy Jack koji je uspio dva puta prevariti sotonu. Drugi put je uspio napraviti dogovor prema kojem nakon njegove smrti Jackovu dušu neće uzeti sotona.

Međutim, nakon što je umro Jack je otkrio da u raju nema mjesta za varalice poput njega pa je poslan u pakao. Ali vrag mu se htio osvetiti pa mu je zabranio ulaz u pakao te je Jack osuđen na vječno lutanje u tami između dva svijeta koristeći svijeću čije je svjetlo velikodušno zapalio vrag.

 

2. PRVE SVJETILJKE SU BILE NAPRAVLJENE OD REPE

Prema već spomenutoj legendi svjetiljka koju je koristio Stingy Jack je bila napravljena od repe koju je Jack izdubio a vrag, kako smo već spomenuli, zapalio. U 19. stoljeću, kada su irski imigranti doselili u SAD sa sobom su donjeli i veliki broj tradicionalnih proslava, a jedna od njih je bila i Noć vještica. Međutim, kako su u novoj zemlji imali problema s pronalaženjem repe počeli su upotrebljavati bundeve. Komercijalnim uspjehom Noći vještica svijetom se proširila američka verzija pa se širom svijeta koristi bundeva a ne repa.

 

3. HALLOWEEN JE PREDSTAVLJAO KELTSKU NOVU GODINU

Za stare Kelte 1. studenog je bio početak nove godine. Taj datum je predstavljao kraj ljetnih žetva i bogatstva i početak hladnoća i gladi, svojevrsni simbol smrti. Noć prije, Kelti su vjerovali da duše mrtvih postanu posebno aktivne te da mogu stvoriti problem poput uništavanja usjeva. Zbog toga su keltski svećenici, također poznati i kao Druidi, savjetovali mještane kako se pripremiti za tu večer. Kako je večer bila povezana s mrtvim dušama mještani su se često oblačili u kostime i pričali zastrašujuće priče.

 

4. HALLOWEEN JE DRUGI NAJVEĆI KOMERCIJALNI PRAZNIK

Jedino je Božić komercijalno gledajući veći praznik od Noći vještica. Procjenjuje se da se oko 16.9 milijardi dolara u svijetu potroši na kostime, bombone, ukrase i ostale stvari potrebne za kvalitetnu proslavu. Do kraja 19. stoljeća Noć vještica je bio religijski praznik u kojem se vjerovalo da duše mrtvih ožive, da bi početkom prošlog stoljeća Noć vještica počeo poprimati svoje komercijalne oblike i gubiti bilo kakav dodir s religijom.

 

5. TRICK ‘N TREAT POSTOJI OD SAMIH POČETAKA

Iako kod nas ta praksa ne postoji u svijetu, pogotovo u SAD-u je običaj da kostimirana djeca idu od vrata do vrata i skupljaju bombone i ostale slatkiše. Ovaj običaj je poznat kao „trick ‘n treat“ ali malo je poznato da je sve počelo u samim počecima proslave Noći vještica i to na sasvim drugi način. Naime, zabilježeno je da su na britanskom otočju siromašni na noć prije 1. studenog kucali na vrata i prosili hranu!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 poznatih ljubitelja whiskeya

Ovih deset poznatih ličnosti nije moglo (ili ne može) zamisliti život bez omiljenog ima alkoholnog pića   HUMPHREY BOGART Posljednje riječi legendarnog glumca, najpoznatijeg po ...